Primele taxiuri electrice din municipiul Suceava au fost autorizate. Viceprimarul Lucian Harșovschi: Suceava intră și cu taxiurile în etapa transportului ecologic


Intră acum și în grupul de

Viceprimarul Sucevei, Lucian Harșovschi, a anunțat, joi, că transportul de taxi din municipiul Suceava intră în etapa de transport ecologic prin înlocuirea treptată a autoturismelor cu motor convențional cu cele electrice, fiind deja acordate primele patru autorizații pentru taxiuri electrice.

Viceprimarul a spus că este un început promițător.

„După cele cinci autobuze electrice destinate transportului de persoane, cele 11 autoturisme ale primăriei și zecile de mașini eco deținute de suceveni, începând cu această lună și transportul de taxi va intra în etapa transportului verde. Mai exact, patru astfel de autoturisme vor circula în Suceava”, a anunțat viceprimarul Sucevei.

Lucian Harșovschi a spus că pentru a stimula sucevenii să cumpere mașini electrice se continuă acordarea de facilități, respectiv taxe 0 și încărcare gratuită pentru 5 ani.

El a reamintit că municipiul Suceava este singurul oraș din țară unde administrația deține 28 de stații de încărcare a vehiculelor electrice.

Potrivit lui Harșovschi, Primăria municipiului Suceava a declanșat, prin anunț public, din 28 iunie procedura de atribuire a autorizațiilor taxi pentru transportul de persoane. 

Astfel, numărul de autorizaţii taxi disponibile a fost de 15,  dintre care 8 autorizații pentru autovehicule cu propulsie integral electrică, iar șapte pentru celelalte autovehicule, data limită fiind 28 august.

​Comisia de evaluare a ofertelor pentru procedura de atribuire a autorizaţiilor taxi s-a întrunit, joi, și a analizat cererile şi documentele și a acordat punctajelor stabilite pentru îndeplinirea criteriilor de departajare a autovehiculelor prezentate în declaraţiile pe proprie răspundere depuse odată cu cererile de participare la procedură.

Aceeași comisie a stabilit punctajul total obţinut pentru fiecare autovehicul şi a stabilit transportatorii autorizaţi cărora li se vor atribui autorizaţiile taxi.

Potrivit datelor comisiei, în termenul prevăzut în anunţul publicat privind declanşarea procedurii de atribuire a autorizaţiilor taxi, au depus cereri de participare 10 transportatori din totalul de  33 înscrişi în lista de aşteptare cu un număr de 14 autovehicule.

​În urma analizării conţinutului documentaţiilor, comisia a hotărât admiterea tuturor cererilor de participare la procedura de atribuire a autorizaţiilor taxi.

Totodată, s-au analizat declaraţiile pe proprie răspundere referitoare la autovehicule şi s-au acordat punctajele corespunzătoare pentru fiecare criteriu de departajare.

În final, comisia a decis să atribuie un număr de 11 de autorizații de taxi, din care patru pentru autovehicule cu propulsie electrică și șapte pentru autoturisme cu propulsie cu motor termic.

Viceprimarul Lucian Harșovschi a subliniat că municipiul Suceava se înscrie în rândul orașelor europene care încurajează transportul ecologic pentru un mediu mai curat.

„Treptat vom reduce poluarea generată de motoarele termice ale autovehiculelor. Ne dorim ca acest proces de înlocuire a autovehiculelor cu motoare termice să fie mai rapid. În următorii ani, atât prin facilitățile acordate de Primăria Suceava, dar și prin alte programe de mediu, cred că numărul mașinilor electrice va crește consistent în municipiul nostru”, a conchis Lucian Harșovschi.


Intră acum și în grupul de