Consilierii județeni suceveni nemulțumiți că sunt părtași la o împărțire după formulă a banilor către localități și că primarii vor sări în capul lor deși decizia e a Ministerului de Finanțe. Flutur: Formula repartizează automat sumele, iar unii primari au spus că au nevoie de mai mult


Intră acum și în grupul de

Consilierii județeni suceveni au adoptat, vineri, repartizarea sumelor de echilibrare a bugetelor locale din cote defalcate din impozitul pe venit și a sumelor din TVA pentru localitățile sucevene, dar au criticat faptul că Ministerul de Finanțe i-a luat părtași la această alocare pentru că a fost aplicată o formulă de calcul fără să existe posibilitatea modificărilor unor date.

Doi consilieri județeni PSD nu au votat acest buget, Brândușel Nichitean, care a arătat că nu a reușit să citească proiectul și Dan Ioan Cușnir, care a părăsit ședința motivând că președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, i-a chemat în ultima clipă la ședința extraordinară.

 Președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a spus că a avut, joi, o întâlnire cu primarii cărora le-a explicat întrega procedură și că plenul Consiliului Județean nu va putea schimba nimic din ceea ce reiese din formulele de calcul și că ședința de Consiliu Județean a fost convocată imediat după această consultare, potrivit prevederilor legale, subliniind că termenul prevăzut pentru adoptarea acestei repartizări este în maxim o săptămână la de publicarea Legii bugetului.

Flutur a explicat că CJ Suceava cu asistența de specialitate a Direcției Finanțelor Publice a lucrat la această repartizare în baza unor formule stabilite prin lege care coroborează date statistice privind populația, venituri proprii estimate și impozitul pe venit estimat.

El a arătat că pentru asigurarea cheltuielilor de funcționare minime ale primăriilor, iar legea stabilește plafoane de 12 milioane de lei la municipii, la orașe de 6 milioane de lei, iar la comune 1000 de lei pentru fiecare locuitor, dar nu mai puțin de 2 milioane de lei.

„Formula repartizează automat sumele”, a spus Flutur care a menționat că la localitățile unde veniturile proprii și cota de 60 la sută alocare directă din impozitul pe venit depășește bugetul minim de funcționare, nu mai primesc sume din această categorie de venituri, aici fiind încadrate toate municipiile, respectiv Suceava, Fălticeni, Rădăuți, Câmpulung Moldovenesc și Vatra Dornei,  trei orașe, Gura Humorului, Siret și Vicovu de Sus și  șase comune, Coșna, Dorna Candrenilor, Poiana Stampei, Sadova, Șcheia și Pojorâta.

„Au fost comentarii, dar nu avem ce să facem”, a spus Flutur care a menționat că Ministerul de Finanțe a avut simularea și că „închiderea se face leu pe leu”.

La sume de echilibrare din TVA se alocă bani pentru acoperirea diferențelor dintre veniturile proprii și veniturile din 2019 și cele care au fost în 2018.

În această situație se află două municipii, Câmpulung Moldovenesc și Vatra Dornei, șapte orașe, Cajvana, Dolhasca, Gura Humorului, Liteni, Salcea, Siret și Vicovu de Sus și opt comune, Ciocănești, Dumbrăveni, Fundu Moldovei, Poiana Stampei, Pojorâta, Sadova, Satu Mare, Vatra Moldoviței, care vor primi sume pentru a acoperi diferența față de 2018.

Totodată, se mai alocă suma de 54,35 de milioane de lei pentru necesarul de cheltuieli pentru asistență socială.

„Unii primari au spus că noi avem nevoie de mai mult”, a spus Flutur.

El a mai declarat că fondul la dispoziția Consiliului Județean de 28,4 milioane de lei, reprezintă sub cinci la sută din sumele repartizate localităților, va fi repartizat într-o ședință ulterioară.  

Mai mulți consilieri județeni au luat cuvântul și au spus că este o situație inedită prin care votul consilierilor județeni este folosit pentru a fi părtași la o repartizare care a fost făcută de Ministerul de Finanțe.

Astfel, consilierul județean PNL Ioan Moraru a spus că se simte părtaș la o acțiune a Ministerului de Finanțe care putea să facă această repartizare, după formulă, așa cum a făcut-o și în anii trecuți.

El a arătat că CJ Suceava nu este nici măcar filtru al acestei decizii pentru că trebuie să aplice doar o formulă fără posibilitatea de a se interveni.

„Ei au spus anul acesta ca toate Consiliile județene să fie alături de noi. Adică, dacă e un lucru rău făcut toți primarii vor sări în cap consilierilor județeni”, a spus Moraru care a arătat că de fapt este un proiect de hotărâre emis de guvernarea PSD-ALDE pe care trebuie să-l voteze consilierii județeni.

Liderul consilierilor județeni PSD, Mihai Grozavu, a confirmat cele spune de Moraru, arătând că joi, când a participat la consultarea cu primarii aceștia i-au cerut lămuriri privind modul de repartizare a banilor.

„Într-adevăr, sar în capul consilierilor județeni. Ieri eram în sală și veneau pe la mine și eu eram total nedocumentat”, a spus Grozavu care i-a cerut președintelui CJ Suceava să se facă mai multe consultări pentru a se putea pune de acord.

El a mai declarat că problema esențială la discuțiile cu primarii la care a participat și el a fost cea a proiectului Utilități și Mediu și crede că această problemă trebuie să fie în atenția conducerii CJ Suceava, dar și a parlamentarilor de Suceava indiferent de culoare.

Grozavu a mai spus că la repartizarea sumelor din fondul la dispoziția Consiliului Județean ar trebui ca să fie cofinanțate proiectele care sunt în derulare și nu cele propuse.

El a spus că ar trebui ca CJ Suceava să dea semnalul că unele poziții bugetare ar trebui altfel gândite, chiar dacă e formulă, subliniind că a citit toată noaptea anexa pentru a fi pregătit.

Proiectul a fost votat cu 22 de voturi pentru, un vot împotrivă și șase abțineri.(T.B.)


Intră acum și în grupul de