Fotbal, Liga I : Poli Timisoara – Rapid 1-0, Dinamo – Universitatea Craiova 1 – 0…


Intră acum și în grupul de

Etapa a sasea a Ligii I programeaza pe stadionul „Dan Paltinisanu” derby-ul dintre FC Timisoara si Rapid, echipe care la începutul campionatului au avut ca obiectiv declarat titlul.

Oaspetii de astazi au avut un început foarte bun de campionat, bifând 4 victorii din 5 partide. Singurul esec al trupei din Giulesti a fost consemnat la Galati, 1-2, în fata formatiei lui Petre Grigoras. Rapidul vine astazi la Timisoara cu un moral foarte bun, dupa ce în etapa trecuta elevii lui Peseiro au învins pe teren propriu rivala Dinamo (2-1). Tehnicianul portughez nu va sta astazi pe banca, el fiind suspendat pentru o etapa dupa ce a fost eliminat de arbitrul Alexandru Tudor în minutul 94 al derby-ului cu Dinamo, pentru ca a depasit spatiul tehnic. Formatia din Giulesti, considerata de specialisti „echipa momentului” în Liga I, ar putea reveni în fotoliul de lider în cazul unei victorii în partida din aceasta seara, de pe Bega.

De partea cealalta, timisorenii se afla în fata primului derby din acest sezon, elevii lui Dusan Uhrin sperând sa faca uitate evolutiile neconvingatoare din primele etape printr-o victorie cu Rapid în fata propriilor suporteri. Formatia de pe Bega vine dupa o victorie în deplasare în fata Gloriei Buzau (2-1), formatie care în primele 5 etape nu a reusit sa obtina niciun punct în Liga I. Înaintea partidei cu Rapid, bilantul timisorenilor se prezinta astfel: 3 victorii, un egal si o înfrângere în „Liga lui Mitica”.

 

Marius Niculae, gol decisiv

Dinamo –  Universitatea Craiova 1 – 0

      Dupa o pauza de mai bine de un an de zile, dinamovistii au fost în sfârsit din nou spartani. Sâmbata seara, pe un stadion parca mai plin de viata ca oricând, baietii lui Mircea Rednic au jucat din nou cu sufletul si au reusit sa învinga tânara si talentata echipa a Craiovei.

      Eroismul a fost cuvântul de ordine al partidei. „Câinii” au alergat, au pasat si au depus un efort de-a dreptul colosal, adjudecându-si întâlnirea cu rivala din Banie prin golul marcat de Marius Niculae la începutul reprizei secunde.

      Prima ocazie a partidei a apartinut dinamovistilor. „Câinii” obtin o lovitura libera în minutul trei, Torje îsi încearca norocul, dar balonul este deviat de zid. Mingea ajunge la Julio Cesar, însa „galacticul” suteaza paralel cu poarta.

      Raspunsul oltenilor a venit în minutul 19. Bine lansat pe un culoar de Dorel Stoica, Florin Costea încearca o finalizare la coltul scurt, dar mingea se scurge pe lânga poarta lui Lobont. Dupa alte zece minute, Craiova îsi trece în cont o noua ocazie. Acelasi Costea marcheaza, dar golul este anulat. Tusierul Cristi Nica ridica fanionul pentru un ofsaid la atacantul oltean.

      În minutul 34, Dinamo raspunde prin Homei, care centreaza bine de pe flancul drept, Diakite reia din prima, dar Bornescu nu are probleme si retine mingea.

      Jocul bun prestat de olteni în aceasta prima repriza se încheie cu o ocazie imensa, în minutul 43. Dina patrunde în careu, rezista încercarilor inutile ale lui Moti de deposedare, reuseste sa suteze, dar mingea nu are nici putere si nici precizie si tabela ramâne neschimbata la pauza.

      Daca prima repriza a fost una mai degraba plictisitoare, actul secund avea sa fie plin de evenimente. Rednic muta decisiv la pauza, aruncându-l în joc pe Marius Niculae. Si chiar „Sageata” reuseste sa deschida scorul, la sapte minute de la reluare, cu un sut bun, la coltul lung, dintr-o centrare a lui Pulhac.

      Golul dinamovistilor încinge spiritele si, în minutul 54, se arata doua cartonase rosii, împartite frateste, dar gresit. Mugurel Draganescu îl elimina pe Mitchell si pe Julio Cesar, desi brazilianul a fost complet nevinovat. Adevaratul vinovat, Lobont, avea sa continue jocul.

