Ambasadorul Rusiei a declarat la Suceava că armata rusă nu intervine în estul Ucrainei: Când am intervenit în Abhazia, din greșeală am ajuns până la Tbilisi. Rectorul USV: Ar trebui să cooperăm în cercetare și să îmbunătățim sistemul de frânare al tancurilor rusești


Intră acum și în grupul de

Ambasadorul Federației Ruse, Valery Kuzmin, a declarat, joi, la un seminar organizat la Suceava că armata rusă nu intervine în estul Ucrainei și a explicat că atunci când a intervenit în Abhazia, din greșeală a ajuns până la Tbilisi, fapt ce l-a determinat pe rectorul Universității Suceava, Valentin Popa, să spună că e nevoie de o colaborare științifică astfel încât cercetătorii din cele două țări să lucreze la sistemul de frânare al tancurilor care să oprească mai repede.

Diplomatul rus a spus în cadrul unui seminar cu teme economice că Federația Rusă este acuzată de anexarea forțată a Crimeei, dar susține că acesta a fost rezultatul unui referendum corect și astfel Crimeea a ajuns în teritoriul Federației Ruse.

„Dreptul populațiilor de a stabili unde doresc să se afle și din ce țări doresc să facă parte este garantat de Charta ONU”, a spus Kuzmin.

El a mai declarat că nu au fost trimise trupe rusești în Crimeea pentru a influența votul în această regiune.

„Trupele rusești se aflau pe teritoriul Crimeei în baza unui acord semnat între Ucraina și Rusia și aveau funcția de blocare a unor unități militare ucrainene care au încercat să influențeze sau să oprească referendumul- iar 90 la sută din unitățile ucrainene de acolo au decis să treacă, de bunăvoie, sub comanda armatei ruse-, iar o a doua funție a fost de blocare a așa-ziselor trenuri ale prieteniei formate din naționaliști ucraineni care erau înarmați”, a explicat ambasadorul rus.

El susține că în Crimeea, populația a decis să se unească cu Federația Rusă în urma unui referendum liber.

„În ceea ce privește estul Ucrainei, din Ucraina ați auzit scenarii despre trupe rusești care s-ar afla în această regiune, despre influența pe care o are Federația Rusă în această zonă. Până acum nici măcar o filmare a sateliților americani nu a arătat măcar un număr sau un automobil care să aparțină Federației Ruse.(….) Rusia, niciodată nu a intervenit în Donbas pentru că atunci când a intervenit în Abhazia în două zile, din greșeală a ajuns în Tbilisi, dar după ce au înțeles greșeala au dat comandă și trupele s-au retras”   spus Kuzmin.

El a subliniat că din anul 2008 armata Federației Ruse s-a reformat și cât de precis funcționează se poate vedea acum Siria unde luptă împotriva terorismului.

El a respins și scenariul cu doborârea avionului Malaezian de forțe rusești.

Rectorul Universității „Ștefan cel Mare” prof. univ. dr. ing. Valentin Popa i-a spus ambasadorului că a fost de curând în Georgia și că, vorbind metaforic, încă se mai văd urmele tancurilor oprite la 25 de kilometri de Tbilisi.

„Iată un motiv pentru care ar trebui să colaborăm în domeniul economic și științific. Poate împreună, cele două state, cercetătorii din cele două state, ar putea lucra la sistemul de frânare al tancurilor astfel încât să se oprească mai repede și nu în câțiva zeci de kilometri”, a spus Valentin Popa.


Intră acum și în grupul de