Direcţia de Sănătate Publică Suceava marchează Ziua Naţională a Alimentaţiei şi a Combaterii Risipei Alimentare printr-o campanie de informarea şi de conştientizarea publicului larg privind problema siguranței și a risipei alimentare

Direcţia de Sănătate Publică Suceava marchează, marţi, 16 octombrie, Ziua Naţională a Alimentaţiei şi a Combaterii Risipei Alimentare printr-o campanie de informarea şi de conştientizarea publicului larg privind problema siguranței și a risipei alimentare, în cadrul  subprogramului de promovare a unui stil de viaţă sănătos al Ministerului Sănătăţii.

Într-un comunicat de presă al DSP Suceava se menţionează că instituţia are ca parteneri în realizarea campaniei: Şcoala Gimnazială Nr. 4 Suceava, Şcoala Generală “Ştefan cel Mare” Cârlibaba, unităţile administrativ- teritoriale cu asistenţă medicală comunitară, precum şi furnizori de servicii medicale.

 

“Alimentaţia este o nevoie fundamentală a omului şi o condiţie necesară supravieţuirii şi prosperităţii fiinţei umane iar cu această ocazie atragem atenţia întregii societăţi asupra problemei siguranței și a risipei alimentare. Risipa de alimente este o problemă mondială care a căpătat o importanță din ce în ce mai mare pe agenda publică și politică din ultimii ani. Importanța acestui subiect va continua să crească, în special având în vedere nevoia de a hrăni o populație mondială aflată în creștere. Asigurarea securității alimentare a populației, este obligația fiecărui stat. Problema securității alimentare, a accesului populației la produse agro-alimentare de bază și de calitate corespunzătoare, constituie o preocupare majoră cu care se confruntă, într-o măsură mai mare sau mai mică, toate statele lumii, dar în primul rând cele subdezvoltate sau în curs de dezvoltare. Asigurarea securității alimentare pentru toți indivizii, contribuie la liniștea socială, la stabilitate și prosperitate”, se menţionează în comunicatul de presă al DSP Suceava

Sursa citată precizează că această campanie are ca scop informarea şi conştientizarea publicului larg privind problema siguranței și a risipei alimentare la noi în ţară şi se desfăşoară sub sloganul “Alimente sigure în cantitățile necesare. Stop risipei alimentare!”.

Printre obiectivele campaniei se numără creșterea nivelului de informare a populației generale despre risipa alimentară, modalități de combatere a acesteia și măsuri esențiale pentru siguranța  alimentelor, creșterea nivelului de conștientizare a publicului larg cu privire la faptul ca risipa alimentară este o problemă socială majoră.  In timp ce milioane de oameni trăiesc la limita sărăciei, industria alimentară se confruntă cu dificultăţi în gestionarea tonelor de deşeuri alimentare, dar şi îmbunătățirea nivelului de cunoștințe despre risipa alimentară și de conştientizare a decidenţilor politici asupra necesităţii revizuirii (inclusiv elaborării și adoptării normelor de aplicare ale acesteia) în vederea aplicării urgente a Legii 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare.

MESAJE CHEIE A CAMPANIEI:

“Cumpărând alimente cu chibzuinţă, salvăm planeta” şi

“Donaţi alimentele pe care nu le consumaţi!”.

Autorităţile sanitare transmit câteva recomandări pentru o mâncare mai sigură:

  1. Păstrați curățenia.

  2. Separați alimentele gătite de cele crude.

  3. Gătiți (preparați termic) cât mai bine alimentele.

  4. Păstrați alimentele la temperaturi sigure.

  5. Folosiți surse de apă și materii prime sigure la prepararea alimentelor!

DSP Suceava menţionează că în cadrul campaniei sunt prevăzute mai multe activităţi, respectiv organizarea unor evenimente informative, culturale, distractive şi sportive la Şcoala Gimnazială Nr. 4 Suceava și la Şcoala Generală “Ştefan cel Mare” Cârlibaba, acţiuni care pot crește gradul de conștientizare cu privire la necesitatea reducerii risipei alimentare și asigurarea unei alimentații sigure.

Totodată, autorităţile sanitare vor distribui materiale promoționale cu mesaje educative prin asistenții medicali comunitari şi mediatorii sanitari, dar şi în cadrul  cabinetelor medicale şcolare, precum şi acţiuni de informare, educare, comunicare prin intermediul mass-mediei.

(L.B.)