      Ambitionati de golul marcat de Niculae, alb-rosii îsi continua forcingul si trec în doua rânduri pe lânga majorarea diferentei. În minutul 62, acelasi Marius Niculae suteaza, Bornescu respinge doar pâna la Florin Bratu, dar jucatorul crescut de Rapid trimite mult peste transversala. Bratu semneaza o noua mare ratare dupa alte sapte minute. Atacantul gazdelor îsi pune principala arma în valoare, face o cursa buna pe flancul drept, dar sutul sau la coltul lung loveste doar bara portii oltene.

      Misiunea baietilor lui Rednic se complica în minutul 72, când Mugurel Draganescu îl trimite la cabine si pe Ropotan, dupa ce îi acorda al doilea cartonas galben. În ciuda inferioritatii numerice, dinamovistii aveau sa reziste pâna la final, fiind chiar la un pas sa marcheze golul de 2-0, prin acelasi Florin Bratu, fara doar si poate ratangiul serii.

      Dinamo: Lobont – Homei, Tamas (Moti, 35), Julio Cesar, Pulhac – Torje, Ropotan, Diakite (Ad. Cristea, 46), Campos (M. Niculae, 46) – Fl. Bratu, Danciulescu. Antrenor: Mircea Rednic.

      Univ. Craiova: Bornescu – Dananae (Bârboianu, 80), V. Gaman, Mitchell, Rose – Prepelita, D. Stoica, Gângioveanu (Stoianof, 74), Dilevski – Dina (Firtulescu, 62), Fl. Costea. Antrenor: Nicolo Napoli.

„Rechinii” au muscat letal pe final de meci

Farul Constanta – Gloria Bistrita 2 – 1

      Victorie în ultimele secunde a elevilor lui Ion Marin, la capatul unei dispute pe care au controlat-o în majoritatea timpului. Gloria a deschis repede scorul si a încercat sa pastreze avantajul, carte ce s-a dovedit în cele din urma necâstigatoare.

      Gloria i-a luat tare pe constanteni. Ocazie în minutul 7 si gol în minutul 8. Autor, în ambele cazuri, Adrian Hora. Deschiderea rapida de scor avantajaza spectacolul. Se joaca pe contre, se ajunge usor dintr-un careu în altul, fara efect însa pe tabela. Farul reuseste totusi sa revina pe tabela printr-un gol al lui Rusmir, acesta executându-l pe Tatarusanu, dupa o pasa primita de la Chico.

      Prima parte se încheie cu o sansa imensa a amfitrionilor. Gerlem, gasit excelent de Fatai, îi refuza lui „Sapaliga” o pauza linistita, ratând incredibil din 6 metri.

      Farul începe sus repriza a doua, fara a pune însa probleme defensivei bistritene. Prima sansa importanta a actului secund îi apartine lui Gerlem, atacantul brazilian sutând în bratele lui Tatarusanu dupa pasa primita de la Rusmir. Noul intrat Gosici are si el ocazia de a aduce echipa gazda în avantaj, dar trage slab dintr-o pozitie favorabila. Goalkeeperul Bistritei se evidentiaza de doua ori în aceeasi faza, la suturile lui Maxim si Gerlem. Gosici trece din nou pe lânga gol si totul pare a se îndrepta spre un egal. Dar, Chico da lovitura decisiva în ultimul minut si smulge victoria pentru constanteni. Greu, dar meritat.

      Farul: G. Curca – Maxim, Schiopu, Barbu, Bacila – Gerlem, C. Voiculet (Cruceru, 90), Teekloh, Rusmir (Patrascu, 90), Fatai (Gosici, 61) – Chico. Antrenor: Ion Marin.

      Gloria: Tatarusanu – Vagner, Frasinescu, Andrei Muresan, Panc – Borbely, Sebastian Achim (Emerson, 63), R. Marginean, C. Petre – Hora (Coroian, 75), Diogo (Velcovici, 71). Antrenor: Ioan Ovidiu Sabau.

CFR, fara victorie de patru etape. Poli Iasi la primul punct

CFR Cluj – Poli Iasi 0 – 0

      Înainte de Chelsea si Roma, la Cluj a sosit o echipa în suferinta. Fara niciun punct dupa primele etape, cu scandalul nocturnei pe cap si cu amenintarea retragerii din campionat planând peste blazonul clubului, Poli Iasi a venit în fieful campioanei pentru a-si reface moralul zdruncinat. De cealalta parte, CFR încerca sa iasa din pasa proasta pe care o traverseaza. Dar nu a reusit. Confruntarile din Liga Campionilor capata accente dramatice.

