Sucevenii au savurat din plin obiceiurile prezentate în cadrul festivalului „După datina străbună”


Intră acum și în grupul de

Și cea de-a treia zi a Festivalului de datini și obiceiuri i-a adunat pe suceveni în centrul orașului pentru a se bucura de spectacolul oferit de grupurile folclorice din câteva localități ale județului. Petrecute sub genericul “Crăciun în Bucovina”, anul acesta organizatorii – Consiliul Județean, Primăria, Centrul pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, Complexul Muzeal Bucovina, au prelungit perioada de manifestare devenind un veritabil festival. Intitulat „După datina străbună”, festivalul a început în a treia zi de Crăciun, pe 27 decembrie și se va încheia marți, 30 decembrie.

Sâmbătă, și-au prezentat costumele, au dansat și cântat, colindat, urat și sorcovit grupuri din 17 localități ale județului, unele invitate, altele venite din proprie inițiativă dar bine primite, printre care amintim pe cele din Șcheia, Dolhasca, Stroiești, Boroaia, Hârtop, Râșca, Sadova, Pătrăuți, Cernăuți, Drăgușeni și Botoșana. Duminică a fost rândul grupurilor din Broșteni, Vulturești, Vama, Hânțești, Horodnic de Jos, Poiana Stampei, Coșna  și Bogdănești, iar luni din cele 9 grupuri invitate au fost prezente formațiile din Iaslovăț, Zvoriștea, Cacica, Ilișești, Corlata-Berchișești și Siret.

Pe parcursul manifestării, colindătorii, urătorii, semănătorii și sorcovitorii, caprele, cerbii și urșii, împărații și ostașii, măștile, dansatorii, fluierașii, toboșarii, trompetiștii au urmat cam același traseu, începând spectacolul în fața magazinului Bucovina, trecând prin centru și încheind programul pe esplanada și pe scena din fața Casei de Cultură Suceava.

Luni, grupul de la Zvoriștea a fost primul care a pornit din fața magazinului Bucovina. Mascații, reprezentând animale preistorice învelite în blănuri mițoase din oaie, “ornate” cu niște cozi lungi de care erau agățate zeci de baloane colorate, și căiuții-copii au ținut-o tot într-un joc și veselie.

Cele mai numeroase grupuri folclorice au fost cele de la Iaslovăț și  Ilișești, primii defilând cu mândrie de “împărații” și “ostașii”- de pe timpul austro-ungarilor, îmbrăcați în frumoase costume militare, decorate cu nasturi metalici, strălucitori.  Grupul de dansatori de la Corlata a încins hora în jurul cerbului învelit într-o scoarță ochioasă, colorată cu lână  verde și portocalie, strigăturile lor fiind acoperite de șuierul mocăniței și sunetul trompetelor. Totul a culminat pe scena amplasată în capul străzii principale, unde au avut loc scenete având ca subiect Crăciunul și Anul Nou.


Intră acum și în grupul de