SJU Suceava: Un număr de 39 de pacienţi ai spitalului au beneficiat de îngrijiri paliative. Secția a devenit operațională la 1 martie


Intră acum și în grupul de

Managerul SJU Suceava, economist Vasile Rîmbu, a declarat, marţi, că Secţia de Îngrijiri Paliative a devenit operaţională începând cu 1 martie 2018, iar de la deschidere şi până în prezent au beneficiat de servicii de îngrijiri paliative 39 de pacienţi ai spitalului.

El a spus că 26 din totalul celor 39 de pacienţi internaţi în această secţie aveau diagnostice neoplazice, media de vârstă a celor internaţi fiind de 45 de ani, iar primii şase pacienţi ai Secţiei de Îngrijiri Paliative au fost internaţi în data de 2 martie.

Rîmbu a precizat că din cei 39 de pacienţi internaţi în Secţia de Îngrijiri Paliative, 17 au fost transferaţi din Secţia de Oncologie, 4 din Secţia de Gastroenterologie, unul de la Chirurgie Toracică, doi din Secţia de Neurochirurgie, trei din secţia de Pneumoftiziologie, doi din Secţia de Nefrologie, unul din Secţia de Psihiatrie, doi de la ORL, doi din Secţia de Boli Infecţioase, din care unul prin ATI, un pacient transferat din Secţia de Medicină Internă, doi din Secţia de Neurologie şi câte un pacient din Secţiile de Geriatrie şi Cardiologie.

El a menţionat că nouă dintre pacienţii secţiei au decedat, iar 11 au fost externaţi în stare staţionară, în prezent fiind ocupate 20 din cele 25 de paturi, iar cinci programări sunt în aşteptare.

Managerul SJU Suceava a mai declarat că înfiinţarea  Secţiei de Îngrijiri Paliative în cadrul spitalului a fost motivată de faptul că acest tip de îngrijiri medicale este “foarte cerut” atunci când îngrijirile curative nu mai sunt suficiente, iar scopul acestor servicii de îngrijiri paliative este de a asigura creşterea calităţii vieţii atât a pacientului aflat în dificultate, cât şi a familiei acestuia.

El a arătat că toate cheltuielile privind funcţionarea Secţiei de Îngrijiri Paliative şi cele privind asigurarea serviciilor de îngrijiri paliative sunt suportate de spital deocamdată, până la încheierea noului contract de furnizare de servicii medicale cu Casa de Asigurări de Sănătate Suceava.

De precizat este că Ordinul Ministrului Sănătăţii nr. 253/2018 pentru aprobarea Regulamentului de organizare, funcţionare şi autorizare a serviciilor de îngrijiri paliative a fost publicat în Monitorul Oficial în data de 5 martie 2018.

Regulamentul de organizare, funcţionare şi autorizare a serviciilor de îngrijiri paliative detaliază toate categoriile de pacienţi care pot beneficia de îngrijiri paliative, respectiv “pacienţii de toate vârstele, adulți sau copii cu boli cronice progresive, cu suferință generată de simptome necontrolate și/sau probleme psiho-emoționale și/sau sociale și/sau spirituale și/sau grad ridicat de dependență, precum și familiile acestora, pe toată perioada de îngrijire, inclusiv în perioada de doliu”.

Potrivit aceluiaşi regulament, pacienții adulți care pot beneficia de îngrijiri paliative specializate sunt pacienţii cu boli oncologice, cu boli cardiovasculare, pacienții cu scleroză laterală amiotrofică, dacă prezintă progresie rapidă a bolii în ultimele 12 luni, pacienţii cu demenţă în ultimul stadiu, pacienții cu scleroză multiplă, dacă prezintă handicap nutrițional critic, pacienții cu Boala Parkinson, dacă prezintă handicap nutrițional critic, pacienţii cu boli pulmonare, pacienţii cu accident vascular cerebral şi comă.

Regulamentul prevede că beneficiarii îngrijirii paliative pediatrice sunt copii “cu boli care fac improbabilă supraviețuirea până la vârsta de adult”.

De menţionat este că Secţia de Îngrijiri Paliative din cadrul SJU Suceava dispune, printre altele, de 10 saloane cu două, trei şi patru  paturi, dotate cu grupuri sanitare adaptate la nevoile pacientului, dar şi de o sală de mese, de o sală pentru aparţinători, de camere de gardă pentru medici, de un cabinet de consultaţii, vestiare, de un depozit de medicamente şi unul pentru materiale sanitare, precum şi de o cameră confesională.

Totodată, saloanele au în dotare paturi multifuncţionale cu saltele antiescare, noptiere, scaune cu rotile, televizoare, dar şi aparatură medicală specifică, respectiv infuzomate, injectomate, monitoare de funcţii vitale, toate paturile şi grupurile sanitare au sisteme de semnalizare sonoră, secţia având şi o staţie de oxigen medical.

În dotarea secţiei se mai află două defribilatoare, două electrocardiografe mobile, un ecograf mobil, 5 pulsometre mobile, 6 aspiratoare de secreţii, precum şi două  aparate de drenaj limfatic, iar accesul pentru persoanele cu dizabilităţi  este asigurat printr-o rampă şi cu ajutorul unui lift.

Valoarea totală a investiţiei, ce a vizat lucrări de reabilitare, modernizare, de amenajare şi dotare a spaţiului în care funcţionează Secţia de Îngrijiri Paliative, a fost de 1,25 de milioane de euro.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de