Pâinea la control!


Intră acum și în grupul de

Poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor, împreună cu comisari ai Gărzii Financiare, au executat la sfârșitul săptămânii trecute o acţiune pe linia prevenirii şi combaterii actelor de evaziune fiscală şi a altor încălcări ale legilor ce reglementează activitatea de panificaţie. Potrivit IPJ Suceava au fost verificate 6 societăţi comerciale, fiind aplicate 8 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 14.900 lei. De asemenea au fost ridicate în vederea confiscării bunuri în valoare de 15.959 lei, constând în 16.466 kg făină grâu, în valoare de 14.819 lei, 1.000 kg porumb boabe, în valoare de 600 lei şi 725 kg secară, în valoare de 540 lei. A fost confiscată suma de 455 lei, reprezentând contravaloarea produselor de panificaţie comercializate fără documente de provenienţă.

Astfel, în cadrul controalelor efectuate la o societate comercială din Frătăuţii Vechi s-a procedat iniţial la verificarea a două autoutilitare ale acestei societăţi, ce transportau produse de panificaţie pe ruta Frătăuţii Vechi – Rădăuţi, constatându-se diferenţe în plus şi în minus la diverse sortimente între stocul faptic şi cel scriptic. Fiind extinse verificările la sediul societăţii, unde funcţionează moara de grâu, o secţie de brutărie-patiserie, restaurant şi magazin mixt, au fost constatate diferenţe între stocurile faptice şi cele scriptice de materii prime, precum şi abateri pe linia evidenţierii consumurilor în cadrul procesului tehnologic. În cauză s-a dispus în prima fază sancţionarea contravenţională cu amendă în valoare de 7.000 lei, precum şi măsura confiscării cantităţii de 725 kg secară (în valoare de circa 580 lei), urmând a fi continuate verificările împreună cu comisarii Gărzii Financiare pentru clarificarea tuturor aspectelor de natură fiscală.

Totodată, la o societate comercială din Suceava a fost verificat un autocamion al acestei societăţi ce transporta produse de panificaţie de la sediul firmei spre un punct de lucru – magazin, fiind apoi extinse controalele la acesta şi la sediul societăţii, unde funcţionează o secţie de brutărie-patiserie şi magazin mixt. Au fost constatate diferenţe între stocurile faptice şi cele scriptice de materii prime, pentru care s-a dispus în prima fază sancţionarea contravenţională cu amendă în valoare de 6.000 lei, precum şi măsura confiscării cantităţii de 16.466 kg făină (în valoare de circa 14.819 lei). De asemenea, pentru nerespectarea disciplinei contabile a fost luată măsura sancţionării contravenţionale cu amendă în sumă de 500 lei. Cu ocazia verificărilor au fost ridicate atât de la sediul societăţii cât şi de la un punct de lucru documente fiscale (facturi şi avize), precum şi caiete cu evidenţe extracontabile cu cantităţi de produse de panificaţie aprovizionate pe sortimente, urmând a fi continuate verificările împreună cu comisarii Gărzii Financiare pentru a stabili dacă aceste documente şi cantităţi figurează înregistrate în evidenţele contabile ale societăţii, precum şi dacă au fost evidenţiate veniturile obţinute din comercializarea lor şi obligaţiile fiscale aferente acestora. În funcţie de rezultatul acestor verificări urmează să fie dispuse măsurile legale ce se impun, iar în cazul constatării sustragerii de la plata taxelor şi impozitelor se va înregistra dosar penal.

Cu ocazia verificărilor efectuate la o altă societate comercială din Suceava s-a constatat faptul că la două puncte de lucru – magazine situate pe raza municipiului Suceava, cantităţile de produse de panificaţie au fost introduse la vânzare fără documente de provenienţă, fiind dispusă sancţionarea contravenţională a societăţii, precum şi măsura confiscării contravalorii cantităţii de pâine în cauză, în sumă de 455 lei. S-a mai constatat faptul că un punct de lucru nu era dotat cu casă electronică de marcat fiscalizată, iar la cel de-al doilea, aceasta nu funcţiona la momentul verificării, unul din vânzători nefiind angajat cu forme legale, urmând a fi continuate verificările împreună cu comisarii Gărzii Financiare pentru a stabili dacă au fost evidenţiate în contabilitate toate veniturile obţinute din comercializarea de produse de panificaţie şi obligaţiile fiscale aferente acestora.

În toate cele trei cazuri sus-menţionate verificările sunt continuate împreună cu Garda Financiară- Secţia Suceava, pornind de la constatările iniţiale, pentru a stabili dacă au fost scrise în evidenţele contabile ale societăţilor toate veniturile obţinute din comercializarea produselor de panificaţie şi obligaţiile fiscale aferente acestora.


Intră acum și în grupul de