Presedintele ARACO propune asocierea firmelor de constructii din Regiunea de Nord-Est


Intră acum și în grupul de

Cercul ARACO Suceava a organizat în cadrul zilei de vineri o sedinta, la care s-au reunit reprezentantii mai multor firme de constructii din judete ale Regiunii de Nord Est, pentru a discuta modalitatea de asociere în vederea participarii la licitatii organizate pentru executia de lucrari ale unor proiecte cu finantare europeana.

Presedintele cercului ARACO Suceava, Victor Ciobanu, a aratat în cadrul întâlnirii, ca pentru a participa cu sanse egale cu firmele europene consacrate la licitatii pentru proiecte de anvergura, cu finantare europeana, firmele de constructii din România trebuie sa se asocieze chiar si sub o forma juridica. El a precizat ca în prezent, în judetul Suceava, lucreaza atât firme locale, cât si din alte judete, dar si din alte tari europene, apreciind ca situatia este normala, dar nu considera corect ca firme importante sa câstige licitatii internationale, ca apoi sa dea în subantrepriza lucrarile unor firme locale sau sa le abandoneze pe perioada executiei.

Ciobanu a aratat ca subcontractorilor li se ofera aproximativ 55 la suta din valoarea lucrarilor licitate si se ajunge în situatia de a se realiza, cu întârzieri apreciabile, lucrari de slaba calitate si care intra în renovare la scurt timp dupa ce sunt receptionate. „Noi avem nevoie de lucrari trainice, solide si eficiente”, a spus Ciobanu.

Prezent la întâlnirea ARACO de la Suceava, presedintele CJ Suceava si al Consiliului Regional de Dezvoltare Nord Est, a invitat constructorii din judetele regiunii de Nord Est la o întâlnire regionala la care sa participe atât reprezentanti ai administratiilor judetene, cât si ai unor primarii. El a declarat ca Regiunea de Dezvoltare Nord Est are alocate prin Programul Operational Regional 740 de milioane de euro pentru proiecte de dezvoltare, dar ca vor fi atrase importante fonduri europene prin programe sectoriale sau PNADR. „Regiunea de Nord Est, care este la granita Uniunii Europene, trebuie sa joace un rol mai dinamic în zona”, a spus Flutur, care considera ca trebuie sa existe un parteneriat între administratie si constructori. „Avem puseuri în ceea ce priveste politica de investitii. Noi suntem obisnuiti sa începem lucrari si mai putin sa le finalizam”, a afirmat Flutur, aratând ca pentru un program investitional serios este necesar sa se adopte bugete multianuale.


Intră acum și în grupul de