Neutralizarea leșurilor de animale nu mai reprezintă o problemă pentru primării


Intră acum și în grupul de

Protan SA a revenit asupra deciziei de suspendare a activității de colectare și neutralizare a leșurilor de animale în județul Suceava. După ce Comisariatul Județean al Gărzii de Mediu Suceava a anunțat luni că începând cu data de 17 noiembrie autoritățile locale nu mai au contracte valabile cu SC Protan SA București, prestator unic desemnat în a prelua deșeurile de origine animală de la primăriile din cele 8 zone de dezvoltare regională, statul obligându-se prin contract să acorde subvenții pentru activitatea prestată, situația s-a remediat.

Prestatorul a făcut cunoscut faptul că suspendă activitatea de colectare și neutralizare pentru că nu i s-a acordat sprijinul de stat pe ultimii 3 ani, declara luni, comisarul-șef al Gărzii de Mediu Suceava, Constantin Harasim. În aceste condiții primăriile erau nevoite să găsească alți prestatori care să efectueze această activitate, dar contra- cost. Dacă nu găseau alți prestatori autoritățile locale riscau să se facă vinovate de neincinerarea unor cadavre de animale apărute pe teritoriul pe care îl administrează, amenzile fiind cuprinse între 1.000-2.000 lei.

Potrivit adresei de înștiințare trimisă de SC Protan către Comisariatul Județean al Gărzii de Mediu Suceava, firma preciza că a depus la sucursalele județene ale Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură cererile de acordare a sprijinului direct al Statului pentru fiecare dintre lunile în care a desfășurat activitățile respective, însoțite de toate documentele doveditoare impuse de legislație, precum și toate documentele solicitate în plus, însă nu a primit sumele ce îi sunt recunoscute de lege.

După ce a anunțat suspendarea acestei activități reprezentanții SC Protan au fost chemați la discuții la Ministerul Agriculturii unde s-a ajuns la o înțelegere privind plata eșalonată a restanțelor.

Precizăm la nivelul județului Suceava există doi operatori care pot neutraliza contra cost deșeurile de origine animală, Mondeco Suceava și Super Star Rădăuți. Acestea nu au încheiat asemenea contracte cu primăriile întrucât Protan București a fost numit concesionar unic, la nivel național, potrivit contractului firma urmând a beneficia de subvenție de la stat pentru activitate.
 


Intră acum și în grupul de