Premieră la Spitalul Județean Suceava: Prima procedură regenerativă de injectare a plasmei îmbogăţită în trombocite, realizată demonstrativ în cazul unui pacient diagnosticat cu o afecţiune ortopedică. Rîmbu: Dotarea corespunde “oricăror feluri de pretenţii” (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Prima procedură de injectare a plasmei îmbogăţită în trombocite( PRP) s-a realizat demonstrativ, miercuri, în premieră, la SJU Suceava, în cazul unui pacient în vârstă de 46 de ani cu o afecţiune ortopedică, prin utilizarea sistemului Angel PRP.

Managerul SJU Suceava, economist Vasile Rîmbu, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că unitatea spitalicească suceveană a ajuns la nivelul în care dotarea corespunde “oricăror feluri de pretenţii”, iar de mai mult timp conducerea spitalului şi-a propus abordarea înaltei performanţe şi a unor proceduri şi intervenţii în premieră la Suceava „ acolo unde există voinţă, putinţă şi calificare”.

El a amintit că de câţiva ani la SJU Suceava se organizează un workshop dedicat tratamentului piciorului diabetic, manifestare ştiinţifică ce a căpătat deja rezonanţă naţională, domeniu în care Suceava s-a consacrat din punct de vedere al performanţei, iar recent, tot aici, s-a organizat şi primul workshop în domeniul chirurgiei epilepsiei, urmat de o intervenţie neurochirurgicală în premieră, care a fost posibilă datorită  resursei umane specializate a spitalului, dar şi a dotării corespunzătoare.

 “Viziunea noastră, aşa cum este prevăzută în planul de management, este de a multiplica pe cât posibil specialităţile care să abordeze înalta performanţă”, a spus Rîmbu adăugând că îi provoacă la dialog pe „cei care manifestă anumite nemulţumiri sau frustrări” şi solicită să vină cu propuneri, astfel încât şi în alte specialităţi medicale să se realizeze performanţă.

El a arătat că, în acest context, se urmăreşte introducerea, în premieră, la Suceava a unei tehnici inovative şi moderne în regenerarea ţesuturilor cu indicaţii în multiple specialităţi medicale, în primul rând în ortopedie.

“Vorbesc de o premieră la Suceava, nu putem vorbi de premieră naţională, pentru că metoda este folosită şi în alte centre, dar noi vrem ca această procedură să o abordăm cu tehnica cea mai înaltă, la zi”, a subliniat Rîmbu.

Managerul SJU Suceava a precizat că procedura de injectare a PRP nu este decontată de CAS şi nici de spital, dar că acest serviciu medical se poate acorda la cerere, contracost, adăugând că cheltuielile suportate de pacient, ce includ atât kitul, cât şi manopera, sunt cuprinse între 350 şi 400 de euro.

“Vreau să îi asigur pe toţi cei care vor dori să beneficieze de acest serviciu că va costa mai puţin decât deplasarea, cazarea, masa, consultaţia şi altele pe care le-ar plăti în alte spitale ţinând cont că această calitate a intervenţiei este cel puţin asemănătoare, tehnica este superioară tututor celorlalte centre”, a mai spus Rîmbu

El a menţionat că achiziţia unui astfel de sistem PRP este justificată în condiţiile în care Suceava se numără printre judeţele “fruntaşe” în privinţa numărului mare de accidente rutiere, în urma cărora victimele suferă leziuni din sfera ortopedică şi neurochirurgicală.

La rândul său, medicul şef al Secţiei de Ortopedie şi Traumatologie din cadrul SJU Suceava, Răzvan Bandac, a declarat, miercuri, în cadrul conferinţei de presă, că injectarea de plasmă bogată în plachete PRP este un „tratament revoluţionar”, care se utilizează în vindecarea şi regenerarea ţesuturilor folosindu-se resursele interne ale fiecărui organism, iar terapia PRP(Platelet-rich plasma)constă în selectarea şi reintroducerea în zona ţintă a plasmei bogate în trombocite şi citokine, celule ce conţin “cei cinci factori de creştere tisulară şi compuşi stimulatorii de regenerare şi vindecare a ţesutului afectat”.

El a spus că dacă iniţial tratamentul cu plasmă îmbogăţită cu trombocite se utiliza în medicina sportivă pentru vindecarea leziunilor osteo-tendinoase şi ligamentare şi pentru recuperarea rapidă a sportivilor de performanţă, terapia cu PRP este folosită în prezent în mai multe specialităţi medicale, dând ca exemple ortopedia, chirurgia plastică, medicina dentară, dermatologia,  diabet şi boli de nutriţie  etc.

