Fotbal, Preliminariile CM 2010 : Favoritele s-au impus greu


Intră acum și în grupul de

Desi erau cotate drept favorite certe înaintea disputarii partidelor, Germania, Olanda, Italia si Anglia au avut ceva probleme pâna sa decida soarta confruntarilor. Fara doar si poate cea mai mare surpriza era sa vina din Belgia, acolo unde spaniolii au reusit sa câstige în ultimele momente ale meciului iar bomba serii a explodat în Portugalia.  

Grupa 1

Portugalia – Albania    0 – 0
Malta – Ungaria            0 – 1
Marea favorita, Portugalia, nu a reusit sa învinga pe teren propriu o echipa a Albaniei care a evoluat în inferioritate numerica mai mult de o repriza. La Braga, „marele” Carlos Queiroz, acelasi care acum câtiva ani distrugea pe Real Madrid, o formatie cu Zidane, Raul sau Casillas în lot, a dovedit înca odata ca nu poate trece peste lunga perioada în care i-a fost secund lui Sir Alex Ferguson. Din pacate pentru portughezi, nici nu a furat meserie de la el.

Portugalia a remizat pe teren prorpiu cu Albania si, tinând cont si de acel 2-3 cu Danemarca, si-a complicat viata în actualele preliminarii. Desi oaspetii au evoluat cu un om în minus din minutul 42, Teli fiind eliminat pentru doua galbene, lusitanii nu au putut învinge o echipa care s-a aparat eroic. Dar Ronaldo si coechipierii sai au si ratat câteva ocazii monumentale, printre care si o bara, iar în ultimele minute Nani a irosit o sansa incredibila, din situatie de unu la unu cu portarul advers.
În cea de-a doua întâlnirea a grupei, Ungaria a învins greu, la limita, Malta. Unicul gol al oaspetilor a venit destul de repede, în minutul 23, autor Torghelle, dar pâna la final ungurii nu au mai reusit sa înscrie.

Grupa 2

Grecia – Elvetia              1 – 2
Letonia – Israel              1 – 1
Luxemburg – Moldova    0 – 0
Grecia a pierdut surprinzator, pe propriul teren, meciul cu Elvetia, scor 1-2. Condusi dupa reusita din penalti a lui Frei, grecii au restabilit egalitatea în minutul 68 prin Charisteas. Soarta partidei a fost decisa cu zece minute înainte de finalul meciului, atunci când Nkufo a stabilit rezultatul final, 2-1 pentru elvetieni. Letonia a remizat, scor 1-1, cu Israelul, în timp ce în ultima partida a gupei, Luxemburg si Moldova au terminat 0-0

Grupa 3

Cehia – Slovenia                         1 – 0
Slovacia  – Polonia                      2 – 1
Irlanda de Nord – San Marino    4 – 0
Nicio bomba nu a explodat în Grupa 3, gazdele confirmându-si postura de favorite si câstigând. Cehia a învins cu 1-0 Slovenia, Slovacia câstiga, scor 2-1, cu Polonia, în timp ce Irlanda de Nord se distreaza cu San Marino pe care o învinge cu 4-0.

Grupa 4

Rusia – Finlanda                3 – 0
Germania – Tara Galilor    1 – 0
Rusia si Germania au confirmat asteptarile, reusind sa câstige. Scopul scuza mijloacele. Asa ar suna cel mai bine descrierea pentru victoriile celor doua formatii extrem de puternice. Daca scorul de 3-0 pentru Rusia în partida cu Finlanda pare a fi categoric, trebuie stiut ca primele doua reusite ale rusilor au fost înscrise în proprie poarta de finlandezi, iar golul cu numarul trei a sosit abia în minutul 88. Germaniei i-au trebuit 72 de minute pentru a reusi sa treaca de Tara Galilor, golul lui Trochowski salvând echipa lui Low de la un rezultat rusinos.

Grupa 5

Belgia – Spania        1 – 2
Bosnia – Armenia     4 – 1
Estonia – Turcia       0 – 0

Spania trebuie sa-i multumeasca înca o data golgheterului David Villa. Fara reusita acestuia din minutul 88, ibericii ar fi terminat 1-1 partida cu Belgia. Astfel, spaniolii s-au impus, scotând un rezultat bun, chiar daca jocul a scârtâit uneori. Bosnia a spulberat, scor 4-1, Armenia, în timp ce Estonia si Turcia au terminat la egalitate, 0-0.

