Zăcământ de gaze naturale cu un debit de 33.000 mc/zi găsit în județul Suceava, în zona Baineț, de firma britanică Prospex Oil and Gas. Acțiunile firmei britanice au crescut cu 40 la sută după anunț


Intră acum și în grupul de

Compania a forat în Nord-Estul României, în zona Suceava EIV-1 în zona Baineț. După un foraj la o adâncime de 600 de metri, compania britanică anunță că a găsit un zăcământ de gaze naturale conținând peste 99% metan, cu un debit de aproximativ 33.000 metri cubi /zi. Sub rezerva primirii autorizațiilor și aprobărilor relevante, este de așteptat ca producția experimentală să înceapă în trimestrul II al anului viitor, anunță britanicii.

Potrivit proactiveinvestors.co.uk, una din cele mai mari creșteri pe bursa londoneză, de circa 40 la sută a fost înregistrată luni pentru Prospex Oil and Gas Plc (LON:PXOG) după anunțul găsirii zăcământului de gaz natural în zona Baineț.

Dr. Doru Morariu, director executiv al Grupului Raffles Energy, apreciază că descoperirea de gaze de la Baineț oferă o bună oportunitate de producție suplimentară pentru satisfacerea necesarului de consum de gaze naturale pe plan local. “În perioada următoare, Raffles are intenția de a continuă activitățile de explorare în concesiunea EIV-1 Suceava. Această se va face în baza unui program de operațiuni petroliere care este axat pe evaluarea complexă prin metode geologice și geofizice a zonelor de perspectiva pentru acumulări de gaze în vederea selectării celor mai bune locații ce vor fi explorate prin lucrări de foraj.”, potrivit energynomics.ro.

Programul de lucrări detaliate ce include și bugetele aferente pentru următoarea perioada de 3 ani (2018 – 2020) a fost elaborat împreună cu specialiștii de la Agenția Națională pentru Resurse Minerale (“ANRM”) și a fost deja transmis la ANRM spre avizare, a precizat compania.

Prospex Oil and Gas este o companie de investiţii care îşi construieşte un protofoliu important în petrol şi gaze, cu focus pe zone cu impact major, onshore europene, localizate în sisteme de hidrocarbon.

News Bucovina anunța în august că firma britanică Prospex Oil&Gas a achiziționat de la Raffles Energy SRL, o participație de 50% din drepturile de explorare aferente concesiunii de hidrocarburi EIV-1 Suceava, din nord-estul României, pentru care va plăti 750.000 euro.

Acordul semnat cu Raffles viza o zonă de explorare din concesiunea Suceava, ce include o descoperire nedezvoltată de hidrocarburi la Grănicești și mai multe licențe de prospectare aflate în diferite stadii de dezvoltare.

Acordul cu Raffles include și proiectul sondei de gaz metan de la Baineț, pe care Raflles, în calitate de operator al concesiunii Suceava, intenționa să o foreze în luna septembrie.


Intră acum și în grupul de