Sociologul Adrian Botezatu indică factorii care au generat criza de la Suceava: Klaus Iohannis voia anticipate, MAI a refuzat să carantineze la timp câteva mii de român, Ministerul Sănătății nu s-a pregătit din timp cu materiale


Intră acum și în grupul de
  • Klaus Iohannis se ocupa cu anticipatele și pregătea debarcarea lui Ludovic Orban din fruntea Guvernului
  • În loc să țină câteva mii de oameni în carantină MAI a băgat acum în carantină 18 milioane de oameni și  700.000 de oameni din județul Suceava în carantină totală
  • Vedem cum apar abia acum transporturile cu echipamente de protecție și medicamente în spitalele din România care înseamnă că Ministerul Sănătății nu și-a făcut treaba pentru că materialele trebuiau să vină în ianuarie și februarie
  • Isteria și panica au fost create de mass media naționale pentru a ascunde lipsa de competență și haosul decizional de la nivel național au găsit la Suceava un acar Păun
  • Să nu uităm că până la această criză Spitalul Județean Suceava era un spital funcțional, iar pacienții au beneficiat de condiții foarte bune de tratament

Sociologul sucevean dr. Adrian Botezatu a prezentat, marți, la Subiectul Zilei de la News Bucovina cele patru cauze ale actualei crize medicale de la Suceava

„Criza de la Suceava a fost provocată de patru factori. Prima cauză este Klaus Iohannis care, la debutul epidemiei, când în Europa deja existau deja probleme mari el se ocupa cu anticipatele și pregătea debarcarea lui Ludovic Orban din fruntea Guvernului și a PNL”, a spus Botezatu.

El a arătat că, de altfel, după cum se poate observa, președintele nu conduce din instituția CSAT, ci conduce prin videoconferințe în prezent lucrurile.

Potrivit lui Botezatu o a doua cauză este lipsa de acțiune a MAI.

„Cauza principală a extinderii virusului în România a fost sursa externă. Tu știai grupul țintă și nu ai introdus în luna martie carantina obligatorie sub pază a celor veniți de afară. Era mai simplu economic și procedural să ții câteva mii de oameni în carantină. După trei săptămâni îi testai, îi triai și cine era sănătos îi dădeai drumul acasă. Așa i-ai lăsat să circule, să infecteze pe toată lumea, să infecteze toate spitalele, că doar de acolo s-au infectat spitalele și acum încerci să cauți acul în carul cu fân. În loc să ții câteva mii de oameni în carantină ai băgat acum în carantină 18 milioane de oameni, iar județul Suceava, 700.000 de oameni în carantină totală”, a spus Botezatu.

El a spus că principala vină aparține Ministerului de Interne și crede că ar trebui deschis dosar penal pentru subminarea economiei naționale și zădărnicirea combaterii bolilor.

Botezatu a identificat a treia cauză  la Ministerul Sănătății și a arătat că Ministerul Sănătății continuă același circ de prost gust la Suceava, subliniind că secretarul de stat trimis la Suceava, generalul Paul Oprea, este un om politic, la fel ca ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, președinte al PNL Vaslui și fost secretar de stat în Ministerul Sănătății.

”Acum  abia, în aprilie, vedem cum apar transporturile cu echipamente de protecție și medicamente în spitalele din România. Acum,  în aprilie. Asta înseamnă că Ministerul Sănătății nu și-a făcut treaba bine pentru că materialele trebuiau să vină în ianuarie și februarie, la debutul crizei, pentru că se știa de ea”, a spus Botezatu.

El crede că secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Paul Oprea, ar trebui să explice de ce capacitatea de testare era la începutul crizei de doar 50 de teste pe zi, pentru toată zona Moldovei, la Iași.

Adrian Botezatu s-a întrebat cum puteau fi triați pacienții în SJU Suceava în condițiile unei capacități de testare pe toată zona Moldovei de 50 de teste pe zi când prin SJU Suceava trec câteva mii de pacienți și aparținători într-o lună, mai ales că și acum rezultatele vin foarte greu.