Grupa 6

Belarus – Anglia      1 – 3
Croatia – Andorra    4 – 0
Chiar daca în prima repriza rotita din jocul Angliei nu s-a învârtit, partea secunda le-a oferit elevilor lui Capello numai motive de bucurie. Dupa 1-1, la pauza, britanicii au câstigat cu scorul de 3-1 disputa contra celor din Belarus. Croatia si-a revenit si ea dupa rusinea cu Anglia si a spulberat reprezentativa Andorrei, scor 4-0

Grupa 7

Austria – Serbia               1 – 3
Lituania – Insulele Feroe 1 – 0
 Formatia antrenata de Radomir Antici a învins clar în Austria, dar, mai presus de rezultatul obtinut, a facut spectacol, evoluând încântator pe alocuri. Sârbii au dovedit ca formeaza probabil cea mai puternica echipa din grupa a 7-a, cea mai talentata este cu siguranta, iar întâlnirea cu România din martie se anunta, înca de pe acum, infernala. Sârbii nu au astepat mult si Zigici a dat primul avertisment, cap scos greu de sub bara de Manninger (2). A urmat o perioada de aparenta apatie, însa elevii lui Antici nu au lasat deloc initiativa gazdelor. Apoi s-a dezlantuit iadul. În numai noua minute, Krasici, Jovanovici si Obradovici au dus scorul la un halucinant 0-3. Austriecii sunt la pamânt, în tribune fanii oaspetilor aprind torte îmbracând în fum un stadion care priveste mut umilinta favoritilor. Stankovici si compania nu se opresc, bara salvându-i pe amfitrioni de la un al patrulea gol. Repriza se încheie cu un penalti neacordat Austriei, dar impresia generala nu a putut fi schimbata. Victorie prin KO a Serbiei.

Partea secunda este doar pentru spectacol si experimente facute de Antici. Chiar si asa, tot oaspetii sunt mai aproape de gol, atacantul lui Hertha, Marko Pantelici, lovind bara. Janko satisface mândria gazdelor si reduce din diferenta, cu 11 minute înaintea finalului. Simtind momentul favorabil, austriecii se arunca în atac, dar fara niciun rezultat, cu exceptia unei contre a sîrbilor, Tosici fiind blocat în ultimul moment. Finalul vine si odata cu el se da startul la calcule pentru 2009. Iar ale noastre ar trebui sa înceapa de la faptul ca am piedut cinci puncte acasa, nu sa ne plângem de impotenta Austriei de a încurca Serbia pe teren propriu.
Austria: Manninger – Stranzl (Gercaliu, 19), Pogatetz, Fuchs, Aufhauser (Saumel, 60), Ivanschitz, Garics, Proedl, Scharner, Hoffer (Arnautovici, 46), Janko. Antrenor: Karel Bruckner
Serbia: Stojkovici – Lukovici, Vidici, Ivanovici, Pantelici (Tosici, 63), Stankovici (Jankovic, 74), Milijas (Kuzmanovici, 56), Obradovici, Jovanovici, Zigici, Krasici. Antrenor: Radomir Antici
În celalalt meci al grupei, Lituania a învins la limita Insulele Feroe, unicul gol al partidei fiind marcat în minutul 22 de catre Danilevicius. Pâna la sfârsit nu s-a mai întâmplat nimic notabil, elevii portughezului Couceiro bifând înca un succes. Balticii reusesc astfel sa încheie anul cu 9 puncte din 12 posibile, putând astfel sa-si faca planuri pentru 2009.

Grupa 8

Italia – Muntenegru    2 – 1
Irlanda – Cipru            1 – 0
Georgia – Bulgaria      0 – 0
Dupa egalul neasteptat din Bulgaria, Italia a fost la un pas sa o pateasca si în fata propriilor suporteri. Italienii au reusit sa se impuna greu, scor 2-1, desi în minutul 18 s-au vazut egalati pe tabela de marcaj de omul spion din Serie A, Vucinici. Irlanda a batut pe Cipru cu 1-0, iar Georgia a terminat 0-0 meciul cu Bulgaria.

Grupa 9

Norvegia – Olanda        0 – 1
Islanda – Macedonia    1 – 0
Olandezii au reusit o victorie chinuita în deplasarea din Norvegia. Golul izbavitor al „portocalei mecanice”, fiind marcat la jumatatea reprizei secunde de Van Bommel. În cealalta partida a grupei, Islanda a trecut de Macedonia cu scorul de 1-0.


Intră acum și în grupul de