Fotbal, Cupa UEFA : FC Vaslui s-a calificat fara emotii


Intră acum și în grupul de

FC Vaslui – Metalurgs Liepajas 3 – 1

      Sarbatoare mare în Vaslui! Joi seara, micutul oras din Moldova a fost trecut pe harta fotbalistica a Europei. Baietii lui Viorel Hizo au câstigat primul meci gazduit de Stadionul Municipal în Cupa UEFA, scor 3-1, în fata unor letoni care au facut simplu act de prezenta.

      Dupa 0-2 la Lepajas, cei de la Metalurgs au venit la Vaslui doar pentru ca erau obligati de programul competitional. Joi, balticii au fost calcati în picioare de „galben-verzii” Moldovei. Deznodamântul a fost practic stabilit în primele sapte minute, când gazdele au punctat de doua ori.

      Scorul a fost deschis de Lucian Burdujan, în minutul patru. Marcator a unei „duble” în victoria cu CFR Cluj din weekend, exrapidistul a punctat din nou, trimitând o minge cu capul, în vinclul portii lui Spole. Goalkeeperul leton nici nu si-a scos bine mingea din poarta ca a vazut-o intrând din nou, de aceasta data marcator fiind Cânu, care a reluat cu capul o centrare a bulgarului Ghencev.

      Showul „galben-verzilor” a continuat si, în minutul 30, N’Doye a driblat trei adversari, a patruns senzational si a marcat la coltul lung, ducând scorul la unul de forfait. Pâna la finalul reprizei, moldovenii s-au întrecut în ratari, Ghencev, Buhus si N’Doye ratându-le pe cele mai mari dintre ele.

      Baietii lui Hizo au iesit mult mai relaxati de la cabine, lucru care s-a vazut de altfel si în teren. Pe fondul acestei destinderi, au aparut si primele ocazii mai de Doamne ajuta ale oaspetilor. În minutul 53, Klava îl testeaza pe Kuciak de la 30 de metri, dar goalkeeperul vasluienilor retine fara probleme. În minutul 61, Tamosauskas rateaza cea mai mare sansa a echipei sale, trimitând în bara, dintr-o lovitura libera.

      Mai mult, cei de la Metalurgs au terminat meciul în inferioritate numerica, nou-intratul Zuravlovs fiind eliminat în minutul 71, dupa o intrare criminala asupra lui Ljubinkovic. Cu toate acestea, letonii au reusit golul de onoare, prin Ferreira, cu cinci minute înainte de ultimul fluier al centralului galez. Scor final 3-1 si vasluienii se califica pe tabloul principal al Cupei UEFA, acolo unde se alatura celorlalte patru echipe românesti, Rapid, Dinamo, Unirea Urziceni si FC Timisoara.

      FC Vaslui: Kuciak – Buhus, Cânu, D. Munteanu, Hugo Luz – Ljubinkovic, N’Doye (Zmeu, 46), Ghencev (N. Jovanovic, 67), Aliuta – Burdujan, Temwanjera (Buhaescu, 46). Antrenor: Viorel Hizo.

      Metalurgs: Spole – Klava, Zirnis, Ferreira, Dobrecovs (Zuravlovs, 46) – Tamosauzkas, Surnins, Miceika (Rafalskis, 80), Jemelins (Beniusis, 32) – Solonicins, Karlsons. Antrenor: Rudiger Abramczik.    

Surprize, suprize în Cupa UEFA!

      Steaua Rosie – eliminata, Manchester City, la un pas de dezastru

      Dupa 14 ani de absenta din Europa, Napoli a ajuns sa îsi joace sansa în Cupa UEFA. Privind astfel lucrurile, ne dam seama cât de fericiti ar trebui sa fim ca, la tragerea la sorti, vom avea cinci echipe în cea de-a doua competitie europeana intercluburi. Si cât valoreaza performanta Vasluiului, calificata la pas în dauna celor de la Metalurg Ljepaias, cu dubla victorie: 3-1 pe teren propriu dupa 2-0 în Letonia.

