Daruri și colinde pentru pacienții secției de Oncologie


Intră acum și în grupul de

Moș Crăciun a venit marți din partea Asociației Bolnavilor de Cancer din Suceava la pacienții internați în Secția oncologie a Spitalului Județean Suceava. Colindele interpretate de elevele Grupului Leo au fost ascultate, lângă bradul împodobit, de directorul unității medicale Vasile Rîmbu, de directorul medical, dr. Doina Elena Ganea, șefa secției oncologie, cadrele medicale din secție și reprezentanții asociației.

Este al doilea an în care Asociația Bolnavilor de Cancer Suceava face cadouri bolnavilor de cancer, scopul pentru care s-a înființat în 2007 fiind, de altfel, sprijinirea lor, având în vedere că mulți sunt nevoiași. “Am observat că e nevoie să sărim în ajutorul acestor oameni, când am văzut anumite situații, că unii nu aveau cu ce să vină să se trateze. De la înființare am făcut diverse activități cu scopul de a ajuta bolnavii din județ”, a precizat președintele asociației, dl Mihai Naie.

Potrivit acestuia, din fondurile asociației a fost dotată secția cu 44 de noptiere, a fost amenajat sediul asociației precum și secția de internări de zi. Totodată, asociația a desfășurat acțiuni de prevenire a bolii, oferind pacienților materiale informative primite de la alte asociații din Cluj și Timișoara.

În privința planurilor pentru anul viitor, asociația încearcă să strângă fonduri pentru susținerea unor investigații pentru pacienți, având în vedere că sunt foarte costisitoare, iar CAS nu le decontează pe toate. „Vrem să ajutăm bolnavii efectiv, să-i susținem financiar pentru analize care sunt foarte costisitoare. Numai un RMN complet costă 14 milioane. Pentru asta trebuie să facem un studiu și cu ajutorul unor sponsori vom reuși. Deocamdată am primit pentru asta o sponsorizare de 1000 de euro din partea Clubului Lion”, a mai spus Mihai Naie, adăugând că asociația suceveană și-a exprimat la nivelul federației dorința ca efectuarea markerilor tumorali să fie gratuită, pentru a putea fi descoperită boala în fază incipientă.

La rândul său, vicepreședintele Asociației, Corneliu Orezeanu, a precizat că în afară de ajutor financiar pentru efectuarea analizelor, asociația duce și o muncă de consiliere cu bolnavii, care au nevoie înainte de toate de sprijin moral: “Oamenii sunt dezarmați când află că sunt bolnavi. De aceea încercăm să-i învățăm că se poate trăi și așa și pentru asta trebuie să fii o persoană optimistă și cooperantă. Asta vrem noi să-i învățăm pe acești pacienți”.

Asociația Bolnavilor de cancer este afiliată la Federația Bolnavilor de cancer din România și are deocamdată 120 de membri, fiindcă mulți bolnavi de cancer sunt reticenți. Dr. Doina Elena Ganea a precizat, de altfel, că “există o doză de conservatorism în această zonă”, fiindcă nu prea se înscriu oamenii în asociație, deși cotizația înseamnă e o sumă mai mult simbolică. „Sperăm ca în anii care trec să se schimbe acest aspect. Cu cât își va  face simțită prezența asociația, cu atât va fi mai câștigată”, a mai spus Elena Ganea.
 


Intră acum și în grupul de