Asocierea de firme din Ipotești și Miroslava care va repara statuia ecvestră a lui Ștefan cel Mare are termen patru luni să finalizeze lucrarea. Primarul Lungu speră ca la 28 noiembrie să poată reinaugura monumentul


Intră acum și în grupul de

Primarul Ion Lungu a anunțat, miercuri, că oferta depusă de o asociere de firme din Ipotești și Miroslava pentru repararea statuii ecvestre a lui Ștefan cel Mare a fost declarată eligibilă.

El a spus că valoarea contractului este de 562.000 de lei lei plus TVA, iar perioada de realizare este de 120 de zile.

Primarul a menționat că urmează, după această evaluare, să fie semnat contractul și să fie emis ordinul de începere a lucrărilor.

„Sperăm ca cel târziu în 28 noiembrie să reinaugurăm acest monument foarte important pentru Suceava”, a spus Lungu.

El a menționat că un alt proiect prevede reabilitarea amenajărilor exterioare din jurul statuii.

Lucrările vor fi realizate de Mateo Rustic Construct SRL Ipotești și subcontractantul, Exprosoft SRL Miroslava din județul Iași.

Statuia ecvestră a lui Ștefan cel Mare a fost realizată de către sculptorul Iftimie Bârleanu și amplasată în anul 1977 în Parcul Șipote-Cetate și a fost dezvelită la data de 16 septembrie 1977, în prezența președintelui comunist al României, Nicolae Ceaușescu, aflat în vizită în municipiul Suceava.

După anul 2000, lipsa de interes față de acest monument a dus la degradarea acestuia astfel încât soclul statuii a fost grav afectat, inclusiv altoreliefurile de bronz de mari dimensiuni de pe soclu.(T.B.)


Intră acum și în grupul de