Muniție din Al Doilea Război Mondial, asanată de echipa pirotehnică a ISU


Intră acum și în grupul de

Echipa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” a judeţului Suceava, condusă de maistrul militar Iulian Pentilescu, a intervenit vineri, la ora 10:47, cu o autospecială pirotehnică pentru identificarea, ridicarea, transportul şi depozitarea unui element de muniţie neexplodat, asanat pe raza localităţii Cârlibaba. În timp ce se executau lucrări de excavare în albia râului Bistriţa s-a observat în cupa utilajului un obiect suspect. Imediat s-a anunţat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, prin numărul unic de urgenţă 112, care a trimis echipa pirotehnică la faţa locului.

În urma cercetării şi detectării zonei, echipa pirotehnică a identificat şi ridicat un proiectil exploziv calibrul 122 mm, provenind din Al Doilea Rrăzboi Mondial.
Lucrătorilor li s-a cerut ca, în eventualitatea găsirii altor elemente suspecte în zona respectivă, să sesizeze lucrătorii postului de poliţie local sau Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, în vederea acordării de asistenţă tehnică de specialitate.

Înainte de încheierea misiunii din localitatea Cârlibaba, s-a primit un alt apel în legătură cu un obiect suspect găsit în localitatea Bălăceana. Aici, în curtea Paraschivei M., în urma lucrărilor de primăvară din grădina gospodăriei, s-a găsit o grenadă. Proprietara a anunţat poliţia locală, care a securizat zona până la sosirea profesioniştilor pirotehnici de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. Aceştia din urmă au asanat o grenadă de mână defensivă, provenind, ca şi proiectilul exploziv, tot din Al Doilea Război Mondial. S-a făcut detectarea amănunţită a zonei şi s-a făcut instructajul, specific în aceste cazuri, cu proprietarii.

Ambele elemente de muniţie erau în perfectă stare de funcţionare şi prezentau un pericol real pentru persoanele sau imobilele care s-ar fi aflat în raza lor de acţiune, la o manevrare greşită. Pirotehniştii s-au întors la bază la ora 17:30 şi au depozitat muniţia provizoriu până la distrugerea ei într-un poligon autorizat. Misiunile au fost încheiate cu succes, fără să se pună în pericol vieţi omeneşti sau bunuri materiale.


Intră acum și în grupul de