Referindu-se la specialitatea ortopedie, Bandac a afirmat că printre afecţiunile ortopedice ce pot fi tratate cu PRP se numără leziunile meniscale, leziunile de coafă rotatorie a umărului etc, bursitele sau tendinitele şoldului, leziunile musculare sau tendinoase diverse, dar această terapie este folosită şi în reconstrucţia de cartilaj articular la genunchi şi gleznă sau în cazul reconstrucţiei ligamentului încrucişat anterior.

Medicul sucevean a spus că indicaţia acestei proceduri este, în special, în cazul leziunilor parţiale, întâlnite mai ales în rândul tinerilor, cu antecedente traumatice,  la care articulaţiile gleznei şi genunchilor sunt cele mai solicitate şi expuse, iar rezultatele în urma injectării cu plasmă bogată în hematocrit(PRP) se văd în timp, însă depind de severitatea leziunilor, de vârsta şi activitatea pacientului, de întinderea leziunilor.

Medicul ortoped Răzvan Bandac a mai spus că tratamentul cu plasma îmbogăţită cu trombocite are rolul de a iniţia mecanisme proprii de vindecare, respectiv de regenerare a ţesuturilor afectate, de reducere a durerii şi a timpului de recuperare, de scădere a riscului unei eventuale operaţii pentru afecţiunea netratată.

El a menţionat că plasma îmbogăţită cu trombocite se obţine în urma recoltării unei cantităţi mici de sânge de la pacient, care este apoi prelucrat într-o centrifugă computerizată, iar în timpul procesului de centrifugare are loc separarea plachetelor de celelalte celule sanguine, lichidul obţinut fiind plasma bogată în plachete.

“Este un instrument inovativ în medicina regenerativă”, a subliniat Bandac.

Medicul ortoped a explicat că, dată fiind concentraţia mare de plachete, prin injectarea PRP în zona afectată, se eliberează factori de creştere ce iniţiază şi amplifică procesul de vindecare.

El a adăugat că pacienţii care solicită şi sunt selectaţi pentru acest tratament vor fi programaţi la cabinetul de Ortopedie din ambulatoriul spitalului urmând să fie internaţi în regim de spitalizare de zi, astfel încât să poată fi pregătiţi pentru procedura de injectare a PRP şi să fie monitorizaţi post-procedură, mai ales că după o asemenea intervenţie este recomandabil ca pacientul să stea în repaus 24 de ore.

Medicul şef al Secţiei de Ortopedie a spus că terapia cu PRP se poate utiliza şi la copii, concentraţia fiind în cazul acestora mai redusă, însă vârsta minimă de la care este recomandabil tratamentul este de 14-16 ani.

Întrebat dacă utilizarea acestei terapii este recomandabilă şi în cazul persoanelor vârstnice, medicul ortoped sucevean a răspuns că nu există o limită maximă de vârstă, dar că trebuie luat în calcul tipul de afecţiune, stadiul bolii.

“Sunt pacienţi care au vârste foarte avansate, de 80-85 de ani, care prezintă dureri şi, pe lângă terapia cu acid hialuronic, sigur, excludem terapia chirurgicală, protezarea, pentru că este deja o vârstă care nu mai permite o recuperare funcţională şi nici nu va rezista la o intervenţie chirurgicală organismul respectiv, poate fi folosită terapia PRP cu succes pentru ameliorarea durerii”, a precizat Bandac.

Doctorul Răzvan Bandac a mai declarat că prima procedură demonstrativă de injectare a PRP s-a realizat miercuri, la SJU Suceava, în cazul unui pacient în vârstă de 46 de ani, activ, care practică sport şi care avea indicaţie pentru acest tip de terapie.

“Şi-a dorit foarte mult să facă acest tratament”, a menţionat Bandac adăugând că pacientul, care are o leziune cartilaginoasă izolată, cu potenţial ridicat de regenerare, a fost diagnosticat cu “condropatie degenerativă focală, gradul IV femurală medială”, iar după această procedură va fi urmărită pe parcurs evoluţia lui şi va urma tratament recuperator.

Reprezentantul firmei importatoare, Dan Istodorescu, a prezentat caracteristicile, modul de funcţionare şi avantajele folosirii sistemului Angel PRP arătând că aparatul este sigur, extrage automat concentratul optim de PRP, care este de 18 ori mai mare faţă de concentratul normal din sângele uman.

El a spus că un singur kit permite realizarea  injectării cu PRP pentru  mai multe articulaţii ale aceluiaşi pacient.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de