Chivotul Sfânt de la Sinagoga din Siret a fost vândut cu 50.000 de dolari pe un website de licitații din Israel


Intră acum și în grupul de

Chivotul Sfânt de la Sinagoga din Siret a fost vândut cu 50.000 de dolari la o licitație organizată pe internet, pe website-ul unei Case de licitații din Israel. Prețul de pornire al piesei originale „Aron Kodesh” din incinta Templului Mare (Sinagoga Mare) din oraşul Siret a fost de 35.000 de dolari.

Valoroasa piesă aparținând atât patrimoniului iudaic, cât și celui național român, a fost licitată de Casa Moreshet din Israel.

Precizăm că Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava a anunțat, miercuri, că a dispus, prin ordonanţă, preluarea dosarului penal al Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuţi în care se efectuează cercetări pentru furt calificat, constând în sustragerea piesei originale denumită „Aron Kodesh” din incinta Templului Mare (Sinagoga Mare) din  oraşul Siret prin substituirea acesteia cu o piesă de mobilier confecţionată artizanal.

Astfel, în data de 16 februarie IPJ Suceava a fost sesizat prin plângere penală de către Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România cu privire la sustragerea unui bun susceptibil a face parte din categoria bunurilor din patrimoniul cultural naţional, reprezentând un simbol al cultului mozaic, precum şi traficarea unor astfel de  categorii de bunuri cu un înaltă semnificaţie culturală şi spirituală.

Ulterior, în 18 februarie lucrătorii de poliţie din cadrul IPJ Suceava – Serviciul de Investigaţii Criminale au dispus începerea urmăririi penale in rem pentru infracţiunea de furt calificat.

În acest caz se efectuează cercetări sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava şi într-o primă fază se vor utiliza mijloace/procedee probatorii de cooperare judiciară internaţională în materie penală care vor viza identificarea persoanelor implicate în activităţile ilicite precum şi a conservării şi indisponibilizării bunului patrimonial ce a făcut obiectul acestora.

Președintele Federației Comunităților Evreiești din România – Cultul Mozaic (FCER-CM), Aurel Vainer, a anunțat, vineri, că federația a aflat cu „stupoare și revoltă” că un site din Israel anunța luni, 11 februarie 2019, programarea unei licitații pentru vânzarea Aron Kodeș-ului (Chivotul Sfânt) al Sinagogii din Siret.

În comunicat se arată că președintele Comunității Evreiești din Rădăuți, Aron Kodeș-ul Sinagogii din Siret a fost restaurat în vara anului 2016.

„După verificările făcute de urgență de FCER-CM, inclusiv cu ajutorul unui expert, rezultă că există diferențe între Aron Kodeș-ul original și cel existent în prezent în Sinagoga din Siret. Concret, expertul a afirmat că „se poate susține că piesa prezentă acum în Sinagogă este o altă piesă decât cea originală””, se arată în comunicat.

În urma acestor prime demersuri, în ziua de vineri, 15 februarie, FCER-CM a formulat o plângere penală, depusă la Poliția din localitatea Siret.

De asemenea, pentru a evita vânzarea unei valoroase piese aparținând atât patrimoniului iudaic, cât și celui național român, a fost transmisă o solicitare de blocare a licitației.

În funcție de evoluția verificărilor, vor fi sesizate și organele israeliene abilitate prin lege să întreprindă o astfel de anchetă penală pe teritoriului Statului Israel, arată președintele Federația Comunităților Evreiești din România – Cultul Mozaic, Aurel Vainer.


Intră acum și în grupul de