Sucevenii…mari consumatori de alcool


Intră acum și în grupul de

Una dintre concluziile desprinse în urma programului national de evaluare a starii de sanatate a populatiei, la nivelul judetului Suceava de catre medicii de familie este aceea ca procentajul sucevenilor, barbati si femei, care consuma alcool este alarmant. Medicii suceveni spun ca sucevenii, indiferent de sex, beau foarte mult, majoritatea trecând deja granita catre alcoolism fara sa-si dea seama de acest lucru.

“Dintre pacientii mei, de exemplu, 50% consuma frecvent alcool. Din pacate, lumea nu întelege ca alcoolic nu este doar cel care bea pâna cade jos, ci si cel care consuma 30 ml de alcool pe zi, fiindca aceasta este doza la care alcoolul ataca întregul organism. Unii oameni ar putea zice ca nu sunt alcoolici întrucât nu s-au îmbatat în viata lor, dar nu asa se pune problema. Daca beau în fiecare zi câte un pahar, atunci sunt alcoolici. Programul national de evaluare a starii de sanatate a populatiei a confirmat ca în Suceava se bea si înca mult. În plus, este o zona în care se consuma în special bauturi tari, care au un impact devastator asupra ficatului, ceea ce face ca lucrurile sa fie si mai grave. Obisnuinta sucevenilor de a bea o tuica înainte de masa este foarte daunatoare”, a spus un medic de familie sucevean.

Medicul a aratat ca alcoolismul este dublat de un alt viciu, la fel de nociv, respectiv fumatul, acestor obiceiuri daunatoare alaturându-li-se un altul, si anume alimentatia ieftina si de proasta calitate care îngrasa, efectul pe termen lung fiind aparitia unor boli grave.

“80% din populatia adulta a judetului are tulburari ale metabolismului lipidelor. Acest lucru demonstreaza ca sucevenii au un nivel educational si financiar extrem de scazut si se expun riscului de a face în viitor hipertensiune arteriala, accidente vasculare cerebrale sau coronariene, insuficienta renala. Alimentatia populatiei abunda în glucide, iar prin glucide nu întelegem doar dulciurile, printre care ciocolata si zaharul, ci si pâinea, fainoasele, cartofii, care sunt baza unei anumite categorii de persoane. Sucevenii, ca mai toti românii, manânca mult si prost, motiv pentru care sufera de o serie de boli metabolice destul de grave, prima fiind diabetul”, explica medicul sucevean.

La toate acestea se adauga si promiscuitatea sexuala, cauza a nenumarate afectiuni ale tractului genital, unele dintre ele extrem de periculoase întrucât conduc la aparitia cancerului (de col uterin, de exemplu).

„Sunt multe tulburari de dinamica sexuala, dar acesta este un aspect despre care oamenii se jeneaza sa vorbeasca, desi este o parte a vietii foarte importanta, de care depinde si sanatatea individului”, a completat medicul.

Potrivit datelor contabilizate de Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) Suceava, în perioada iulie 2007- iulie 2008, în cadrul Programului National de evaluare a starii de sanatate a populatiei, un numar de 363.971 persoane din judet au fost evaluate de medicii de familie, dintre care 301.006 asigurati si 62.965 neasigurati.

Din totalul sucevenilor examinati, 120.498  au fost depistati cu risc de îmbolnavire pentru diverse boli, reprezentând un procent de 33,1% din populatia evaluata. Persoanele în cauza au fost identificate cu risc de îmbolnavire pentru una, doua sau mai multe boli, dupa cum urmeaza: pentru diabet zaharat – 110.388 cazuri; pentru boli cardiovasculare – 26.832 cazuri; pentru cancer uterin – 5.032 cazuri; pentru cancer de sân – 2.435 cazuri; pentru cancer de col uterin – 2.373 cazuri; pentru cancer colorectal – 1.481 cazuri; pentru boala renala cronica – 851 cazuri; pentru accident vascular cerebral – 706 cazuri; pentru osteoporoza – 397 cazuri.


Intră acum și în grupul de