Flutur salută anunțul premierului Ucrainei care vrea să finanțeze legăturile rutiere spre punctele de trecere a frontierei Ulma – Rusca și Vicovu de Sus – Crasna: Am reuși conectarea întregii Bucovine pe zona de munte


Intră acum și în grupul de

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat, marți, după o nouă întâlnire, în PTF Siret, cu reprezentanții regiunii Cernăuți că există posibilitatea ca punctele de frontieră Ulma – Rusca și Vicovu de Sus – Crasna ar putea să fie deschise traficului după ce partea ucraineană va realiza drumurile de acces și că premierul ucrainean și-ar fi exprimat intenția de a finanța aceste lucrări.

Flutur a spus că a avut, marți, o nouă întâlnire de lucru pe tema proiectelor transfrontaliere Suceava-Cernăuți, iar la întâlnirea din PTF Siret au participat peste 40 de specialiști și factori de decizie din județul Suceava și regiunea Cernăuți.

El a menționat că cele două regiuni au în pregătire 13 proiecte, din care 70 la sută sunt complete și pot fi depuse.

Flutur a precizat că în cadrul Programului Operațional Comun România-Ucraina 2014-2020, Consiliul Județean Suceava are proiecte în parteneriat cu administrația de la Cernăuți, dar că și alte localități din județ cum sunt Câmpulung Moldovenesc, Bilca, Siret, vor depune proiecte comune cu parteneri din Ucraina.

„Am constat un progres  semnificativ de la ultima întâlnire”, a spus Flutur.

El a anunțat că o veste bună vine din partea ucraineană, după ce premierul Volodîmîr Hroisman a început demersurile pentru a identifica soluții de finanțare a drumurilor de acces către punctele de frontieră de la Ulma – Rusca și Vicovu de Sus – Crasna.

„ Noi am finalizat drumul la Vicov și mai avem de făcut câțiva kilometri la Ulma. Ar fi un lucru extraordinar să deschidem aceste două noi puncte de trecere a frontierei cu Ucraina pentru că am reuși conectarea întregii Bucovine pe zona de munte”, a spus Flutur.

El a reamintit că Suceava și Cernăuți vor face proiecte-pereche pe infrastructura de drumuri, pentru accesul în noi puncte de trecere a frontierei.

În domeniul învățământului, pentru dezvoltarea învățământului profesional, vor iniția un proiect comun Colegiul Agricol din Fălticeni și liceul din Hliboca, iar pentru școlile speciale cei doi parteneri își propun să achiziționeze materiale, echipamente și aparate.

„Vom veni cu mai multe proiecte pe sănătate, iar pe situații de urgență, avem în vedere achiziționarea de utilaje cu braț multifuncțional pentru spargerea gheții, utilaje de intervenție în zona alpină, sistem de filtrare pentru asigurarea potabilității apei”, a mai declarat președintele CJ Suceava.

El a punctat că pentru că gastronomia devine un element important pentru diversificarea ofertei turistice se are în vedere introducerea județului Suceava și a regiunii Cernăuți în circuitul rutelor gastronomice, circuite care combină locuri de interes istoric cu alte atracții turistice, pentru a crește durata de ședere în destinații.

„Lucrăm la un proiect pentru realizarea unei aplicații pentru telefoane smart –  Ghid turistic al Bucovinei”, a mai spus Flutur.

Mai mult, în cadrul întâlnirii s-a mai discutat despre oportunitatea de a revitaliza, prin proiecte de cooperare transfrontalieră, o serie de meșteșuguri tradiționale în Bucovina cum ar fi dogăritul, pictura pe sticlă sau ceramica.

O nouă întâlnire a fost programată pentru data de 19 aprilie mai ales că  termenul de depunere a proiectelor cu finanțare europeană este 3 mai.(N.B.)


Intră acum și în grupul de