Administratorul restaurantului din Câmpulung Moldovenesc unde trei angajate au murit în urma exploziei unei butelii de aragaz a fost trimis în judecată. Ancheta a constatat numeroase deficiențe la securitatea la incendiu. Pentru reducerea costurilor se foloseau butelii de aragaz ucrainene

Administratorul restaurantului Trafic din Câmpulung Moldovenesc și firma care deținea restaurantul au fost trimise în judecată de procurorii Parchetului Tribunalului Suceava pentru neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă și distrugere din culpă.

Potrivit anchetei, în data de 30 noiembrie 2014, la o explozie s-a produs restaurantul Trafic din Câmpulung Moldovenesc în urma căreia trei angajate au murit, iar o alta a suferit arsuri de gradul I și II pe 6% din suprafața corpului, pe întreaga suprafață a feței și jumătatea antebrațului drept, iar în urma deflagraţiei a rezultat avarierea a două autoturisme aflate în parcarea restaurantului.

Restaurantul şi-a început activitatea în cursul lunii noiembrie 2013, cu program non stop, fără a deţine avizul de specialitate al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava, iar bucătăria funcționa într-o încăpere alăturată localului, alimentele fiind preparate la un aragaz pentru uz casnic şi o maşină profesională de gătit, achiziţionată second hand.

Ancheta a mai stabilit că, iniţial, aparatura de bucătărie era alimentată cu gaz metan din butelii normale, de provenienţă autohtonă, însă, ulterior, pentru reducerea costurilor, administratorul localului a achiziţionat butelii de dimensiuni duble, de provenienţă ucraineană, în care era încărcat conţinutul de gaz a două butelii de proveniență românească.

Administratorul ar fi sesizat în scurt timp oportunitatea reducerii costurilor pentru alimentarea cu gaz a aparaturii de gătit, astfel că, din primăvara anului 2014 a început să încarce buteliile de provenienţă ucraineană cu gaz petrolier lichefiat la staţiile de alimentare cu carburant din oraș, iar butelia cu GPL alimenta maşina de gătit prin intermediul unui furtun de presiune normal.

La sfârşitul lunii octombrie 2014 administratorul societăţii, s-a deplasat cu autoturismul proprietate la o staţie de alimentare cu GPL unde a încărcat la nivelul „plin” două butelii cu GPL. Cele două butelii au fost depozitate lângă buteliile de provenienţă românească. La mijlocul lunii noiembrie 2014, una dintre aceste butelii a fost montată la maşina de gătit, înlocuind-o pe cea al cărei gaz se terminase. Butelia adusă în bucătărie era imediat racordată la maşina de gătit ale cărei ochiuri de gatit  funcţionau pe principiul flăcării de veghe, astfel că era înlăturat pericolul unei explozii prin aceea că suprapresiunea era eliberată prin consum.

Anchetatorii au stabilit că în seara de 29 noiembrie 2014, la ora 21:56, prietenul unei angajate a introdus în bucătărie o butelie de provenienţă ucraineană, de culoare roşie, încărcată cu GPL, pe care a depozitat-o într-unul din colţurile bucătăriei, probabil în vederea racordării la aparatul de gătit.

La câteva ore, în 30 noiembrie, la ora 03:29 în incinta bucătăriei restaurantului a avut loc o explozie, cu urmări grave, respectiv distrugerea imobilului,  decesul a trei angajate, vătămarea integrităţii corporale a altei angajate care a suferit arsuri de gradul I și II pe 6% din suprafața corpului, pe întreaga suprafață a feței și jumătatea antebrațului drept. De asemenea urmare a deflagraţiei a rezultat avarierea a două autoturisme aflate în parcarea restaurantului.

Din cercetări s-a stabilit că buteliile de proveniență ucraineană nu prezentau garanții în exploatare. Dacă acestea ar fi corespuns testelor ISCIR ar fi putut fi folosite la instalațiile de gătit sau încălzire. Acest tip de butelii nu pot fi încărcate în stațiile pentru umplerea rezervoarelor GPL – auto.

De asemenea, toate cele trei butelii ucrainene nu erau sigure în funcționare și nu mai fuseseră verificate de către ISCIR din 1995.

Producerea exploziei s-a datorat ruperii ceasului regulator de la butelia ucraineană care alimenta cu gaz mașina de gătit, ce a avut drept consecință ruperea ștuțului de prindere a ceasului regulator și eliberarea gazului în incinta bucătăriei, acesta aprinzându-se instantaneu. Gazul aprins a format o flacără care a lovit butelia ucraineană încărcată cu GPL, la partea superioară, încălzind metalul până la incandescență fapt ce a avut drept consecință creșterea vertiginoasă a presiunii din recipient până la o valoare la care virola buteliei a cedat, producându-se astfel explozia și incendiul

În urma anchetei s-a stabilit că faptele administratorului, dar și ale firmei de a nu asigura un echipament de muncă fără pericol pentru securitatea și sănătatea lucrătorilor, precum și a măsurilor de protecție adecvate împotriva spargerii echipamentului de muncă (recipient – butelie de 5 litri), ceea ce a dus la decesul a trei angajate, vătămarea corporală a altei angajate, distrugerea incintei restaurantului şi avarierea a două autoturisme aflate în parcarea restaurantului, întrunesc elementele constitutive ale infracţiunilor de neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă şi distrugere din culpă, apreciază procurorii.

În cauză s-a dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului pentru garantarea reparării pagubei produse prin infracțiune asupra tuturor bunurilor mobile și imobile, prezente și viitoare ale inculpaților  până la concurența sumei de 108.000 euro, fiind aplicate asupra bunurilor mobile și imobile identificate, precizează Parchetul Tribunalului Suceava.

Dosarul va fi judecat la  Judecătoria Câmpulung Moldovenesc. (N.B.)