Ministerul Sănătății promite medicamente mai ieftine pentru aproape jumătate dintre pensionari


Intră acum și în grupul de

Pensionarii care au un venit lunar de maximum 600 de lei, vor putea cumpăra cu 90% compensare, în limita a o sută de lei, medicamente pe care le achiziționau până acum cu o reducere de numai 50 de procente. Ministerul Sănătății introduce din nou plafoanele pentru medicamentele compensate și gratuite. „Vom compensa 90% din prețul de referință pentru medicamentele din lista B. Această măsură se aplică pensionarilor cu pensii de până la 6 milioane de lei, care este nivelul salariului minim pe economie. Compensarea se va face în limita unui milion de lei de persoană, pe lună”, a declarat Ion Bazac, ministrul Sănătății.

Ion Bazac a mai anunțat că la Casa Națională de Asigurări de Sănătate va exista un fond fix pentru medicamentele compensate și că va impune plafonarea pentru acest tip de medicamente. Deocamdată, ministrul nu a spus unde vor simți pacienții această limitare – la farmacii sau când primesc rețeta de la medici. La învestirea în funcție, Ion Bazac a spus că eliminarea plafonului pentru medicamentele compensate este un drept câștigat de bolnavi, pe care nu-l va ataca.
„Împreună cu Casa de Asigurări, odată cu aprobarea noului contract cadru vom introduce un plafon național controlat lunar. În acest fel vom avea posibilitatea de a controla la nivelul tuturor farmaciilor modul în care sunt cheltuiți banii”, a precizat Bazac. Săptămâna viitoare, ministrul Bazac se va întâlni cu importatorii și distribuitorii de medicamente. Ministrul va propune vânzarea medicamentelor la un curs de 4 lei pentru un euro, valabil pentru întreg anul.

 


Intră acum și în grupul de