ISJ Suceava: 6350 de absolvenţi de clasa a VIII-a s-au înscris la Evaluarea Naţională, care începe luni, cu proba scrisă la Limba şi literatura română. Şase candidaţi vor susţine probele prin dictare şi cu prelungirea timpului de redactare a tezei.


Intră acum și în grupul de

Inspectorul şcolar general adjunct, profesor Gabriela Scutaru, preşedinte al Comisiei Judeţene pentru organizarea şi desfăşurarea Evaluării Naţionale la clasa a VIII-a, a declarat, duminică, pentru NewsBucovina că pentru acest examen s-au înscris 6350 de absolvenţi de clasa a VIII-a, din totalul celor 7177 de elevi suceveni înscrişi în Sistemul Informatic Integrat al Învăţământului din România.

FOTO: adevarul.ro

Scutaru a spus că alţi 827 de elevi de clasa a VIII-a nu s-au înscris la Evaluarea Naţională fie din cauza corigenţelor, unii se află în situaţie de repetenţie, iar în cazul unor elevi cu cerinţe educaţionale speciale(CES), părinţii au solicitat ca aceştia să nu participe la Evaluarea Naţională, cererile lor fiind aprobate de Comisia Judeţeană, conform metodologiei.

Preşedintele Comisiei Judeţene de organizare şi desfăşurare a Evaluării Naţionale, a precizat că în judeţ sunt 163 de centre de examen şi trei centre de evaluare.

Scutaru a mai spus că majoritatea absolvenţilor de gimnaziu susţin probele la limba română şi matematică în unităţile de învăţământ pe care le-au absolvit, cu excepţia elevilor de la Şcoala Gimnazială Salcea, care sunt arondaţi la centrul de examen organizat la Liceul Tehnologic “Mihai Eminescu” Dumbrăveni.

Ea a menţionat că în judeţ sunt înregistrate şase cazuri speciale, în majoritatea cazurilor fiind solicitată aprobarea pentru redactarea tezelor prin dictare şi prelungirea timpului de examen din cauza unor probleme de sănătate dovedite cu acte medicale, elevii respectivi provenind din mai multe zone ale judeţului, iar Comisia Judeţeană a aprobat toate aceste cereri.

Inspectorul şcolar general adjunct al ISJ Suceava a menţionat că, potrivit metodologiei,  în cursul zilei de sâmbătă, a avut loc şedinţa publică de tragere la sorţi a comisiilor din centrele de evaluare, iar duminică s-a desfăşurat instruirea preşedinţilor comisiilor din centrele de examen.

“Toate centrele de examen şi de evaluare din judeţul Suceava sunt pregătite pentru desfăşurarea în bune condiţii a Evaluării Naţionale la clasa a VIII-a”, a subliniat Scutaru.

Conform Calendarului Evaluării Naţionale la clasa a VIII-a, în data de 11 iunie 2018 va avea loc proba scrisă la Limba şi literatura română, în data de 13 iunie este prevăzută proba scrisă la Matematică, iar pe 14 iunie 2018 are loc proba scrisă la Limba şi literatura maternă. Afişarea rezultatelor înaintea contestațiilor va fi pe 19 iunie 2018 (până la ora 12:00), iar în aceeaşi zi este prevăzută depunerea contestaţiilor în intervalul orar14:00 – 19:00, soluţionarea contestaţiilor este programată în perioada 20-22 iunie, în timp ce pe 23 iunie 2018 vor fi afişate rezultatele finale după soluţionarea contestaţiilor.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de