„Cantecele neamului”, editia 2008


Intră acum și în grupul de

Editia a III-a a festivalului – concurs international de folclor „Cântecele neamului” se desfasoara la Suceava în zilele de 10, 11 si 12 octombrie 2008. Manifestarea are ca principal obiectiv afirmarea si lansarea tinerilor solisti vocali si instrumentisti elevi ai Scolilor populare de arte din tara si din tarile în care comunitatile românesti pastreaza si continua traditiile folclorice românesti: Ucraina, Moldova, Bulgaria, Serbia, Ungaria, Italia, Franta Spania, Portugalia.

Festivalul – concurs cuprinde doua sectiuni. Sectiunea I se adreseaza solistilor vocali, în care fiecare reprezentant va prezenta doua melodii: o doina sau balada (fara acompaniament) si un cântec de joc (cu acompaniament), ambele reprezentând zona folclorica din care provine concurentul. Sectiunea a II-a vizeaza solistii instrumentisti, în care fiecare participant va prezenta în concurs doua piese instrumentale (tipice zonei pe care o reprezinta), din care una de virtuozitate (ambele cu acompaniament).

Acompaniamentul va fi asigurat de orchestra Ansamblului folcloric „Bucovina” al Scolii Populare de Arte Suceava, concurentii fiind obligati sa trimita partiturile (linia melodica si cifrajul armonic) în tonalitatea în care vor fi cântate, odata cu fisele de participare.
 

Concurentii sunt asteptati joi, 09 octombrie, dupa orele 16.00, la Hotel „Albert”, din B-dul 1 Decembrie 1918, nr.58, Suceava, sau vineri, 10 octombrie, orele 10.00, la sediul Ansamblului artistic „Ciprian Porumbescu”, din str. Ion Voda Viteazul, nr.5 (locul de desfasurare a concursului) si vor avea asupra lor actul de identitate sau pasaportul.

Festivalul-concurs debuteaza  vineri, 10 octombrie, la ora 10, cu tragerea la sorti a intrarii în concurs (prezenta tuturor participantilor este obligatorie), urmata de repetitii cu orchestra ale participantilor care vor evolua în prima zi de concurs. La ora 16.00 va începe prima parte a concursului. Manifestarile continua sâmbata,  11 octombrie, cu repetitiile cu orchestra ale participantilor care vor evolua în a doua zi, urmate la ora 15.00 de partea a doua a concursului. Duminica, 12  octombrie, la ora 15  vor avea loc premierea si gala laureatilor, precum si un spectacol folcloric.

Se vor acorda urmatoarele premii: Marele premiu – 2.000 lei, 2 premii I – 1.600 lei fiecare, 2 premii II – 1.400 lei fiecare, 2 premii III – 1.200 lei fiecare, 4 mentiuni  – 1.000 lei fiecare.

Juriul constituit din personalitati în domeniu, din tara si strainatate, îsi rezerva dreptul de a redistribui premiile neacordate.

Organizatorii festivalului-concurs (Consiliul Judetean Suceava, Scoala Populara de Arte si Meserii „Ion Irimescu” Suceava, Administratia Fondului Cultural National) asigura cazarea pentru 4 nopti (9/10, 10/11,11/12 si 12/13 oct) si masa pentru zilele de 10,11,12 octombrie. Transportul va fi suportat de catre concurenti sau scolile pe care le reprezinta. Însotitorii nu beneficiaza de cazare si masa, cheltuielile fiind suportate de fiecare în parte.

Organizarea acestui festival costa 70.000 de lei, din care 20.000 de lei sunt primiti de la Fondul Cultural National Român, pe baza unui proiect. 

Relatii suplimentare se pot obtine la sediul scolii, tel 0040230/551372.

 


Intră acum și în grupul de