Fotbal, CJA Suceava : Tot mai putini arbitri


Intră acum și în grupul de

La sfârsitul lunii august 2008 au avut loc, la Suceava, cursurile de instruire a arbitrilor de fotbal din loturile judetene. Cursurile s-au tinut în doua transe, pentru a da posibilitatea tuturor arbitrilor sa se prezinte, având în vedere ca unii „fluierasi” au fost plecati din localitatile de resedinta din diferite motive (concedii, examene, probleme de serviciu).
La a doua sesiune de instruire au participat, pe lânga cei 6 arbitri divizionari, 99 arbitri, instructori astfel: Suceava – 50, Falticeni – 23, Siret – 16, Radauti – 6, Gura Humorului – 2, Vatra Dornei – 2.

Suceava a ramas cu 6 arbitri divizionari

În ceea ce priveste arbitrii divizionari, în acest moment au ramas doar 6, deoarece Vasile Paduraru a renuntat la activitate,  îmbratisând activitatea de observator la nivelul Ligii a III-a.
În afara de Gheorghe Sebastian (divizionar A) care a fost prezent miercuri, 03.09.2008, la testarea arbitrilor din lotul A, la Bucuresti, ceilalti arbitri divizionari din judetul Suceava au participat la cursurile de instruire de la Pitesti, în perioada 30-31 august.
„Revenind la arbitrii din loturile judetene ale Sucevei, va pot spune ca la cele doua cursuri de instruire organizate s-au prezentat mai putini arbitri fata de câti m-am asteptat, având în vedere faptul ca la sfârsitul anului 2007 am avut în activitate un numar de 121 arbitri, iar acum s-au prezentat doar 99. Asa se explica faptul ca în primele 2-3 etape de campionat judetean au fost ceva probleme în delegarea arbitrilor, având în vedere ca pentru o etapa sunt necesari un numar de 90 de arbitri. La acestia, daca se mai adauga faptul ca la jocurile de juniori republicani, care au început pe 07.09.2008, sunt delegati si arbitri din Suceava sau mai apar probleme de accidentari, îmbolnaviri, suspendari, probleme de serviciu, viata comisiei de delegari nu este usoara”, a explicat presedintele Comisiei Judetene de Arbitri Suceava, Gheorghe Stefanovici.

CJA Suceava a fost nevoita sa trimita aceiasi arbitri la doua meciuri

„Au fost arbitri care au arbitrat câte doua jocuri în aceeasi etapa, acolo unde meciurile s-au disputat sâmbata si duminica sau chiar au mers doar doi arbitri la un joc”, marturiseste seful arbitrilor suceveni.
Gheorghe Stefanovici a mai precizat si faptul ca „în primele doua etape au fost si arbitri care nu-si facusera testele fizice, CJA nedelegându-i pe acei arbitri la jocuri, pentru ca se impune ca un arbitru sa fie bine pregatit fizic si teoretic, iar acestia au fost chemati la repetarea testelor. Conducerea CJA a impus un regim mai sever de pregatire si va verifica acest lucru, unii arbitri simtind pe pielea lor duritatea pregatirilor fizice. Cu toate problemele aparute, CJA s-a descurcat, zic, «onorabil» si si-a propus pentru luna octombrie a acestui an începerea de noi cursuri de arbitri în toate orasele judetului”.

În octombrie încep cursurile de formare a arbitrilor

De altfel, cei interesati îsi pot anunta participarea la cursuri chiar din acest moment, atât baieti cât si fete, cu vârste cuprinse între 16-29 ani si înaltimea minima 1,70 m, la presedintele CJA, Gheorghe Stefanovici, sau la AJF Suceava, prin telefon. Va fi întreprinsa o campanie de selectie în judet si se vor organiza cursuri în Suceava, Falticeni, Siret, Radauti, Vatra Dornei, Gura Humorului si, poate, si în Câmpulung Moldovenesc unde actualmente „nu mai exista arbitri de fotbal si nu cred ca nu ar fi interesati de aceasta activitate”.
„Mizez aici pe sprijinul presedintilor de subcomisii municipale si orasenesti, a actualilor observatori, a fostilor arbitri, a oamenilor de fotbal si chiar a actualilor arbitri. Fac precizarea ca pentru cursurile de arbitri nu se percep taxe de înscriere, arbitrii trebuind sa achite doar manualele care se dau, ecusonul de arbitru si carnetul de arbitru”, a precizat Gheorghe Stefanovici.


Intră acum și în grupul de