Exclusiv : Minunate rețete de post


Intră acum și în grupul de

Exclusiv >> Minunate rețete de post 

 
Pentru cei obișnuiți să gătească fără carne și care doresc să profite de cele 40 de zile premergătoare Crăciunului ca să se purifice prin post și rugăciune, perioada care urmează va fi ușor de suportat. În schimb, pentru cei care nu concep viața fără carne, lactate și ouă, dar vor să țină post câteva zile pe săptămână, perioada care a mai rămas până la Crăciun poate fi dificilă. Pentru a re zi s ta mai ușor tentațiilor culinare este indicat să înlocuiți brânza și cașcavalul cu tofu (n.r. – brânză din soia), iar car – nea, cu soia, ca să nu le simțiți prea mult lipsa. 
1. Ghiveci de legume 
 
 
 
Ingrediente: 150 ml ulei, 200 g ceapă, 100 g morcovi, 200 g mazăre boabe, 200 g fasole verde, 300 g vinete (una sau două), 800 g roșii, 100 g ardei gras, 200 ml suc de roșii.  
Mod de preparare: Se curăță ceapa, se toacă mărunt și se înăbușă în uleiul încins. Roși ile se decojesc și se taie cuburi. Vânăta (sau vine te le) se por țio nează în felii rotunde mai groase, morcovul se taie rondele, iar ardeiul gras se ta ie fâșii pe lung. Cartofii se se taie cuburi mai mari, iar fasolea verde se rupe în bucăți potrivite. După ce s-a făcut ceapa, se adaugă morcovul și se înăbușă până ce se înmoaie puțin. Se adaugă cartofii, fasolea verde, mazărea boabe (proaspătă) și circa 1,2 l apă. Se lasă să fiarbă, iar când au început legumele să se înmoaie, se adaugă roșiile, vinetele și ardeiul gras, se pune sare cât să prindă legumele gust și se fierbe la foc potrivit, cu capac. Când legumele sunt fierte a dă ugăm sucul de roșii, condimentăm după gust și introducem vasul la cuptor circa 15 minute. Se toacă pătrunjelul cât mai fin și se presară deasupra. 
 
2. Varză călită 
 
Ingrediente: 2,5 kg varză albă, 100 g ceapă, 200 ml ulei, 1 kg roșii proaspete sau 1,2 l suc de roșii, sare, piper, boia dulce, foi de dafin, mărar verde.  
Mod de preparare: Varza se toacă fin și se fră mântă cu circa două linguri de sare, piper și boia dulce. Se înăbușă ceapa în ulei și apoi se adau gă varza stoarsă de suc. Se lasă cu ca pa cul deasupra 5 minute. Roșiile se opă – resc, se decojesc, se taie cubulețe și se pun în varza înăbușită. Când varza s-a înmuiat, se pun sucul de roșii și foile de dafin și se continuă fierberea până începe să scadă. Apoi se dă la cuptor până prinde o crustă deasupra. Se or nea ză cu mărar verde tocat fin. Se servește cu mămăliguță caldă. 
 
3. Tocăniță grecească 
 
Se taie mărunt două cepe potrivite și 4-5 căței de usturoi, se înăbușă în 50 ml ulei și 50 ml apă. Se adaugă sare pentru a grăbi înăbușirea, apoi se pun circa 200 grame vinete (miez) tăiate cubulețe, se înăbușă, se adaugă roșii în bulion, ardei iute și se fierbe totul circa cinci minute. La final, se adaugă pătrunjel verde tăiat mărunt. Pentru un gust deosebit, se pot pune și 50 ml de vin alb demisec. 
 
4. Mâncare de ciuperci 
 
 
 
Ingrediente: 1,5 kg ciuperci proaspete, 250 g ceapă albă, 1,5 l suc de roșii (sau 1 kg roșii proaspete), 200 ml ulei, mărar verde, sare, piper după gust.  
Mod de preparare: Ciupercile se curăță, se spală, se taie în lamele potrivite, iar codițele, rondele. Se fierb în apă cu sare. Roșiile se taie cubulețe mici, mărarul se taie fin, iar cea – pa tă iată mărunt se înăbușă în uleiul încins. Se presară peste ea un praf de sare și, când s-a înăbușit, se adaugă roșiile decojite și se dă în clocot la foc mic. Se pun ciupercile scurse, sucul de roșii și se continuă fierberea. Se condimentează, se lasă să scadă la foc mic și se presară deasupra mărarul tocat fin. Se servește caldă sau rece. 
 
