O ultimă instruire a directorilor din cele 180 școli unde se vor susține tezele cu subiect unic


Intră acum și în grupul de

Inspectoratul Școlar Județean Suceava a organizat marți, o ședință cu toți directorii de școli unde se susțin teze cu subiect unic pentru a fi puse la punct și ultimele detalii privind logistica desfășurării acestor teze. „Nu vrem să ne trezim cu evenimente nedorite”, a afirmat adjunctul IȘJ Suceava, Vasile Monacu.
În jur de 16.000 de elevi ai claselor a VII-a și a VIII-a din județul Suceava vor susține săptămâna viitoare, tezele cu subiect unic din semestru I, notele astfel obținute urmând să conteze, în proporție de 50%, la admiterea în liceu. Inspectorul pentru imagine din cadrul IȘJ Suceava, Laurența Hacman a precizat că în școlile din județul Suceava, la începutul anului școlar erau înscriși 8.577 elevi de clasa a VII-a și 8.363 elevi de clasa a VIII-a. „Au fost stabilite 36 de centre de comunicare ce vor asigura legătura cu unitățile de învățământ unde se susțin tezele. În județ, aceste lucrări se vor fi susținute în 180 de școli”, a declarat Laurența Hacman. 
Examenul a început pe 25 noiembrie cu proba la limba și literatura maternă, însă în județul Suceava nu există clase terminale de gimnaziu în care să se predea limba maternă astfel că elevii suceveni vor intra în febra tezelor pe 3 decembrie când va fi susținută proba de limbă și literatura română. Teza unică la matematică este programată pe 13 decembrie, iar elevii claselor a VIII-a vor susține și o teză la alegere, istorie sau geografie.

Elevii care nu participă la examene și cei care nu promovează vor putea susține tezele într-o sesiune specială, care va începe în februarie 2009.

Examenele durează câte două ore, iar subiectele au o dificultate medie.
Media obținută la tezele cu subiect unic este importantă la admiterea la liceu. Astfel, potrivit metodologiei aprobate de ministerul Educației, elevii vor fi admiși la liceu fără examen, ținându-se cont de media generală a notelor obținute la tezele cu subiect unic, care are o pondere de 50% din nota finală, și de media generală de absolvire a claselor V-VIII, care are tot o pondere de 50%.
Pentru calculul mediei generale din timpul anului școlar, notele de la tezele unice vor fi rotunjite cu 50 de sutimi. Situația nu va fi la fel, însă, și la calcularea mediei generale de la teze. În acest caz, notele care se iau în calcul vor fi exact cele pe care le-au obținut elevii, fără rotunjire, toate aceste note fiind trecute într-un catalog special.
 


Intră acum și în grupul de