Bate vântul prin rafturile farmaciilor din Suceava


Intră acum și în grupul de

Multe dintre medicamentele necesare sucevenilor lipseau joi, din farmacii. „Ne lipsesc medicamente din mai multe categorii. Oamenii vin și cer, dar suntem nevoiți să le spunem că nu avem. Am avut cazuri în care am dat numai 2-3 comprimate că nu aveam o cutie întreagă”, ne-a spus farmacista de la punctul din stația de transport în comun „Policlinică”. Se pare că vin și veștile bune, întrucât  începe aprovizionarea farmaciilor cu toate medicamentele de import compensate și gratuite. Ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu susține că în cel mult două zile medicamentele vor fi disponibile în farmacii. Prețul medicamentelor va fi calculat la un curs de 3,63 de lei pentru un euro. Ministrul Sănătății a făcut pace cu producătorii și distribuitorii de medicamente, iar în câteva zile ei vor relua aprovizionarea farmaciilor.

„În contextul intern și internațional am actualizat parțial cursul de schimb și am luat în calcul un curs de 3,63 de lei pentru un euro, față de cursul de 3,22 de lei stabilit în aprilie 2007″ , a precizat ministrul Eugen Nicolăescu.

Unele medicamente compensate se vor scumpi până la sfârșitul anului. Ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu a cedat presiunii distribuitorilor și a acceptat modificarea cursului de schimb care se ia în calcul la stabilirea prețului la medicamente. Ministrul a mai spus că prețul medicamentelor cumpărate de pacienți din banii lor va rămâne nemodificat.
Totuși, distribuitorii de medicamente au anunțat că vor începe livrările către farmacii în momentul când va apare în Monitorul Oficial ordinul MSP de reactualizare a prețurilor conform cursului de schimb valutar în vigoare. Până atunci, “s-a ajuns la un compromis pe termen scurt” pentru a fi asigurate totuși medicamentele necesare populației, dar distribuitorii “își manifestă îngrijorarea pentru viitor, având în vedere că nu există un mecanism de protecție funcțional, care să evite astfel de situații determinate de evoluția cursului valutar”, precizează distribuitorii de medicamente într-un comunicat. Ei consideră necesar ca discuțiile cu ministerul să continue pentru a se stabili “o metodologie de calcul a prețurilor viabile și sustenabile, care să asigure buna funcționalitate a întregului sistem de distribuție a medicamentelor”.

În urmă cu o săptămână, MSP a încheiat negocierile cu industria farmaceutică, negocieri care s-au concretizat într-un ordin care stabilește noua metodologie de calculare a prețurilor la medicamente, pe o perioadă limitată, și anume până la  31 decembrie 2008.
În discuție sunt doar prețurile medicamentelor compensate și gratuite. Astfel, în urma analizei prețurilor CIP (prețul extern de intrare în țară) a rezultat că acesta nu se modifică la aproximativ 2000 de produse,  iar la peste 1500 prețul CIP se micșorează.
Stabilirea prețului CIP s-a făcut luând ca valoare de referință, pentru fiecare medicament, media celor mai mici trei prețuri CIP din cele 12 țări de referință din UE.
În prezent, fiecare distribuitor de medicamente analizează modul în care noua metodologie de calcul a prețului medicamentelor afectează propriul portofoliu de produse.
 


Intră acum și în grupul de