Conf.univ.dr. Evelina Graur: Foarte mulți dintre suceveni s-au simțit abandonați, s-au simțit respinși. Atunci când ne-au carantinat am constatat o lipsă de empatie//VIDEO


Intră acum și în grupul de

Conf. univ.dr. Evelina Grau din cadrul Facultății de Litere și Științe ale Comunicării al Universității Suceava (USV) a apreciat, miercuri, la  Subiectul Zilei de la News Bucovina că a constatat că în cotextul pandemiei cu noul coronavirus comunicarea oficialităților a fost una seacă, bazată pe clișee, fără empatie și fără să transmită sprijin pentru o populație care trecea pentru prima dată printr-o astfel de experiență.

Ea consideră că în această perioadă sucevenii ar trebui să fie uniți.

Sentimentul meu este că trebuie să lucrăm mai bine împreună și să nu ne punem bețe-n roate unii altora. De aceea cred că, uneori, se nasc stări conflictuale și stări de neînțeles pentru că unii vor să apară că sunt primii care au adus soluția respectivă. Ori, nu mai contează cine e primul, ci ce facem împreună”, a spus Evelina Graur.

Universitarul sucevean crede că autoritățile ar fi trebuit să comunice mult mai bine cu sucevenii care chiar au nevoie de sprijin pentru că nu s-au mai întâlnit cu o asemenea situație.

Ea a apreciat că primarul Ion Lungu este „foarte artificial și foarte sec” în mesajele transmise în timp ce sucevenii au nevoie de o comunicare mai puțin protocolară.

Poate mi-a plăcut mai mult cum a comunicat Lucian Harșovschi. Oamenii au nevoie acum de o comunicare mai puțin protocolară, mai puțin bazată pe niște clișee, pe niște termeni cu care suntem obișnuiți în documentele administrative, o comunicare mai relaxată, dar controlată, totuși”, a spus Evelina Graur.

Ea a adăugat că autoritățile trebuie să se adreseze din suflet și să explice oamenilor ce au de făcut, unde trebuie să se adreseze prima dată, ce e bine de făcut, într-o manieră prin care să fie transmise informații cu organizarea și soluțiile care trebuie să fie mai apropiate de cei care au nevoie de ele.

Mai mult, conferențiarul sucevean și-a exprimat nemulțumirea că atunci când s-a luat măsura carantinării nu a existat niciun mesaj de susținere.

Atunci când ne-au carantinat, când au dat primele anunțuri că această regiune a țării intră într-o stare care nu a mai existat până atunci, informația a fost transmisă impersonal: <<se vor închide>>, <<accesul nu va mai fi posibil>>, dar nu a existat niciun mesaj de susținere”, a spus Evelina Graur.

Ea consideră că se putea chiar ca purtătorul de cuvânt de la MAI să integreze în cadrul anunțului și mesaje de susținere, de încurajare.

„În momentul când transmiți mesaje prin care anunți lucruri excepționale pe care oamenii nu le-au mai trăit niciodată, de care oamenii se tem, se panichează.Dincolo de conținutul sec, normal, trebuie adăugate și mesaje de susține. Aceste mesaje nu au existat”, a arătat universitarul sucevean specializat în comunicare.

Mai mult a constatat și o lipsă de empatie ceea ce a făcut ca mulți suceveni să se simtă abandonați.

„E o lipsă de empanie”, a spus Elvelina Graur care consideră că pentru cei de la București e vorba și de distanța de Suceava și se gândesc că sunt mai departe de această zonă afectată și că pe ei nu-i va afecta.

Foarte mulți dintre suceveni s-au simțit abandonați, s-au simțit respinși”, a spus universitarul sucevean care a remarcat comentarii ale sucevenilor care îi certau pe bucureșteni pentru că veneau în Bucovina de Paște și se simțeau foarte bine, iar acum au abandonat.

„Cred că avem nevoie în zilele astea de o foarte mare răbdare și o dorință de a ne înțelege unii cu ceilalți”, a spus Evelina Graur.


Intră acum și în grupul de