Singurul Spital de boli profesionale din Moldova risca sa fie desfiintat


Intră acum și în grupul de

Vicepresedintele PD-L, Gabriel Gospodaru, a avertizat, luni, într-o conferinta de presa, ca exista riscul ca singurul spital de boli profesionale din Moldova, care functioneaza ca o sectie externa a Spitalului orasenesc Gura Humorului, sa fie vândut odata cu celelalte active ale MinBucovina, fiind astfel desfiintat. Gospodaru a declarat ca trebuie gasita o solutie de urgenta pentru ca Spitalul de boli profesionale din orasul Frasin sa fie preluat în proprietate, fie de Ministerul Sanatatii, fie de autoritatile locale sau judetene. „Trebuie gasita de urgenta o solutie pentru acest spital. Ar trebui ca Guvernul sa decida transferul cladirilor în care functioneaza spitalul, ori la Ministeru­l Sanatatii ori administratiei orasului Frasin, ori Consiliului Judetean Suceava”, a spus Gospodaru.

Potrivit viceliderului democrat-liberal, cladirea acestui spital apartine societatii MinBucovina din Vatra Dornei, care a intrat în procedura de dizolvare si lichidare voluntara, întrucât nu a gasit finantare pentru rambursarea unui ajutor de stat primit în 2005 fara aprobarea Comisiei Europene.

Firma care are în patrimoniu Spitalul de boli profesionale din Frasin, MinBucovina SA Vatra Dornei, a fost scutita de la plata obligatiilor catre bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat si cel pentru somaj aferente anului 2005. Operatiunea nu a fost însa aprobata de autoritatile europene, iar Comisia Europeana a cerut rambursarea ajutorului de stat.

Minbucovina a încercat, fara succes, sa contracteze un credit pentru returnarea sprijinului, iar Comisia Europeana a formulat o somatie ultimativa de plata pentru decembrie 2007. Colegiul Director al AVAS a decis intrarea societatii în procedura de dizolvare si lichidare voluntara, iar lichidatorul selectat si-a început activitatea în luna mai.

Singurul Spital de boli profesionale din Moldova risca sa fie desfiintat @ Yahoo! Video
­


Intră acum și în grupul de