România trece la ora de vară


Intră acum și în grupul de

Potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu“ din Bucureşti, România trece în noaptea de sâmbătă spre duminică la ora oficială de vară, ceasurile urmând să fie date înainte cu o oră, astfel că ora 3.00 va deveni ora 4.00. După ce ceasurile vor fi date înainte cu o oră, diferenţa dintre ora oficială a României şi Timpul Universal (UTC – Universal Time Coordinated) va fi de trei ore. Duminică va fi cea mai scurtă zi din an, având numai 23 de ore. Pe perioada lunilor de vară, când soarele răsare la ora 4.30 şi apune la ora 20.00, s-a recurs la această convenţie pentru folosirea optimă a luminii naturale şi reducerea iluminatului artificial.

CFR a anunţat că în noaptea de 28/29 martie a.c., trenurile de călători vor pleca din staţiile de formare după ora oficială până la ora 3.00, care devine 4.00. După această oră (4.00), vor pleca la orele din mersul trenurilor aflat în vigoare, respectând ora oficială de vară. Trenurile de călători aflate în circulaţie între 3.01 şi 4.00 (ora de iarnă), vor circula cu întârziere. Pentru garniturile respective se vor stabili măsuri suplimentare pentru reducerea în parcurs a acestor întârzieri.

Ora de vară a fost introdusă prima dată în România în 1932 (între 22 mai – 2 octombrie). Din 1933 şi până în 1940, când s-a renunţat la acest obicei, ora de vară era introdusă din prima duminică din aprilie până în prima duminică a lui octombrie. Din 1997, s-a trecut la ora de vara începând cu ultima duminică din martie, până în ultima duminică din octombrie. În anul 2010, trecerea la ora de vară se va face pe 28 martie, potrivit Observatorului Astronomic din Bucureşti.

În conformitate cu Convenţia fusurilor orare, ceasornicele arată pentru fiecare punct de pe Pământ acelaşi minut şi aceeaşi secundă, iar diferenţele dintre ore sunt date de faptul că la fiecare 15 grade longitudine apare o oră în plus. Numerotarea acestor fusuri începe de la meridianul de origine, ce trece prin localitatea Greenwich, din Marea Britanie, în sens pozitiv către est. Astfel, pentru Europa, ora Europei Occidentale este ora fusului 0, a Europei Centrale – ora fusului 1 şi a Europei Orientale – ora fusului 2. România se află în fusul orar 2.


Intră acum și în grupul de