Rezultate deosebite obţinute de elevii suceveni la etapa naţională a Olimpiadei de Astronomie şi Astrofizică de la Gura Humorului: două medalii de aur, trei de bronz şi o menţiune. Elevii Paul Florin Rebenciuc şi David Corneliu Turturean de la Colegiul Naţional “Ştefan cel Mare” Suceava, calificaţi în lotul olimpic lărgit al României.


Intră acum și în grupul de

Doi elevi ai Colegiului Naţional “Ştefan cel Mare” Suceava, care au obţinut medalia de aur din partea Societăţii Române de Fizică şi premiul I, respectiv premiul al III-lea acordat de MEN la Olimpiada Naţională de Astronomie şi Astrofizică, s-au calificat în lotul olimpic lărgit al României.

Profesorul  Petru Crăciun, inspector şcolar în cadrul ISJ Suceava, a declarat, luni, că la Olimpiada Naţională de Astronomie şi Astrofizică, desfăşurată în perioada 2-5 februarie 2018, la Gura Humorului, au participat 138 de elevi din 29 de judeţe, din care 50 la categoria juniori şi 88 la categoria seniori, lotul judeţului Suceava fiind format din zece elevi de gimnaziu şi liceu.

Crăciun a spus că unul dintre elevii suceveni, Paul Florin Rebenciuc, din clasa a X-a, de la Colegiul Naţional “Ştefan cel Mare” Suceava, a obţinut premiul I absolut acordat de Ministerul Educaţiei Naţionale şi medalia de aur acordată de Societatea Română de Fizică la categoria seniori, arătând că acesta a obţinut şi cel mai bun punctaj la proba observaţională pentru care a primit şi un trofeu, iar un alt elev al aceluiaşi colegiu, David Corneliu Turturean, din clasa a IX-a, a obţinut premiul al III-lea acordat de MEN şi medalia de aur acordată de Societatea Română de Fizică la aceeaşi secţiune.

Profesorul Petru Crăciun a precizat că tot la categoria seniori eleva Sabina Dumistrăcel din clasa a XI-a de la Colegiul Naţional “Ştefan cel Mare” Suceava a obţinut medalia de bronz acordată de Societatea Română de Fizică, în timp ce la categoria juniori elevul Dragoş Andrei Sîrghi, din clasa a VII-a, de la Colegiul Naţional “Ştefan cel Mare” Suceava a obţinut medalia de bronz acordată de SRF, iar elevul Pavel Maurizio, din clasa a VIII-a, de la Colegiul Naţional “Nicu Gane” Fălticeni, a obţinut medalie de bronz şi elevul Eduard Aeoanei, din clasa a IX-a, de la Liceul Tehnologic “Tomşa Vodă” Solca a obţinut menţiune.

Inspectorul şcolar Petru Crăciun a menţionat că elevii Paul Florin Rebenciuc şi David Corneliu Turturean s-au calificat în lotul olimpic lărgit şi urmează etapa selecţiei pentru lotul restrâns format din cele două echipe ce vor participa la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică.

El a mulţumit tuturor celor care s-au implicat în organizarea şi buna desfăşurare a evenimentului, inclusiv directorului Colegiului “Alexandru cel Bun” Gura Humorului, Mihaela Ursaciuc, dar şi cadrelor didactice ale unităţii liceale.

De precizat este că din lotul olimpic sucevean au făcut parte elevii Sîrghi Dragoş Andrei, clasa a VII-a, Turtureanu David Cornel, clasa a IX-a, Rebenciuc Paul Florin, clasa a X-a şi Dumistrăcel Sabina, clasa a XI-a de la Colegiul Naţional “Ştefan cel Mare” Suceava, Pavel Maurizio, clasa a VIII-a, Colegiul Naţional “Nicu Gane” Fălticeni, Babiuc Ioan Alexandru, clasa a VIII-a, Aenoaei Eduard, clasa a IX-a şi Ţehanciuc Alexandru Florin, clasa a X-a de la Liceul Tehnologic “Tomşa Vodă” Solca şi Todică Bogdan, clasa a VIII-a, de la Şcoala Gimnazială “Ion Irimescu” Solca, precum şi Bărăscu Andreea, clasa a XI-a, de la Liceul Teoretic “Ion Luca” Vatra Dornei, elevii fiind însoţiţi de profesorul Petru Crăciun de la ISJ Suceava şi profesorul Ilie Cosovanu de la Liceul Tehnologic “Tomşa Vodă” Solca.

Festivitatea de deschidere a Olimpiadei Naţionale de Astronomie şi Astrofizică 2018 a avut loc vineri, 2 februarie 2018,  la Casa de Cultură Gura Humorului, iar probele competiţiei s-au desfăşurat la Colegiul “Alexandru cel Bun” Gura Humorului, în timp ce festivitatea de premiere a fost organizată în cursul zilei de luni, 5 februarie, tot la Casa de Cultură din oraşul Gura Humorului.

Etapa naţională a Olimpiadei de Astronomie şi Astrofizică a fost organizată de Ministerul Educaţiei Naţionale, Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, în parteneriat cu Colegiul “Alexandru cel Bun”Gura Humorului, Universitatea “Ştefan cel Mare” Suceava şi cu Societatea Ştiinţifică Cygnus.

Reamintim că USV a oferit participanților la Olimpiada Naţională de Astronomie şi Astrofizică o vizită la Observatorul Astronomic și Planetariu, unde elevii au avut posibilitatea să asiste la un program special de planetariu şi să viziteze campusul universitar, apoi  participanții au servit masa la restaurantul USV, asigurată din fondurile proprii ale universităţii sucevene.

Totodată, în cadrul programului, au fost incluse vizite la Complexul “Ariniş” şi Pârtia de schi “Şoimul” din Gura Humorului, iar în cursul serii de duminică a fost organizată o cină festivă şi un foc de tabără pentru participanţii la etapa naţională a acestei olimpiade.

De menţionat este că în perioada 5-9 februarie 2018 se va desfăşura Tabăra cu participare internaţională de Fizică, Astronomie şi Astrofizică “Marin Dacian Bica” –Voroneţ, festivitatea de deschidere a taberei având loc în cursul după-amiezii de luni, la Casa de Cultură Gura Humorului.

În cadrul taberei sunt organizate şi două concursuri naţionale, unul de fizică şi celălalt de astronomie şi astrofizică, competiţii ce sunt incluse în calendarul MEN.

(Liliana Bujdei)

 


Intră acum și în grupul de