Ministrul Sănătății, Sorina Pintea: Spitalul Municipal Fălticeni ar putea fi finalizat cel mai târziu anul viitor. Îmi menţin părerea că poate numărul de paturi este cam mare


Intră acum și în grupul de

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat, joi, după ce a vizitat şantierul noii clădiri a Spitalului municipal Fălticeni, că investiţia la acest obiectiv va fi terminată cel mai târziu în cursul anului viitor.

Ea a explicat că alocările bugetare de la Ministerul Sănătăţii, realizate de o comisie pe baza unor criterii de eligibilitate, au avut în vedere terminarea lucrărilor la investiţiile aflate déjà în stadii de finalizare, pentru a fi date în folosinţă cât mai repede.

“Alocările bugetare de la minister, făcute de o comisie pe anumite criterii de eligibilitate, au fost foarte clare şi anume terminarea lucrărilor deja începute, pentru că avem foarte multe lucrări începute în toată ţara şi care se dărâmă, care trebuiesc refăcute, care necesită alt tip de intervenţie mult mai costisitoare. Atunci, am ales să finanţăm lucrările care sunt aproape terminate şi pe care încercăm să le dăm în folosinţă cât mai repede.Eu estimez că anul viitor, acum depinde şi de rectificările bugetare, dar totodată mărturisesc că n-aş cere rectificare bugetară pentru construcţie, aş face pentru programele de sănătate care au fost mai puţin finanţate anul acesta, dar niciodată nu se ştie”, a spus Pintea.

Ea a precizat că Ministerul Sănătăţii a alocat în acest an 11 milioane de lei Spitalului municipal Fălticeni, sumă suficientă pentru finalizarea lucrărilor de construcţii-montaj, dar care nu acoperă şi cheltuielile pentru dotările medicale ale unităţii spitaliceşti.

“Mărturisesc că şi eu am fost puţin sceptică, pentru că vorbim de sume mari, dar spitalul este foarte mare şi am cerut o situaţie a lucrărilor care s-au efectuat, deci au dreptate, la cât mă pricep. Am şi implementat un proiect pe fonduri europene şi am o oarecare idee, dar va fi nevoie de bani pentru dotări”, a mai spus Pintea.

Întrebată fiind ce părere are de faptul că în 27 de ani nu s-a mai terminat nici un spital nou, ministrul Sănătăţii a răspuns că are o „părere proastă”.

“Poate n-ar fi cazul să vorbesc despre asta aici, dar nu am nici o problemă. Până la urmă, am încercat să politizăm cam tot şi n-am dat bani aici că era PSD şi am dat bani dincolo că era PNL. Tot aşa s-au perindat la conducere la diversele partide, să mă scuze colegii, şi eu sunt membru PSD, dar până la urmă ştim că sunt anumite zone Educaţia, Sănătatea, pe care n-ar trebui să le politizăm excesiv”, a explicat Pintea.

Ministrul Sănătăţii este de părere că şi oamenii din zona Fălticeniului au nevoie de o asistenţă medicală “normală” şi de un spital care să ofere condiţii corespunzătoare, adăugând că dacă în acest an nu vor fi rectificări bugetare, anul viitor sigur vor fi repartizate fonduri pentru finalizarea investiţiei de la Fălticeni din alocările bugetare pentru investiţiile pe care le are ministerul pentru finanţarea spitalelor.

“Chiar sunt impresionată, mărturisesc că nu mă aşteptam să fie atât de mare(n.r. Spitalul Fălticeni), îmi menţin părerea că poate numărul de paturi este cam mare, dar dacă adresabilitatea va creşte şi probabil va creşte pentru că întotdeauna nişte condiţii şi medici buni aduc şi pacienţi, lucrurile cred că vor intra în normal, până la urmă este un lucru bine făcut şi cred că merită finalizat”, a arătat Pintea.

Ea a precizat că în momentul de faţă mai sunt în curs de finalizare alte două investiţii, un spital în municipiul Deva şi o secţie de Terapie Intensivă la spitalul din Hunedoara, Ministerul Sănătăţii alocând 1 milion de lei pentru funcţionarea acesteia, în condiţiile în care secţia nu era funcţională de 5 ani.

La rândul său, managerul Spitalului municipal Fălticeni, medicul Vlad Morariu, a declarat că la noua clădire a unităţii spitaliceşti s-au cheltuit până în prezent 52,7 de milioane de lei pentru lucrări de construcţii- montaj, necesarul estimat fiind 57 de milioane de lei, sumă care este însă acoperită din alocarea bugetară de 11 milioane de lei din anul acesta.

El a spus că suma care rămâne, în cuantum de  2,3 milioane de lei, va fi utilizată pentru a demara procedurile de licitaţie pentru achiziţia dotărilor nemedicale, urmând să fie efectuată o evaluare “cât mai exactă” a sumei de care are nevoie spitalul pentru dotările medicale, apoi să se solicite Ministerului Sănătăţii fondurile pentru acest tip de dotări.

Morariu a mai spus că, din primele estimări, ar fi nevoie de aproximativ 27 de milioane de lei pentru dotările medicale.

Managerul Spitalului municipal Fălticeni a precizat că majoritatea secţiilor şi compartimentelor au acoperit personalul medical, dar că ar mai fi nevoie de medici neonatologi şi pediatri.

El a explicat că după ce noua construcţie va fi dată în folosinţă, vor fi mutate în clădire secţiile şi compartimentele spitalului, cu excepţia secţiilor de Pneumologie, Dermato-venerologie şi Boli Infecţioase, care vor rămâne secţii exterioare în actualele locaţii, aşa cum prevăd normativele în vigoare.

Morariu a menţionat că în corpul central al Spitalului municipal Fălticeni capacitatea este de 250 de paturi, la care se mai adaugă alte 87 de paturi din secţiile exterioare.

Managerul Spitalului municipal Fălticeni a mai declarat că spaţiul în care funcţionează în prezent Maternitatea Fălticeni va fi mutat Compartimentul de Îngrijiri Paliative de la Vadu Moldovei,pentru care se are în vedere creşterea numărului de paturi, în condiţiile în care solicitările pentru acest tip de îngrijiri sunt numeroase.

De menţionat este că ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a vizitat spaţiile în care vor funcţiona Compartimentul de Primiri Urgenţe şi Blocul Operator, dar şi cele în care vor fi amplasate saloanele de Terapie Intensivă.

Pe parcursul vizitei, ministrul Sănătăţii a fost însoţit de subsecretarul de stat Tiberius Brădăţan, prefectul de Suceava, Mirela Adomnicăi, senatorul PSD Ion Stan şi deputatul PSD Alexandru Rădulescu.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de