Confirmare oficială privind avariile frecvente în furnizarea energiei electrice și a gazelor naturale în Suceava după interpelarea lui Ioan Bălan. ANRE: 32 % dintre avarii din cauza uzurii tehnice a echipamentelor, 52% din cauza efectelor meteo sau acțiunii animalelor și păsărilor și 12% defecte trecătoare


Intră acum și în grupul de

Președintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Dumitru Chiriță, a răspuns deputatului PNL de Suceava Ioan Bălan care a cerut lămuriri, în Parlament, în ceea ce privește avariile frecvente în furnizarea energiei electrice și a gazelor naturale în Suceava, Chiriță arătând că 44 la sută din avarii sunt din cauza uzurii tehnice a echipamentelor sau a defectelor trecătoare, iar restul din cauze meteo sau acțiunii animalelor și păsărilor.

ANRE îi transmite deputatului sucevean că are începând cu luna noiembrie 2017 în structura organizatorică o direcție dedicată de monitorizare a stării tehnice a rețelei  și de analiză a investițiilor, atât pentru rețelele electrice cât și pentru sistemele de gaze naturale.

„Prin urmare, ANRE face eforturi pentru a crește performanța activității investiționale a operatorilor, care să se reflecte în creșterea performanțelor serviciului și într-un nivel corect al tarifelor”, subliniază ANRE.

Totodată, în răspuns, în ceea ce privește investițiile realizate în județul Suceava domeniul energiei electrice în anul 2018, din cele 30,2 milioane de lei prevăzute, s-au realizat investiții de 17, 6 milioane de lei.

În ceea ce privește distribuirea gazelor naturale, din proiectele de investiții pe care cei trei operatori care activează în județul Suceava le-au prezentat pentru anul 2018, doar doi operatori au programate investiții, respectiv Delgaz Grid, privind înlocuirea a 1,926 km de rețea, în valoare de 377.569 lei; Nord Gaz a programat realizarea a 3,100 km rețea nouă în Rădăiți, în valoare de 563.000 lei, iar Premier Energy nu a programat nicio investiție.

Președintele ANRE, Dumitru Chiriță, care semnează răspunsul, mai arată că modul defectuos de remediere a avariilor ține de activitatea operatorului și că ANRE a stabilit obligații privind calitatea serviciului prin Standardul de performanță pentru serviciul de distribuție a energiei electrice, inclusiv privind transmiterea incidentelor și avariilor care au loc în rețea, în vederea monitorizării acestora.

El explică în document că până în iulie 2017,  incidentul deosebit era definit ca fiind un eveniment care conduce la apariția unei întreruperi a căii de alimentare/evacuare a energiei electrice, cu o durată de minim 6 ore, ce afectează un număr mai mare de 5000 de utilizatori, dar după această dată s-a modificat definiția astfel încât incidentul deosebit afectează un număr mai mare de 5000 de utilizatori, indiferent de durată.

În aceste condiții, în perioda iulie-decembrie 2017 s-a raportat la ANRE un numar de 33 incidente deosebite din care 55 % sunt incidente provocate de condiții meteorologice deosebite, vegetație căzută pe instalații și acțiuni ale păsărilor, 33 % sunt incidente cauzate de defectări de echipamente pe fondul uzurii tehnice a acestora, iar 12 % reprezintă incidente cauzate de terți, deficiențe la consumatori sau defecte trecătoare.

ANRE mai arată că în primele nouă luni ale acestui an, în județul Suceava s-a raportat un număr de 34 de incidente deosebite, din care 53 % cauzate de condiții meteorologice deosebite, vegetație căzută pe instalații și acțiuni ale animalelor și pasarilor, 32 % sunt incidente cauzate de defectări de echipamente pe fondul uzurii tehnice a acestora, iar 12 % reprezintă defecte trecătoare.

Președintele ANRE Dumitru Chiriță notează că legislația specifică realizării de lucări de investiții și mentenanță nu introduce restricții privind amploarea lucrărilor, care să împiedice operatorii să execute lucrările de reparații pe întreaga secțiune a rețelelor, dar că realizarea acestor lucrări este condiționată însă de obținerea autorizațiilor de construcție de la autoritățile administrative locale.

Deputatul PNL de Suceava, Ioan Bălan, l-a interpelat pe ministrul Energiei, Anton Anton,  dar s-a adresat și președintelui A.N.R.E.,  Dumitru Chiriță, privind situația avariilor din aceste rețele.

El a arătat că cea mai mare parte a rețelelor de distribuție a energiei electrice și a gazelor naturale din România au fost privatizate, în ultimele două decenii, situația cea mai frecventă fiind aceea în care prețul vânzării activelor a fost mult mai mic decât valoarea de piață, sub condiția ca noii operatori economici să realizeze investiții consistente în reabilitarea și modernizarea sistemelor de distribuție învechite, iar condiția prețului mai mic a fost legată de această componentă investițională, care, prin prisma avariilor frecvente înregistrate în toată țara și, în mod special în Moldova, pare să nu fi fost deloc îndeplinită.

De asemenea, o altă trăsătură nefavorabilă o reprezintă intervențiile punctuale ale operatorilor, atunci când survine o avarie – operatorul cunoaște că toată secțiunea unei rețele trebuie înlocuită, însă preferă să repare doar 1 metru de cablu sau de conductă, iar peste o săptămână să se raporteze o nouă avarie la o distanță de doar 1 metru față de ultima avarie, arată deputatul.

„În acest sens, a devenit celebru cazul unei străzi din Municipiul Suceava, unde se intervine aproape lunar și se sparge asfaltul proaspăt pus, pentru remedierea unor avarii apărute pe aceeași secțiune. De fiecare dată, se înlocuiește 1 metru de rețea, deși de atâția ani se putea înlocui toată secțiunea, care nu măsoară mai mult de 150-200 de metri și care are nevoie de înlocuire în integralitate”, a spus Ioan Bălan. (T.B.)

 


Intră acum și în grupul de