Criza de cartofi … in patria cartofului


Intră acum și în grupul de

Campania de recoltare a cartofului a debutat timid în judet. Potrivit reprezentantilor Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR), cartofii de toamna au fost scosi doar de pe 10 la suta din suprafata cultivata, în general pe tarlalele agricultorilor individuali. Cauzele sunt legate de întârzierea cu peste o luna a campaniei de înfiintare a culturii în primavara, precum si vremea nefavorabila de zilele acestea. Pe de alta parte, producatorii suceveni se confrunta cu una dintre cele mai slabe recolte din ultimii ani, atât din punct de vedere cantitativ, cât si calitativ. În judetul Suceava au fost însamântate cu cartofi 25.475 de hectare, productia obtinuta pâna în prezent fiind de 12 tone la hectar, adica de 70 la suta din cea de anul trecut.

Vasile Tofan, specialist în cadrul DADR, a declarat ca vina o poarta arsita din perioada înfloririi plantelor, stresul termic nepermitând cartofului sa „lege” asa cum trebuie. Un efect negativ l-au avut ploile repetate si prelungite din vara, care au împiedicat aplicarea tratamentelor contra manei si, în plus, au dus si la putrezirea tuberculilor în sol. Asa se face ca producatorii individuali, cât si marii fermieri, au toate sansele sa mearga în pierdere, mai ales ca sumele oferite la achizitionare sunt foarte mici. În judet si-au facut deja simtita prezenta „samsarii”, însa nimeni nu se încumeta sa vânda. „În ciuda faptului ca productia este sub nivelul asteptat, acestia nu ofera mai mult de 30 de bani pe kilogram, oamenii cerând cel putin 50 de bani”, a declarat Vasile Tofan.

În primavara ce vine, agricultorii vor avea probleme si cu samânta necesara înfiintarii noii culturi, si aceasta deoarece mana a dat iama pe cea mai mare parte a suprafetei cultivate în 2008. În aceste circumstante, multi dintre producatori au anuntat ca îsi vor diminua suprafetele cultivate sau chiar ca vor renunta la cultura cartofului. „De regula cultivam 7-8 hectare în fiecare an. Anul acest am pus doar 3 hectare, însa la anul voi pune doar jumatate de hectar, pentru consumul familiei”a declarat un fermier nemultumit de performantele realizate în raport cu banii investiti.


Intră acum și în grupul de