      Începutul de meci îl are pe Semedo în prim-plan. Numele portughezului despre care Gigi Becali a spus ca va semna cu Steaua a fost scandat de întregul stadion, iar bannerele cu mesajul „Semedo, suntem alaturi de tine” erau omniprezente pe arena din Gruia. Apoi fanii au urat „de bine” formatiei din Ghencea. „Pantera” a încercat sa întoarca dragostea fanilor, având un rol important în primele actiuni ale campioanei. Siliti sa iasa la joc din cauza situatiei precare din clasament, elevii lui Popa îsi arata coltii repede, Bernsjak sutând periculos si fortându-l pe Stancioiu sa retina în doi timpi. Mijlocasul iesenilor a fost cel mai periculos om al oaspetilor, în alte doua rânduri suturile sale amenintând buturile clujene. În minutul 27, Naidin este aproape de a da lovitura, mingea respinsa de goalkeeperul gazdelor la o contra a lui Tanasa ajungând la fostul timisorean, iar el a tras din prima din cercul de la centrul terenului destul de aproape de poarta.

      Replica visiniilor vine prin Kone, atacantul adus de la Rosenborg ratând uluitor din situatie de „unu la unu” cu Plesca si prima repriza se încheie în murmurul de nemultumire al suporterilor din tribune.

      Clujenii nu stau mult pe gânduri în startul partii a doua si se arunca asupra oamenilor lui Popa. Kone trage în vinclu din 16 metri, dar Plesca are un reflex de senzatie la o minge pe care scria gol. Viveiros tâsneste si îl întinde serios pe Stancioiu. Era minutul 69, iar fanii gazdelor începeau sa-si puna tot mai multe întrebari. Semedo raspunde dupa numai un minut cu o cursa obisnuita pentru el, însa sutul sau este blocat de Plesca si apoi respins de pe linie de Onut. Pe fondul scandarilor suporterilor care cereau demisia lui Andone, Trica îi pune o minge pe cap lui Cadu, dar portughezul rateaza înca o sansa imensa pentru CFR. Semedo trece de doua ori pe lânga gol în minutele de final si rateaza o probabila despartire de echipa clujeana cu gol. Iar Tanasa, scapat singur cu Stancioiu, se lasa pe spate în ultimul minut si, în loc de 0-1, meciul se termina cu scorul de 0-0. Iasiul câstiga primul punct, iar criza se adânceste în Gruia.

CFR Cluj: Stancioiu – Pereira, De Sousa, Cadu, Tony – Culio (E. Kone, 84), Dani, Peralta (Trica, 63), Dubarbier (Didy, 68) – Y. Kone, Semedo. Antrenor: Ioan Andone.

Poli Iasi: Plesca – Buta, L. Munteanu, Onut, Pecnik – Bernsjak (Sfârlea, 65), Ad. Ilie, Naidin, M. Oprea (Viveiros, 61) – C. Tanasa, Cr. Bratu (Milea, 87). Antrenor: Ionut Popa.  

Derbiul nou-promovatelor adjudecat de pitesteni

FC Arges – Gaz Metan Medias 2 – 0

      FC Arges a reusit sa treaca de Gaz Metan Medias la capatul unei dispute în care superioritatea gazdelor a fost pusa sub semnul întrebarii doar la începutul meciului. Desi nu au impresionat, pitestenii au obtinut o victorie meritata si foarte importanta, tinând cont ca ea s-a produs contra unei alte nou-promovate, ceea ce ar putea conta în lupta pentru mentinerea în Liga I.

      Mediesenii încep meciul mai bine, Dudita fiind cel care a semnat prima ocazie, sutul sau de la 16 metri trecând putin peste poarta. Era doar minutul 7, iar gazdele fusesera deja puse în garda. Gazul de la Medias arde greu, iar Curtean este aproape de un nou golazo, lovitura libera executata de cel care i-a umilit pe timisoreni tintind bara. Argesul da primele semne ca traieste abia în minutul 22, dar sutul lui Iordache nu-i da emotii lui Stetca. Se poate, par a-si spune pitestenii, Bazzi si apoi Nastasie trecând si ei pe lânga deschiderea scorului. Prima parte avea sa se încheie cu nervi. În minutul 43, Iordache intra în careu, suteaza în bara, mingea musca linia portii, dar nu intra. Publicul si jucatorii din Trivale cer validarea golului, însa asistentul Florin Buzarnescu face semn ca jocul sa continue. Furie, acuze si un cartonas galben pentru autorul sutului care a declansat scandalul. Pauza vine la timp.

