ANM a emis mai multe atenționări meteo de vânt, precipitații mixte și ninsori de sâmbătă după amiaza până luni seara

Administrația Națională de Meteorologie a emis, sâmbătă, o informare meteo de intensificări ale vântului, precipitații mixte și ninsori valabilă de sâmbătă de la ora 17:00 până luni la ora 22:00.

Potrivit meteorologilor, sâmbătă și duminică, local și temporar, vor fi intensificări ale vântului în cea mai mare parte a țării, cu rafale în general de 45…55 km/h, iar la munte de peste 70 km/h. Pe parcursul zilei de luni (6 ianuarie) vântul va avea intensificări îndeosebi în regiunile sud-estice și în Carpații Meridionali.

Temporar vor fi precipitații: în zona montană va ninge, în centrul, vestul, nordul și nord-estul teritoriului vor predomina ninsorile, iar în sud-est vor fi precipitații mixte. Local se va depune strat de zăpadă și, pe arii restrânse, se va forma polei sau ghețuș.

Zăpada va fi viscolită sau spulberată în zona montană și, trecător, la început în regiunile vestice, apoi mai ales în cele estice, nord-vestice și centrale.

Totodată, ANM a emis o avertizare cod galben pentru zona de munte fiind vizate ninsori moderate cantitativ; la altitudini de peste 1700 m intensificări puternice ale vântului, viscol.

Această avertizare este valabilă de sâmbătă de la ora 18:00 până luni la ora 06:00

 Astfel, la începutul intervalului în Carpații Occidentali, iar din a doua parte a nopții de sâmbătă spre duminică (4/5 ianuarie) mai ales în Carpații Meridionali, va ninge moderat cantitativ și se va depune strat nou de zăpadă, local consistent.    Vântul va avea intensificări, cu viteze la rafală în general de 65…75 km/h, iar la altitudini mai mari de 1700 m, mai ales în Carpații Meridionali și de Curbură, peste 90…100 km/h, viscolind și spulberând zăpada. 

O a doua avertizare cod galben, de intensificări ale vântului valabilă pentru județele Moldovei va intra în vigoare duminică de la ora 09:00 și este valabilă până luni la ora 06:00

În intervalul menționat, în Moldova, vor fi intensificări ale vântului cu viteze în general de 55 – 65 km/h, iar pe arii restrânse 70 – 75 km/h. Local și temporar vor fi precipitații predominant sub formă de ninsoare, iar zăpada va fi trecător spulberată.

loading...