Lucrarile de inlocuire a retelelor au scos la iveala marturii arheologice


Intră acum și în grupul de

Lucrarile efectuate pentru înlocuirea conductelor si modernizarea sistemului de termoficare din municipiul Suceava au scos la iveala, în doua puncte de pe strada Samoil Isopescu, marturii arheologice din perioada preistorica si secolele de început ale primului mileniu crestin, precum si din perioada medievala.

Zona Cutului (Mahalaua Coltul, Cutul sau Tiganimea Mitropoliei), configurata în jurul Bisericii Sf. Gheorghe (Manastirea Sf. Ioan cel Nou) – ridicata în cel de-al doilea deceniu al sec. al XVI-lea ca noua catedrala mitropolitana a Moldovei – cuprinsa între Ulita Mitropoliei (ulterior str. Ana Ipatescu si partial Iancu Flondor) si vechea Ulita Tatarasca (Ulita Bosancilor sau, mai târziu, Ulita Cutului), se afla permanent în atentia arheologilor suceveni.

Asa cum a spus arheologul dr. Ion Mares, directorul general adjunct al Complexului Muzeal Bucovina, în acest perimetru s-au facut, de-a lungul anilor, mai multe descoperiri arheologice, în zona Tipografiei / Ana Ipatescu, fiind identificata o mare necropola carpica de incineratie, din sec. II – III d. H.

Odata cu începerea lucrarilor de reabilitare a sistemului de termoficare, supravegherea arheologica s-a facut (si continua sa se faca) pe tronsoane de executie si iata ca are rezultate.

Cu toate ca sapaturile se fac pe traseele conductelor vechi, apar si acum urme care trezesc interesul arheologilor. Astfel, au fost scoase la suprafata materiale diferite tipologic, amestecate si provenind din mai multe perioade istorice. Este vorba, cu precadere, de fragmente ceramice (dar au fost gasite si fragmente dintr-o râsnita de piatra sau bucati de chirpici) din perioada preistorica, epoca târzie a bronzului (Cultura Noua), din cea de-a doua epoca a fierului (La Tene), dar si din perioada migratiilor (Cultura Sântana de Mures), precum si din perioada evului mediu, din sec. XVI-XVII-XVIII.

Asa cum a precizat Ion Mares, „urmele de locuire descoperite completeaza  baza de date a arheologilor suceveni”. Fragmentele ceramice au fost ridicate de la locul descoperirii si aduse la Muzeul de Istorie, unde vor intra în depozitul de materiale arheologice. 


Intră acum și în grupul de