Sindicaliștii din învățământul sucevean încep protestele cu o grevă japoneză


Intră acum și în grupul de

Liderul Sindicatului Județean din Învățământ „Spiru Haret” Suceava, Constantin Cernica, a anunțat că sâmbătă, va avea loc o întâlnire cu liderii din județ pentru a discuta pe marginea protestelor ce vor avea loc în următoarea perioadă, după ce Guvernul a emis, luni, o ordonanță de urgență prin care a amânat mărirea cu 50% a salariilor profesorilor pentru 1 aprilie 2009.

„E o situație bizară. Nu presăm pe nimeni prin această majorare. Totul se întâmplă în interiorul Ministerului. Nu se face altceva decât se ia dintr-un buzunar și se pune în celălalt. Și așa nu se cheltuiesc toți banii și sunt pasați de la an la an. Noi nu intrăm de luni în grevă. O delegație a federației, luni, va depune o plângere la Comisia de Petiții, din cadrul Parlamentului European, împotriva Guvernului Tăriceanu și o plângere la Geneva, la Organizația Internațională a Muncii (OIM). Apoi pe data de 3 noiembrie toate sindicatele afiliate vor fi în grevă japoneză timp de 5 zile. Pe data de 5 noiembrie vom picheta Parlamentul pentru a forța Senatul și Camera Deputaților să discute Ordonanța Guvernului prin care amână aplicarea legii de majorare a salariilor, și să o respingă. Încă nu știm cum vor decurge lucrurile și care vor fi rezultatele negocierilor, dar dacă nu se ajunge la o înțelegere, pe data de 10 noiembrie între orele 12:00-14:00 vom face o grevă de avertisment iar pe 18 noiembrie vom face grevă generală”, a declarat Constantin Cernica.    

Sindicaliștii din învățământ spun că vor să se aplice legea votată de Parlament, validată de Curtea Constituțională și promulgată de președinte. În opinia acestora faptul că legea nu se aplică îi determină să creadă că nu se dorește calitate în învățământ.
Ministrul Educației Anton Anton și liderii principalelor federații sindicale din învățământ s-au întâlnit, joi, la ora 10.00, pentru negocieri, deși cei mai mulți s-au arătat reticenți în privința discuțiilor. S-a discutat despre faptul că salarizarea din învățământ este prea rigidă, adică nu se modifică în funcție de performanțe, a declarat ministrul Educației, Anton Anton. Prin urmare, ministerul Educației va înființa niște comisii de analiză în acest sens.

 


Intră acum și în grupul de