Primarul comunei Poiana Stampei, Viluț Mezdrea: Ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, va fi prezent, sâmbătă, la Prefectura Suceava


Intră acum și în grupul de

Ministrul  Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, va fi prezent, sâmbătă, 24 februarie a.c., la Prefectura Suceava, unde se va desfășura o dezbatere asupra problematicii din sectorul forestier, a anunțat primarul comunei Poiana Stampei, Viluț Mezdrea, care participă, în perioada 18 – 21 februarie a.c., la București, la cea de-a XXI-a sesiune ordinară a Adunării generale a Asociației Comunelor din România (A.Co.R.).

Primarul comunei Poiana Stampei, Viluț Mezdrea, a precizat, pentru NewsBucovina, că în cadrul Adunării generale a Asociației Comunelor din România a avut diverse întâlniri cu mai mulți membri ai Guvernului, iar ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, a comunicat că întâlnirea de la Prefectura Suceava ce trebuia să aibă loc vineri 16 februarie 2018 a fost amânată pentru sâmbătă, 24 februarie a.c., și că în acest sens urmează să fie transmisă și o convocare.

Viluț Mezdrea a spus că ministrul Ioan Deneș se află într-un proces de consultare publică, la nivelul regiunilor, pentru a culege date și probleme din sectorul forestier.

Astfel, la consultări sunt invitați să participe reprezentanți ai proprietarilor de păduri, ai administratorilor de păduri, ai sectorului de exploatare și prelucrare a lemnului, ai industriei mobilei, custozi și administratori de arii naturale protejate.

Mezdrea a mai arătat că Poiana Stampei are în proprietate 4.000 de hectare de pădure și că este nevoie de o îmbunătățire a Codului Silvic, în sensul în care cetățenii să poată să își procure mai ieftin și mai ușor lemn de foc.

„Cred că ar trebui înființate niște depozite de material lemnos pentru ca oamenii să își poată lua cantitatea de lemn de care au nevoie pentru gospodărie, nu să meargă în pădure și să își ia lemnul de acolo. Cred că ar trebui umblat și la prețul de referință, poate că ar trebui să fie dat mai ieftin lemnul de foc către oameni”, a spus primarul comunei Poiana Stampei, Viluț Mezdrea.

Potrivit Ministerului Apelor și Pădurilor, dezbaterile privind finalizarea strategiei forestiere naționale urmează să se prelungească pe o perioadă mai lungă de timp, conform programului de guvernare.

Ministerul Apelor și Pădurilor își propune ca, în termen de maxim două luni, să finalizeze acest proces consultativ pentru politicile pe termen scurt care vor fi inițiate.

Potrivit datelor statistice centralizate la sfârșitul  anului 2015, Județul Suceava ocupa locul I la  suprafața fondului forestier – circa  437 mii hectare- și la suprafață pădurilor – 423 mii ha. (Mihaela Tcaciuc)


Intră acum și în grupul de