Cine e viitorul prefect al județului?


Intră acum și în grupul de

   E o întrebare legitimă la care răspunsul va fi dat, dacă e să mă iau după negocierile de la București, de cei din conducerea PD-L Suceava. Deja la sediul democrat-liberalilor suceveni toată lumea bună se salută cu „Să trăiți domnul Prefect!” și asta pentru că toți au șanse. Mai ales acum când partidul face guvernul și când cei care au stat în preajma lui Gheorghe Flutur și au pus osul la treabă simt că vor primi o recompensă. Numai că PD-L Suceava trebuie să fie foarte atent ce vrea să facă din funcția asta. Și spun acest lucru pentru că în ultimele luni să fii prefect al județului a însemnat să te cerți cu președintele Consiliului Județean Suceava sau să țipi la cei din descentralizatele județene care oricum, dacă nu vor să te asculte nu prea ai ce să le faci.

În contextul în care PD-L se va ține de cuvânt și va vrea să introducă o mai largă autonomie județeană funcția de prefect va pierde mult din putere. Nu că acum ar fi una foarte puternică. NU. Fostul prefect Orest Onofrei spunea la finele mandatului său de la cârma Prefecturii Suceava că în realitate puterea sa era atât de limitată încât de multe ori căpăta postul său doar un rol decorativ. E clar că legea care stabilește atribuțiile prefectului trebuie corectată și mai e clar că viitorul prefect va trebui să fie o persoană echilibrată, cu suficientă decență și bun simț în abordarea deciziilor și mai ales a luărilor de poziție atunci când deliberativul și executivul județean (și cele locale) vor vrea să sară calul în materie de hotărâri și decizii.

   Viitorul prefect al județului va fi nevoit să i se „subordoneze” lui Gheorghe Flutur dacă va vrea să aibă viața liniștită și de aia spun că e nevoie de un caracter puternic și echilibrat pentru a face față acestei funcții și mai ales impetuozității cu care este obișnuit Flutur să abordeze actul de guvernare locală. Și apoi, mai e nevoie de ceva la viitorul prefect. Să aibă suficiente conexiuni la București pentru a-și putea face treaba cu o marjă mai mare de libertate. Din acest motiv cred că, dacă cei din PD-L Suceava vor să redea funcției de prefect demnitatea pe care a avut-o, trebuie să se gândească un pic mai mult. Și ca să închei pozitiv, cei din PD-L Suceava nu vor să scoată nici un cuvânt când vine vorba de prefect, dar am aflat că persoana care se încălzește pe margine provine din mediul de afaceri, are ceva experință în PD (L), știe cu ce se mănâncă un mandat de parlamentar și nu stă „la mila nimănui”. Deci șanse ar fi. 
 

                                                                                                            Mihai Chira


Intră acum și în grupul de