5. Mâncare de fasole boabe 
 
 
 
Ingrediente: 500 g fasole albă, 250 g ceapă, 100 g morcovi, o țelină mică, un ardei gras, 4-5 roșii, 1,2 l suc de roșii, 150 ml ulei, pătrunjel și mărar proaspăt, sare, piper după gust, foi de dafin.  
Mod de preparare: Fasolea boabe se spală și se lasă în apă circa 3-4 ore. 100 g ceapă, morcovul și țelina se toacă mărunt, ardeiul gras se taie fâșii pe lung, iar roșiile decojite se taie cuburi mici. Verdeața se spală, se taie fin. Se scurge apa în care a stat fasolea, se pune alta proaspătă și se dă la fiert, la foc potrivit. Când începe să fiarbă, după cca 5 minute, se schimbă apa din nou. Apoi se adaugă ceapa, țelina și morcovul. Când fasolea și legumele sunt aproape fierte se adaugă roșiile și condimentele. Separat se înă bușă ceapa care a rămas, se toarnă sucul de roșii și după ce au început să fiarbă se răstoarnă în cra tița în care a fiert fasolea cu legumele. Ar deiul gras tăiat fâșii se pune în fasole și se mai fierbe cca 15 min la foc mic. După ce mânca – rea a scăzut, se oprește focul și se presară ver dea ță deasupra. Se servește cu murături sau cu salată verde. 
 
6. Sarmale în foi de varză 
 
Se rumenesc 250 g ceapă în circa 50 g ulei, apoi se adaugă 200 g ciuperci (din conservă), 50 g nuc – șoară, 250 g orez și câteva linguri de sos de roșii. Se amestecă totul bi ne, pentru a nu se lipi orezul, apoi se fac ru lo uri din frunze de varză. Se așază sarmalele într-o cratiță, în straturi, cu sare, piper, cimbru, mă rar uscat și boia de ardei dulce. Se acoperă totul cu apă și se lasă pe foc până fierbe orezul. 
 
7. Legume cu lămâie 
 
 
 
300 g morcovi se fierb 5 minute în apă clocotită cu sare, iar alături se fierb 200 g sparanghel timp de două minute. Se stoarce o lămâie într-un recipient, iar sucul obținut se toarnă într-o tigaie alături de morcovi, sparanghel, 100 g margarină și o lingură de zahăr tos. Amestecul se ține pe foc până ce legumele s-au glazurat. 
 
8. Gulaș vegetarian 
 
Se fierb 300 g cartofi, se a mes tecă apoi cu sa re și se fac piure. Pes te piure se pun 100 g ră dă ci – nă de țelină tăiată rondele și se înăbușă în 4 lin – guri de ulei, se adaugă 50 g ceapă tăiată, un mor cov, 100 g vinete cubulețe, 150 ml apă, 150 g ro șii proaspete, sare, pătrunjel verde și, alți 350 ml de apă. Totul se fierbe 30 de minute. 
 
9. Lasagna cu vinete 
 
Aveți nevoie de 7 pachete de foi lasagna, 4 vi ne – te, două cepe, 2-3 căței de usturoi, un litru suc de roșii și două roșii, ciuperci, sare, piper, ver – dea ță după gust. Se coc vinetele, se curăță și se toacă, a poi se taie ceapa, usturoiul și ciuper cile mă runt. Se ames tecă ingredientele, se unge tava cu ulei și se um plu foile. Deasupra se pun sucul de roșii și roșiile tăiate felii și se in troduce tava la cuptor 50 minute, la foc potrivit. La final, se presară deasupra pătrunjel tocat fin. 
 
10. Salată cu tofu 
 
 
 
Se spală o salată verde și un sfert de varză ro șie și se taie. Se dă pe răzătoare un mor cov și se pune, cu celelalte legume, într-o salatieră. Se a – daugă sare, piper, ulei și oțet (sau lămâie) du pă gust, iar deasupra se pun 100 g tofu tăiat cubulețe. 
 
11. Fasole verde cu usturoi 
 
Ingrediente: un kg fasole verde, 7-8 căței de ustu roi, 3 linguri ulei, mărar și pătrunjel tocate, sare. Mod de preparare: Fasolea fiartă în apă cloco – tită cu sare, se scurge și se pune într-un castron. Peste ea se pune puțin ulei, se adaugă ver dea – ță și mujdeiul de usturoi. Se servește rece. 
 
12. Salată cu măr și nucă 
 
 
 
Ingrediente: o salată verde, un castravete, 3 linguri ulei, două linguri lămâie, un pahar cu nuci, două mere ionatane, sare, piper.  
Mod de preparare: Se spală salata și se curăță cas travetele, apoi se taie ron de le subțiri. Merele se spală și se taie felii ver tica le. Se pun ingredientele într-o salatieră și se ames tecă u – șor. Separat, se a mes tecă u leiul, lămâia, sa rea și pi perul, a poi se toar nă peste ingrediente. 
 
