DSP Suceava: Copiii din Olt, cazați la o pensiune din Mănăstirea Humorului și care au ajuns la spital cu toxiinfecții alimentare, au suferit un episod de indigestie și de reacții vegetative exagerate după ce au consumat dulciuri în exces

Direcția de Sănătate Publică Județeană Suceava anunță, printr-un comunicat de presă, că a finalizat ancheta privind posibilitatea existenței unui focar de toxiinfecție alimentară în localitatea suceveană Mănăstirea Humorului.

Amintim că un grup de 16 copii și doi însoțitori din municipiul Slatina din județul Olt, cazați la o pensiune din Mănăstirea Humorului au ajuns, în data de 30 august, la Spitalul din Gura Humorului după ce doi dintre ei au avut dureri abdominale și vărsături, medicii constatând că și alți opt copii din grup au suferit toxiinfecții alimentare.

Astfel, potrivit directorului executiv al DSP Suceava, Liliana Grădinăriu, ancheta instituției a constat că „o parte dintr-un grup de copii din județul Olt, cazat într-o unitate din localitatea Mănăstirea Humorului, a acuzat dureri abdominale, greață și vărsături. Au fost evaluați toți membrii grupului în camera de gardă a Spitalul Orășenesc Gura Humorului. Forma de boală a fost ușoară, li s-a administrat tratament simptomatic, aceștia părăsind spitalul în stare bună”.

Totodată, sursa susține că grupul a consumat alimente preparate doar la unitatea de cazare, din care au fost păstrate corespunzător probe alimentare. Unitatea nu este autorizată sanitar pentru alimentație publică. De asemenea, copiii au declarat că au consumat dulciuri în exces, achiziționate dintr-un hipermarket.

DSP arată că au fost analizate în Laboratorul de Diagnostic și Investigare în Sănătate Publică din cadrul Direcției de Sănătate Publică Județene Suceava probe din alimente gătite, din dulciurile preambalate cumpărate din hipermarket, din fântână, teste de sanitație din bucătăria unității, coproculturi recoltate de la pacienți.

Astfel, ancheta relevă că „proba de apă provenită din sursa proprie nu se încadrează din punct de vedere microbiologic în parametri prevăzuți de legislație, dar încărcătura microbiană și cu germeni patogeni este minimă, neputându-se constitui în sursă de îmbolnăvire conform normelor epidemiologice. În coproculturile recoltate de la pacienți nu a fost identificată prezența unor agenți patogeni”.

Prin urmare, „ținând cont de simptomatologia clinică ușoară apărută doar la o parte din membrii grupului, remisia rapidă sub tratament simptomatic, consumul exagerat de dulciuri, rezultatele testelor de laborator, concluzionăm că în acest caz a fost vorba despre un episod de indigestie și de reacții vegetative exagerate (prin simpatie) a copiilor din grup,” concluzionează ancheta DSP Suceava.

Totodată, urmează a fi aplicate sancțiuni contravenționale conform prevederilor legale în vigoare și vor fi dispuse măsuri pentru intrarea în legalitate a unității în care a fost cazat grupul.