Intră acum și în grupul de

Viceprimarul Sucevei, Lucian Harșovschi, a anunțat, miercuri, că deținătorii de mașini electrice pot folosi, începând din această zi rețeaua publică de stații pentru încărcarea acestora.

El a menționat că, în urmă cu mai mulți ani, primarul Ion Lungu a anunțat la Lisabona că va implementa și în Suceava transport electric și puncte de încărcare și a fost perseverent, iar acest proiect s-a realizat.

Potrivit viceprimarului, din 28 de stații de încărcare, 22 sunt funcționale, pentru patru se află în curs de semnare contractul cu distribuitorul de energie, iar pentru alte două stații se așteaptă soluția tehnică pentru racordare.

Din cele 28 de stații, jumătate sunt cu încărcare rapidă, iar cei care doresc să folosească aceste stații trebuie să se adreseze Primăriei pentru a primi un card personalizat, iar toți utilizatorii vor folosi gratuit aceste stații. Pentru cei aflați în tranzit vor putea să încarce acumulatorii la stația de la Primăria Suceava și de la sediul Primăriei din Burdujeni, a adăugat viceprimarul.

Harșovschi a precizat că, potrivit calculelor, consumul la suta de kilometri este de 5,8-6 lei pentru mașini electrice, iar pentru cele cu benzină de 47 de lei..

Viceprimari a mai spus că pentru ca sucevenii să fie încurajați să achiziționeze mașini electrice, pe lângă faptul că nu plătesc taxe, vor primi și legitimații pentru parcări gratuite și locurile de parcare destinate pentru încărcare nu vor putea fi folosite decât în acest sens, iar cei care nu vor respecta decizia vor fi sancționați cu sume între 100 și 1000 de lei și riscă chiar să le fie ridicată mașina dacă se va aproba de Consiliul Local introducerea unei asemenea măsuri în regulament.

Mai mult, în noul studiu de trafic ce introduce sensuri unice în oraș și va permite circulația pe o bandă în sens invers autobuzelor, se va menționa că vor putea circula pe această bandă și mașinile sută la sută electrice.

Potrivit lui Harșovschi, în prezent, în municipiul Suceava sunt înmatriculate două mașini electrice, iar 42 hibride, dar nu poate spune câte mașini electrice sunt achiziționate de persoane juridice.

„Municipiul Suceava va fi și mai prietenos cu mediul înconjurător”, a spus viceprimarul arătând că sunt implementate proiectele care prevăd achiziția de autovehicule electrice pentru Primărie, 10 minibuse electrice cu fonduri elvețiene, 40 de autobuze electrice cu fonduri UE, iluminat public cu lămpi tip LED, dar și noul sistem de colectare a deșeurilor menajere.

Lucian Harșovschi a făcut și o demonstrație cu încărcarea acumulatorilor unei mașini electrice la stația de încărcare de la Primăria Suceava.(T.B.)


Intră acum și în grupul de