Fotbal, Preliminariile CM 2010 : Ce chin! : Insulele Feroe – Romania 0 – 1


Intră acum și în grupul de

Tricolorii au fost miercuri seara aproape de o noua „isprava”. Dupa 0-3 la Cluj, cu Lituania, baietii nostri au continuat în aceeasi maniera indolenta campania de calificare la Mondialele din Africa de Sud, învingând la limita, scor 0-1, o echipa de chelneri, politisti si profesori de educatie fizica.
Privind însa partea plina a paharului, orice victorie este victorie, chiar si una obtinuta în Insulele Feroe, chinuit. România obtine primele trei puncte, care se pot dovedi extrem de pretioase în toamna anului viitor.
Tricolorii au atacat pe toata durata primei reprize, dar au facut-o ineficient, abuzând în dese rânduri de mingi aruncate în careu, de unde înaltii fundasi feroezi au facut ce stiu mai bine: sa degajeze.

Primele cinci minute ne-au dat sperante în mai bine, Florin Costea, Mirel Radoi si mai apoi Paul Codrea trimitând spre poarta lui Mikkelsen, care a respins însa de fiecare data. În minutul 18, Radoi este înlocuit cu Sorin Ghionea, capitanul Stelei acuzând o accidentare. La faza imediat urmatoare, arbitrul din Croatia greseste de-a dreptul incredibil! Marius Niculae este faultat în careu, fiind evident tras de tricou, dar Strahonia se face ca ploua, lasând jocul sa continue ca si cum nimic nu s-ar fi întâmplat.

Tricolorii scad ritmul si îsi încearca norocul de la distanta. În minutul 26, Costin Lazar suteaza de la 25 de metri, lateral dreapta, însa Mikkelsen retine fara mari emotii. Dupa alte doua minute, Marius Niculae rateaza ocazia meciului. Florin Costea trece senzational de un adversar, patrunde în careu si paseaza pentru „Sageata”, care suteaza cu sete, portarul este batut, dar se interpune un fundas feroez, Jacobsen, care respinge cu propria-i figura. În minutul 32, banca tricolora ia foc. Acelasi Marius Niculae suteaza la poarta, Mikkelsen respinge cu greu, pâna la Cocis, care înscrie cu capul. Brigada croata anuleaza însa reusita tricolora. Cocis era în pozitie afara din joc în momentul sutului lui Niculae. Astfel, la pauza, tabela ramâne neschimbata, spre stupoarea lui Victor Piturca, resemnat însa ca un miel în preajma Pastelui.
Repriza secunda începe ca prima, cu baietii nostri atacând în valuri, fara eficienta. Dupa o ratare a lui Costin Lazar – reluare cu capul pe lânga poarta -, îsi fac aparitia nervii în tabara tricolora. Sorin Ghionea reactioneaza brutal, lovind un adversar cu cotul, si este eliminat de centralul croat pe buna dreptate. Baietii lui Piturca trec însa peste acest moment si reiau ofensiva. În minutul 53, Mihaita Nesu este la un pas de primul gol pentru echipa nationala, dar sutul sau din unghi nu prinde spatiul portii feroeze.

Dupa cinci minute însa, vine izbavirea! Razvan Cocis primeste o minge la marginea careului mare, face o pirueta si reia puternic, la coltul scurt. Mikkelsen reactioneaza târziu si balonul intra în sfârsit în ate!
Temator pâna si în fata unor amatori, Piti decide sa conserve rezultatul si, în minutul 68, înlocuieste un mijlocas la constructie, pe Marian Aliuta, cu un fundas central, Cosmin Moti. Urmarile se vad. Dupa o ratare lui Razvan Cocis, feroezii sunt aproape sa dea lovitura. În minutul 72, numarul opt al gazdelor, Thomassen, poate intra în istoria tarii sale. Politistul nordicilor reia puternic, dar peste transversala, si scapam de un gol ce ar fi însemnat umilinta totala.
În ultimele minute, oaspetii au prins curaj si, în uralele putinilor suporteri din tribune, au înaintat în jumatatea noastra de teren. Fricosi, baietii nostri au trait peroculos pe final de meci, mai precis în minutele de prelungire, când Bogdan Lobont a intervenit senzational în fata lui Jacobsen, care fusese deschis ideal de… Goian. Scor final 0-1 si reusim sa scapam de ultima pozitie în clasament. Africa de Sud este însa pentru noi mult mai departe decât distanta dintre Torshavn si Johannesburg…

Insulele Feroe: Mikkelsen – Denielsen, P. Jacobsen (Loekin, 80), Davidsen, Egil Bo – Samuelson, Thomassen, C. Jacobsen, J. Jacobsen – Flotum (Olsen, 76), Borg. Antrenor: J. Olsen.
România: Lobont – Contra, Radoi (Ghionea, 18), Goian, Nesu – Cocis, Codrea, C. Lazar, Aliuta (Moti, 68) – M. Niculae (Fl. Bratu, 89), Fl. Costea. Antrenor: Victor Piturca.


Intră acum și în grupul de