El a întrebat și de ce Ministerul Sănătății a abandonat ceilalți bolnavi din județul Suceava atrăgând atenția că este o problemă majoră cu categoria gravidelor care sunt foarte vulnerabile și sunt refuzate de toate spitalele.

Sociologul sucevean a mai spus că secretarul de stat Paul Oprea ar trebui să răspundă de ce spitalul militar de campanie deschis în București să gol, iar spitalul din Suceava este numit „Spitalul morții”

Totodată, el s-a întrebat de ce medicamentele necesare au ajuns în Suceava la o lună de la debutul epidemiei.

Botezatu a arătat că Israel a trimis Mossad să achiziționeze ceea ce este necesar de peste tot din lume, ceea ce arată că nu se poate vorbi de o criză locală, ci de o criză națională generată de lipsa de acțiune și haosul și incompetența autorităților naționale.

El a spus că potrivit datelor statistice, numărul morților din Italia este mai mic decât numărul deceselor care se înregistrau în aceeași perioadă înainte de epidemie și că și în Suceava numărul de decese este mai mic decât cele din perioada similară de dinainte de criză.

„A patra cauză este isteria și panica create de mass media naționale care, pentru a ascunde lipsa de competență și haosul decizional de la nivel național au găsit la Suceava un acar Păun pe care să dea vina și să creeze o isterie și o panică generalizată la nivelul unui adevărat război psihologic care s-a purtat împotriva cetățenilor suceveni și a personalului medical de la SJU Suceava”, a spus Botezatu.

Potrivit acestuia, personalul medical de la SJU Suceava este ultra-tracasat, ultra-bombardat psihologic, iar abordarea și comportamentul secretarului de stat Oprea este incalificabilă pentru că în permanență încearcă să culpabilizeze personalul medical de aici când adevărații vinovați sunt chiar la Ministerul Sănătății pe care el îl reprezintă.

El crede că secretarul de stat Paul Oprea ar trebui să prezinte scuze în fața personalului medical și a sucevenilor.

Botezatu a arătat că urmează a doua lună de ținut copiii în case arătând că pentru cei care locuiesc la bloc este cumplit.

„În urma acestui război psihologic purtat la Suceava avem un număr foarte mare de depresii, de agravări ale unor afecțiuni psihice ale unor oameni ținuți și bombardați, speriați și isterizați în permanență”, a mai declarat Adrian Botezatu.

El a spus că este o campanie deșănțată a mass media națională împotriva județului Suceava și că e nevoie de solidaritate la Suceava pentru a depăși acest moment.

„Noi trebuie să ne solidarizăm și să apărăm cu orice preț pentru reputația personalului medical de la Suceava. Criza va trece și sănătatea noastră, a sucevenilor, va fi tot pe mâna medicilor de la Suceava. Am vorbit cu medici tineri care așteaptă să treacă criza ca să plece din țară. În locul lor nu va mai veni nimeni pentru că s-a indus în țară că e un fel de zonă radioactivă”, a spus Adrian Botezatu.

El a arătat că foarte mult din dezvoltarea Spitalului Județean Suceava a fost pusă pe atragerea de medici tineri din alte centre universitare prin faptul că aici erau condiții foarte bune de desfășurare a activității și că se îndoiește că SJU Suceava va mai putea atrage specialiști.

„Pe noi, cetățenii județului Suceava, cine ne va trata pe viitor? Să nu uităm că până la această criză Spitalul Județean Suceava era un spital funcțional, iar pacienții au beneficiat de condiții foarte bune de tratament”, a spus Botezatu.

El mai crede că și campania deșănțată împotriva conducătorilor județului Suceava nu mai are obiect pentru că s-a văzut că, în țară, spitalele au colapsat unul după altul.


Intră acum și în grupul de