Expozitia „Cernauti 600”


Intră acum și în grupul de

Complexul Muzeal Bucovina organizeaza astazi vernisajul expozitiei „Cernauti 600”, dedicata împlinirii a 600 de ani de la prima mentiune documentara a orasului Cernauti. Organizatorii anunta ca evenimentul va avea loc în data de 8 octombrie 2008, ora 12, la sediul Muzeului de Istorie din Suceava. Expozitia este realizata în colaborare cu Directia Judeteana Suceava a Arhivelor Nationale, prezentând un mare numar de piese de patrimoniu originale, inedite prin continut, unele pentru prima data expuse, câteva clasate la categoria „Tezaur”.

Documente medievale ce vorbesc de grija voievozilor Moldovei pentru bisericile din Cernauti sau documente emise la Cernauti, cu pecetile originale ale vechiului târg medieval, monede din timpul voievodului Alexandru cel Bun- din vremea caruia dateaza cea mai veche mentiune documentara a Cernautilor, documente si fotografii legate de viata cernautenilor obisnuiti-scoala, ocupatii, evenimente, orasul cu case vechi  si edificii moderne, reviste si ziare editate la Cernauti, orasul în anii primului Razboi Mondial si în perioada interbelica, cu suceveni la Cernauti si cernauteni la Suceava vor putea fi admirate în cadrul acestei expozitii.

„Prin continut si executie artistica se disting grupul de obiecte legate de aniversarea de acum un secol, a 500 de ani de atestare documentara a Cernautilor, emise de autoritatile imperiale austriece ale vremii. Din toate aceste fragmente de istorie reînvie Cernautiul de altadata, un oras care a supravietuit timpului si datoreaza oamenilor tot ce pastreaza pâna astazi”, spun organizatorii.

O manifestare dedicata aceluiasi eveniment a avut loc la sfârsitul saptamânii trecute, când presedintele Consiliului Judetean Suceava, Gheorghe Flutur,  a fost prezent la Cernauti împreuna cu o delegatie din care a facut parte administratorul unic al judetului Suceava, Petru Luhan (nou instalat pe functie din data de 1 octombrie), consilierul judetean, Cristinel Macovei si viceprimarul municipiului Suceava, Viorel Seredenciuc.


Intră acum și în grupul de