      Cea mai mare surpriza era sa o produca echipa care vrea sa îl relanseze pe brazilianul Ronaldo. Manchester City si-a adjudecat calificarea în primul tur doar dupa executarea loviturilor de departajare. Eroul gazdelor de joi a fost portarul Hart, care a reusit sa apere doua penalty-uri. Modesta Midtjylland venea aureolata de succesul din deplasare, un 1-0 de palmares obtinut pe pamânt britanic. Dar, în minutul 89 al returului, când danezii credeau ca se pot bucura deja, Michael Ball centreaza în careu, Ched Evans nu reuseste sa reia spre poarta, dar sterge mingea, deviind-o în capul lui Danny Califf.

      Balonul se loveste de el si intra în poarta lui Heinze. Prelungirile nu schimba tabela. Se ajunge la penalty-uri cu scorul general de 1-1. Primele doua lovituri de pedeapsa sunt transformate. Urmatoarele – la fel. La a treia „dubla”, englezii înscriu cu noroc, portarul fiind pe minge, dar deviind-o în poarta. Iar ghinionul îi urmareste pe danezi. Ei rateaza urmatoarele doua penalty-uri, iar Hart devine erou. Midtjylland-Manchester City 1-1 dupa doua manse, 2-4 la 11 metri.

      Si Brondby s-a calificat, previzibil si autoritar. Câstigase cu Haka în tur, 4-0 în deplasare. A învins cu 2-0 în retur si merge mai departe.

      La capitolul surprize trebuie mentionata eliminarea sârbilor de la Steaua Rosie Belgrad de o echipa cipriota, Apoel, la care Daniel Florea a fost integralist. Fusese 2-2 în insula. Acum a fost 3-3 si, cu mai multe goluri înscrise în deplasare, fotbalistii din Nicosia merg mai departe. Ca si rivalii de la Omonia, 2-2 cu AEK Atena dupa ce câstigasera cu 1-0 meciul din Grecia.

      Cât despre sârbi, a pierdut calificarea si Vojvodina, dupa un egal obtinut în deplasare în fata celor de la Hapoel Tel Aviv. A fost însa 3-0 pentru israelieni si echipa din Novi Sad a spus „Pa” Europei. Consolarea sârbilor a venit de la Borac, care a remizat la Sofia, 1-1 cu Lokomotiv, calificându-se mai departe dupa 1-0 din tur.

      Alte rezultate de joi:

Viking – Honka 1-2 (în tur: 0-0)

Austria Viena – WIT 2-0 (s-a disputat o singura mansa, din cauza incidentelor din Georgia)

FC Moscova – Legia Varsovia 2-0 (în tur: 2-1)

FC Gyor – VfB Stuttgart 1-4 (în tur:1-2) – Marica a fost integralist, dar nu a marcat

Kiryat Shmona – Litex Loveci 1-2 (în tur: 0-0)

Red  Bull Salzburg – FC Suduva 0-1 (în tur: 4-1)

Rosenborg – Djurgarden 5-0 (în tur: 1-2)

Rennes – Stabaek 2-0 (în tur: 1-2)

St Patrick’s – Elfsborg 2-1 (în tur: 2-2)

Debrecen – Young Boys 2-3 (în tur: 1-4)

Slaven Belupa – Aris Salonic 2-0 (în tur: 0-1)

MSK Zilina – Slovan Liberec 2-1 (în tur: 2-1)

AC Bellinzona – Dnipro 2-1(în tur: 2-3)

Aston Villa – FH Hafnarfjordur 1-1 (în tur: 4-1)

Cerno More – Maccabi Netanya 2-0 (în tur: 1-1)

Sturm Graz – FC Zurich 1-1 (în tur: 1-1) – elvetienii s-au impus cu 4-0 la loviturile de departajare

Besiktas – Siroki Brijeg 4-0 (în tur: 2-1)

Napoli – Vllaznia 5-0 (în tur: 3-0)

Zrinjski – Sporting Braga 0-2 (în tur: 0-1)

Hertha Berlin – Ljubljana 1-0 (în tur: 2-0)

Grasshopers – Lech Poznan 0-0 (în tur: 6-0)

Hajduk Split – Deportivo 0-2 (în tur: 0-0)  


Intră acum și în grupul de