13. Chifteluțe cu orez 
 
Se fierb 200 g orez în apă cu sare și se călește o legătură de ceapă verde tocată mărunt. Ambele se pun într-un castron, alături de 200 g spanac opărit, o legătură de pătrunjel și nucșoară după gust. Din compoziție se fac sfe – re, care se lasă la rece 20 de minute. Apoi, în fie care se introduce câte o bucățică de cașca – val de post. Se dau prin pesmet și se prăjesc. 
 
14. Crochete cu ciuperci 
 
Se pun la foc 100 ml ulei și 200 ml apă, iar când dau în clocot, se adaugă 200 g făină și se ames – tecă până se încorporează făina. După ce s-a răcit puțin, se adaugă 100 ml apă și se omogenizează. Se pun 300 g ciuperci tăiate mă runt, se dă formă ro tundă de perișoară și se trec prin pesmet. Se prăjesc în ulei încins. 
 
15. Ciorbă cu mazăre 
 
 
 
Ingrediente: 200 g morcovi, 300 g cartofi, 200 g de mazăre, o țeină, un păs târnac, un dovlecel, două cepe, o conservă de roșii decojite, pătrunjel verde, 4 linguri de ulei, delikat de le gume . 
Mod de preparare: Se curăță legumele și se ta ie cubulețe, iar țelina, în fâșii subțiri. Se pun la fiert în apă cu puțină sare. Roșiile decojite se toacă și se adaugă, o dată cu mazărea și delikatul, atunci când legumele sunt aproape fierte. La sfârșit se pun uleiul și pătrunjelul. 
 
16. Supă cremă de legume 
 
Ingrediente: 300 g cartofi, 150 g morcovi, o țel i nă, două bucăți păstârnac, un dovlecel, o cea pă, 3 roșii, pătrunjel, câteva linguri de ulei, delikat.  
Mod de preparare: Se curăță și se taie cartofii, morco vii, ceapa, țelina, păstârnacul și dovlece – lul și se pun la fiert cu puțină sare. După 30 de mi nute se adaugă roșiile curățate de coajă. Le – gu mele fierte se scot din oală și se pasează cu o furculiță sau cu mixerul. Pasta se pune din nou la fiert în apa în care au fiert legumele. Se adaugă delikatul, uleiul și pătrunjelul. 
 
17. Cartofi cu soia la tavă 
 
 
 
Ingrediente: un kg cartofi fierți în coajă, 150 g soia granule, două cepe, două linguri de bulion; sare, 3 linguri făină, o lingură de pesmet.  
Mod de preparare: Cartofii se curăță și se taie fe lii. Soia se fier be cu puțin delikat și sare de ma – re, apoi se scurge de apă. Ceapa se taie peș – tișori și se fierbe 3 minute. Ceapa, soia și făina se amestecă apoi și se sărează. Se ta pe tează o tavă cu pesmet și se alternează un strat de cartofi cu unul de soia și ceapă, ultimul strat fiind de cartofi. Bulionul se dizolvă în apă și se toarnă în cratiță. Se dă la cuptor până se ru menește. Se poate servi cu mujdei de usturoi. 
 
18. Drob de soia 
 
 
 
Ingrediente: 250 g soia boabe, 250 g cartofi fierți în coajă, o căpățână de usturoi, frunze de pătrunjel și țelină, condimente.  
Mod de preparare: Boabele de soia se pun la înmuiat de seara până dimi neața, apoi se dau prin mașina de tocat și se pun la fiert în apă cu sare. După ce au fiert, se strecoară și se ada ugă cartofii dați prin răzătoare, us tu ro – iul pisat, verdeața tocată mă runt și condimente, după gust. Se pune amestecul într-o tavă tape tată cu pesmet sau tărâțe, fără ulei și se coace la cuptor. Când e ga ta, se unge cu ulei deasupra. 
 
19. Salată de fructe 
 
 
 
Ingrediente: O cutie de ananas de 400 g, o cutie de cocktail de fructe de 800 g, 3 mere, o banană, o portocală, un grepfrut, două kiwi, un ciorchine de struguri, două mandarine.  
Mod de preparare: Fructele se taie cubulețe și se amestecă într-un bol, cu tot cu siropul în care erau. Se servesc simple, fără zahăr. 
 
20. Bomboane de casă 
 
 
 
Ingrediente: 400 g biscuiți simpli, 3 linguri de zahăr, o cană de apă, două linguri cacao, 200 g margarină vegetală, nucă sau vișine din vișinată, nucă de cocos, esență de rom și de vanilie, coajă de lamâie.  
Mod de preparare: Zahărul se topește în apă, împreună cu praful de cacao și se dă într-un clocot. Biscuiții se fărâmițează și se amestecă cu siropul răcit, apoi se omogenizează cu margarina. Se fac biluțe din compoziția rezultată și se pune în mijlocul lor miez de nucă sau câte o vișină. Se tăvălesc prin nucă de cocos și se dau la rece.


Intră acum și în grupul de