Intră acum și în grupul de
Fenomenele meteo din această vară au determinat o penurie în rândul hribilor de prin pădurile Bucovinei. Chiar și pentru culegătorii experimentați, care știu bine locurile în care ciupercile de acest fel cresc în fiecare an și vremea potrivită pentru a le găsi în toată splendoarea, a fost un an foarte greu.
Culegătorii de ciuperci spun că niciodată nu am văzut așa sărăcie și uscăciune și că abia găseau câte un kilogram de hribi, și ăia viermănoși, și nu în fiecare zi. Pentru că legea cererii și ofertei funcționează și în acest domeniu, fără să o impună cineva, prețul oferit culegătorilor pentru ciuperci a fost foarte mare. Unele centre de colectare care livrează la export au dat și 20 de euro pe kilogramul de hribi de primă calitate, la final de august. Chiar și așa au găsit puțini, măcar că pădurile au fost mai colindate ca niciodată.
Opinticii, distruși în mare parte de brumă imediat ce au apărut, în octombrie, se mai găsesc, dar și aici kilogramul costă 8- 10 lei.
Și pensiunile au dat bani grei pe ciuperci, numai pentru a satisface gusturile turiștilor exigenți. Proprietarii de pensiuni au simțit că îi ustură buzunarele achitând cu banul jos câte 30-70 de lei
pentru un kilogram de hribi și 5-10 lei pe cel de opintici, dar n-au avut încotro, clientul e înainte de toate.
Proaspete sau conservate și apoi desărate ori decongelate, ciupercile „regale”, cum li se mai spune hribilor, se pretează la pregătirea multor bucate gustoase. Cele mai simple preparate sunt ciupercile fierte, scurse bune, măcinate fin, amestecate cu maioneză acrișoară și foarte puțin usturoi sau salata de ciuperci cu ceapă marinată, ulei, oțet și piper sau ciupercuțe pane. Din orice fel de ciuperci se mai pot pregăti chifteluțe, sărmăluțe sau tocănițe cu sos tomat ori de smântână.
Cel mai rafinat preparat rustic bucovinean îl reprezintă însă hribii cu smântână, vedeta meselor de la orice pensiune agroturistică. Pentru preparare este nevoie de hribi proaspeți sau conservați și desărați, căliți ușor în unt, împreună cu o ceapă mică tocată. După ce s-a evaporat zeama lăsată de ciuperci, se presară puțină făină și se rumenește împreună cu hribii, pentru ca la final să se stingă totul cu smântână din belșug, amestecată cu un gălbenuș de ou. Preparatul se mai lasă să clocotească un pic la foc mic, amestecând continuu, ca să nu se formeze cocoloașe, iar la final se potrivește de sare și se servește fierbinte, cu pătrunjel verde presărat deasupra, în strachină de lut, cu lingura de lemn și alături de mămăliguță caldă.
Intră acum și în grupul de