DGASPC Suceava anunță măsurile de prevenție adoptate la Centrul din Sasca Mică. Totodată,au fost făcute testări ale beneficiarilor și angajaților centrului Costâna și vor fi făcute și în celelalte centre


Intră acum și în grupul de

Purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava, Nicoleta Daneliuc, a prezentat, vineri, într-un comunicat de presă, ultimele măsuri adoptate de instituţie după ce mai mulţi beneficiari şi angajaţi ai Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Sasca Mică au fost confirmaţi pozitiv cu SARS-CoV2.

Daneliuc a spus că personalul de specialitate al CRRN Sasca Mică a primit sprijin din partea Spitalului Judeţean Urgenţă ”Sfântul Ioan cel Nou” Suceava care a transferat 1000 combinezoane de protecţie şi a fost instruit în privinţa modului de folosire a echipamentului de protecţie, intervenţia, tratarea şi monitorizarea evoluţiei beneficiarilor testaţi pozitiv cu noul coronavirus, dar şi pentru prevenirea infectării angajaţilor testaţi negativ/netestaţi.

„În acest sens, personalul nu va putea intra în tură fără echipament de protecţie. Acesta va cuprinde, în mod obligatoriu, 2 măşti cu 3 pliuri puse una peste alta, vizieră, mănuşi şi combinezon de protecţie. Aceştia vor fi instruiţi cu privire la îmbrăcarea şi purtarea acestora și vor semna cu privire la aceasta”, a explicat Daneliuc care a adăugat că stocul de echipamente de protecţie al centrului va fi completat în perioada următoare în funcţie de necesităţi.

Totodată, medicul centrului şi asistenţii medicali  vor asigura traseele epidemiologice şi vor realiza triajul epidemiologic al beneficiarilor, precum şi al personalului la interval de 12 ore.

Purtătorul de cuvânt al DGASPC Suceava a menţionat că asistenţii medicali vor monitoriza şi completa zilnic fişa de monitorizare epidemiologică pentru toţi beneficiarii şi salariaţii şi vor fi întocmite jurnale epidemiologice pentru aceştia.

“Conform indicaţiilor primite de la Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă Suceava, prin dispoziţia directorului executiv al DGASPC Suceava, a fost numit un coordonator pentru aplicarea planului de măsuri pe perioada stării de urgenţă, la nivelul centrelor în care sunt cazuri de îmbolnăviri cu COVID-19, în persoana directorului executiv adjunct.

Pentru a veni în sprijinul personalului aflat în izolare, care lucrează  în ture, din cadrul centrelor rezidenţiale, la nivelul DGASPC Suceava, va funcţiona o reţea de susţinere şi consiliere online, în  care se vor înscrie, voluntar, psihologi din toate serviciile Direcţiei, dar şi din comunitate, care vor oferi suport emoţional şi consiliere psihologică personalului care lucrează direct cu beneficiarii din cadrul centrelor rezidenţiale, adulţi şi copii. Un psiholog din cadrul Serviciului Asistenţă Maternală, va coordona activitatea voluntarilor şi funcţionarea platformei. Consilierea beneficiarilor va fi asigurată de către psihologi din cadrul fiecărui centru”, a mai spus Daneliuc.

Ea a precizat că meniul zilnic al beneficiarilor şi angajaţilor, modul de asigurare şi de servire a mesei va fi urmărit îndeaproape, acordându-se atenţie ca hrana să fie adecvată unei diete sănătoase, cât mai variată şi bogată în vitamine.

Purtătorul de cuvânt al DGASPC Suceava a mai precizat că în curtea centrului de la Sasca Mică au fost instalate şase containere de locuit,  cu dimensiuni de 6 metri fiecare şi unul de 13 metri, care au fost primite de la ISU Suceava, echipate corespunzător pentru asigurarea unor condiţii propice de odihnă angajaţilor care sunt în izolare la centru şi asigură schimbul de tură.

Daneliuc a declarat că în cursul zilei de joi 158 de beneficiari ai serviciilor sociale şi 100 de angajaţi de la Centrul de Recuperare Costâna, dar şi 31 de angajaţi de la Centrul de Abilitare şi Reabilitare Todireşti au fost testaţi pentru SARS-CoV2.

Ea a adăugat că, de vineri, DSP Suceava a început testarea angajaţilor centrelor de la Pojorâta, Siret, Zvoriştea  şi Centrul „Blijdorp – O nouă Viaţă” Suceava.

“Totodată, va fi retestat personalul din CRRN Sasca Mică care a primit rezultat negativ la prima testare, având în vedere faptul că, sâmbătă, 25 aprilie, acesta urmează să se întoarcă în familie pentru izolarea la domiciliu”, a mai informat purtătorul de cuvânt al DGASPC Suceava.

(LB)


Intră acum și în grupul de