Consiliul Judeţean vrea bani pe conductele de gaz transferate la TRANSGAZ


Intră acum și în grupul de

Hotărârea de Guvern ce va fi emisă în vederea transferului la Transgaz a conductelor magistrale de gaze naturale construite prin proiectul judeţean de utilităţi va trebui să prevadă că Ministerul Finanţelor va achita contravaloarea investiţiilor realizate.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Daniel Cadariu, a declarat luni, că a avut o nouă rundă de discuţii la Ministerul Economiei, cu reprezentanţi ai ANRE, ANRM şi Transgaz, privind preluarea magistralei de gaze naturale construită prin proiectul „Suceava-Utilităţi şi mediu la standarde europene”, iar aceştia şi-au exprimat disponibilitatea de a găsi soluţii de preluare a investiţiilor realizate şi asigurarea resurselor financiare pentru finalizarea lucrărilor prevăzute în proiect. El a spus că s-a stabilit că este necesar ca autorităţile sucevene să transmită Ministerului Economiei actele administrative ale autorităţilor publice prin care să fie atestată apartenenţa acestor conducte la domeniul public local al localităţilor. „În cadrul discuţiilor a fost reiterată prevederea legală conform căreia preluarea se face doar cu titlu gratuit, motiv pentru care este necesar ca în Hotărârea de Guvern ce va fi emisă să fie stipulată prevederea că Ministerul Finanţelor, în calitate de garant al creditului, să achite contravaloarea investiţiilor ce vor fi transferate”, a spus Cadariu.
Din suma alocată pentru construcţia de magistrale de gaze naturale prin acest proiect, de 27,2 milioane de euro, au fost cheltuiţi 11,5 milioane de euro, iar din cei 232 de kilometri de magistrală prevăzuţi în program au fost realizaţi 101 kilometri. Pentru realizarea investiţiilor, Consiliul Judeţean Suceava a obţinut un credit cu garanţii guvernamentale în valoare de 86,3 milioane de euro, finanţatorul fiind Deutsche Bank A.G. Londra, cu care CJ Suceava a semnat un contract de împrumut ce prevede rambursarea creditului în 25 de ani, cu o perioadă de graţie de cinci ani, cu o dobândă de 3,975%, la care se adaugă rata EURIBOR. Comisionul de aranjare a fost negociat la 1,05%, iar comisionul de neutilizare la 1,5%.


Intră acum și în grupul de