      Repriza a doua este fada, nu se întâmpla nimic spectaculos. Cei doi tehnicieni fac schimbari, dar jucatorii introdusi pe teren nu ies în evidenta. Ocazia lui Iordache din minutul 66, voleu din careu peste, anunta golul lui Nastasie din minutul 71. Atacantul pitestean a driblat câtiva adversari si a sutat de la 16 metri fara sperante pentru goalkeeperul mediesean. Iar Argesul se dezlantuie. Peste 8 minute, Tanase face o cursa pe dreapta si îi pune mingea pe cap lui Voiculet, care nu iarta. 2-0 si zarurile fusesera aruncate.

      FC Arges: Bosneag – Ghita, Balasa, Elias Bazzi, Lacusta – Cristian Tanase, Tames, V. Stan – Nastasie, Ad. Iordache (Doman, 89), Dulcea (Voiculet, 60). Antrenor: Ionut Badea.

      Gaz Metan: Stetca – Radu Zaharia, Falemi, Lazar, Buzean – Dudita, dos Santos (Eric, 72), Hoban (Markovic, 65), Curtean – Boaru, C. Prodan (Sabau, 53). Antrenor: Cristian Pustai.

Punctaj maxim pe teren propriu

FC Brasov – CS Otopeni 2 – 0

      FC Brasov a înregistrat a treia victorie din trei meciuri disputate pe teren propriu în aceasta editie a Ligii I. Vineri seara ardelenii au învins o a doua grupare venita din Liga a II-a, pe CS Otopeni, dupa victoria cu 1-0 în fata pitestenilor de la FC Arges.

      Ca si în precedentele întâlniri disputate sub Tâmpa, „stegarii” au învins fara a primi gol. Cele doua reusite ale partidei au fost semnate de fotbalistul transferat în aceasta vara de la Steaua, Romeo Surdu, si de golgheterul din esalonul secund, Hadnagy.

      În ciuda acestei victorii, baietii lui Razvan Lucescu au început meciul slab, pasând fara niciun orizont la mijlocul terenului. În aceasta ordine de idei, prima ocazie a partidei s-a consemnat de-abia în minutul 37, când Robert Ilyes a trimis peste poarta din centrarea lui Catalin Munteanu. Dupa o noua ratare, a lui Fabinho, Brasovul a reusit sa deschida scorul cu trei minute înainte de finalul primei reprize, prin Surdu. Fiul ratacitor al „stegarilor” a marcat cu capul, la coltul scurt, dintr-o centrare a aceluiasi Catalin Munteanu. Ilfovenii au terminat repriza în genunchi, ramânând în zece oameni dupa ce Musat primeste al doilea cartonas galben, în minutul 44.

      Astfel, gazdele nu au avut nicio problema în a controla meciul dupa iesirea de la cabine. În minutul 60, Surdu a fost la un pas de a realiza „dubla”, dar a ratat întâlnirea cu balonul trimis de Roman, în fata portii goale. Dupa alte trei minute, goalkeeperul Cristi Munteanu si-a aratat clasa, respingând sutul trimis de Hadnagy din 13 metri. Colac peste pupaza, Otopeniul a fost la un pas sa egaleze în minutul 82, când, scapat singur cu Stelea, Lazic nu a putut finaliza cu gol. Cei care au înscris însa pe final de repriza au fost din nou brasovenii. În ultimul minut de joc, Hadnagy reia cu capul din cornerul executat de Senin si stabileste scorul final al partidei, 2-0 în favoarea formatiei gazda.

      FC Brasov: Stelea – Rui Duarte, N. Constantin, Oros, Ezequias – Fabinho (Roman, 58), Ilyes, Adriano, Cat. Munteanu (Senin, 64) – Surdu (Sburlea, 75), Hadnagy. Antrenor: Razvan Lucescu.

      CS Otopeni: Cr. Munteanu – Scarlatache, Ivan, Diogo, Musat – Chiacu, Menassel, Pana, C. Constantin (Lazic, 37) – Negru (Draghici, 87), L. Ganea (Yontcha, 57). Antrenor: Gabriel Margarit.
 
 
 


Intră acum și în grupul de