Comisar șef Ionuț Epureanu despre cazul fetei de 15 ani din Horodnic de Sus: Din punct de vedere al problematicii sociale cazul este abia început și vom vedea dacă societatea nostră va trece acest examen. Ce destin are copilul acesta care are o mamă minoră de 15 ani ce nu are practic nicio educație și un tată care va ieși cândva de la închisoare? // VIDEO


Intră acum și în grupul de

Comisarul șef de poliție Ionuț Epureanu, purtător de cuvânt al Poliției Județene Suceava, a vorbit, joi, la Subiectul Zilei de la News Bucovina despre cazul înregistrat săptămâna trecută la Horodnic de Sus cu o fată de 15 ani însărcinată, al cărui iubit de 19 ani a bătut-o cu biciul și a pus-o cu mâinile pe jar și care declara că totul a fost o joacă pentru a-și exonera concubinul.

În acest caz polițiștii au reușit, în lipsa plângerii penale, să-l rețină pe tânăr, iar fata să fie preluată într-un centru al DGASPC Suceava.

El a spus că pentru polițiști cazul a fost o provocare.

„Vrei să vezi dacă legea aplicată în spiritul și în litera ei pot duce la rezultate pozitive și se poate.Am realizat acest record pozitiv la nivel național prin reținerea unui agresor de violență intrafamilială. Până la urmă greul acum începe. Ceea ce înseamnă fenomen al violenței intrafamiliale persistă în viața suceveană și în general în societăți care au și o educație precară așa cum de multe ori întâlnim și noi pe multe paliere ale societății noastre”, a spus Epureanu.

Comisarul șef de poliție sucevean a arătat că ceea ce s-a întâmplat este un început și că se speră să fie permanentizat nu numai prin prisma bunei colaborări cu autoritățile, nu numai prin prisma sesizărilor din partea cetățenilor, ci și din punctul de vedere al polițiștilor.

„ Vrem să ia această intervenție drept model și orice polițist din Suceava să intervină la fel și, bineînțeles, să aibă și același rezultat”, a spus Epureanu.

El a arătat că în asemenea cazuri se ajunge la o încrengătură de situații care, până la urmă, duc la o situație de genul celei de la Horodnic care are și un caracter infracțional.

„Nu există o rețetă a succesului mai ales când este vorba de violențe intrafamiliale. Nicio situație nu seamănă cu cealaltă”, a spus Epureanu care consideră că o colaborare mai strânsă, o interacțiune permanentă între autorități că ar duce la rezultate mai bune.

El a subliniat și implicarea în soluționarea cazului a primarului din Horodnic de Sus, dar și a celorlalte persoane care au contribuit la succesul înregistrat.

„Un succes relativ. Să spui că ai succes când bagi în închisoare un tânăr de 19 ani și când iei o minoră și o duci într-un centru de plasament poate sună puțin bizar ca acestea să fie rezultatele și mândria unei comunități în anul 2020”, a adăugat Epureanu.

El a spus că și fata e un copil până la urmă și s-a întrebat care va fi destinul copilului care va fi născut de aceasta.

„Ce destin are copilul acesta care are o mamă minoră de 15 ani care nu are practic nicio educație și perspective minime de a progresa în mediul educațional, un tată care va ieși cândva de la închisoare pentru fapta săvârșită, dar și pentru altele, o societate care nu este pregătită să primească și să reintegreze un proaspăt ieșit din penitenciar, o societate care te împinge, potrivit statisticilor, spre recidivă și spre o altă faptă astfel încât ne trezim cu o pătură existențială care nu reușește să se detașeze și să progreseze spre lucruri utile”, s-a întrebat Epureanu.

El a arătat că se vorbește de pensii nesimțite, dar se uită faptul că la un moment dat nu are cine, fizic, să le mai plătească, dacă se va merge în sistemul acesta lipsit de educație, de normă, de regulă.

Comisarul șef de poliție a menționat că fata, la ora actuală, se află în Centrul de primire în regim de urgență, beneficiază de condiții bune, iar pe polițiști i-a interesat în primul rând și partea de asistență psihologică pentru că e un copil care are mare nevoie de un astfel de ajutor.

„De la copilul care în cursul zilei de vineri lua totul în joacă și spunea că, inclusiv, în cadrul unor declarații oficiale spunea că agresiunea e o joacă de copii, iată că în două zile copilul care dă naștere unui copil în curând își asumă o responsabilitate enormă, cea de a merge într-un centru de primire în regim de urgență și de a-și continua viața singură. La 15 ani să porți în pântece copilul unui om care te-a pus să stai cu mâinile pe jar și să-ți asumi lucrul acesta și să privești cu speranță spre viitor e ceva deosebit. Poate fi inconștiența unui copil, dar poate fi o nouă provocare pentru noi, ca autorități. Cazul nu este nici pe departe terminat. Cazul, din punct de vedere al problematicii sociale este abia început și vom vedea dacă societatea nostră românească, suceveană va trece acest examen”, a conchis Ionuț Epureanu.


Intră acum și în grupul de