Colegiul Medicilor Suceava: Elevii care vor participa la Examenele Naționale vor fi nevoiți să poarte mască într-o atmosferă poluată chimic și neaerisită corect, iar performanța intelectuală va fi diminuată substanțial.


Intră acum și în grupul de

Colegiul Medicilor Suceava a rugat, marți, factorii de decizie din sănătate și învățământ să ia atitudine și să reevalueze condițiile de desfășurare ale Evaluării Naționale și Bacalaureatului după recenta avertizare a Organizației Mondiale a Sănătății.

Colegiul Medicilor Suceava este profund îngrijorat de recenta avertizare a O.M.S cu privire la măsurile de protecție prin dezinfectante împotriva Covid 19:

„Pulverizarea spaţiilor exterioare, cum sunt străzile sau trotuarele, nu este recomandată pentru eliminarea virusului SARS-CoV-2 sau a altor agenţi patogeni pentru că dezinfectantul este inactivat de murdărie”, explică OMS într-un document despre curăţarea şi dezinfectarea suprafeţelor în răspuns la noul coronavirus.

„Chiar şi în lipsa materiilor organice, este puţin probabil ca pulverizarea chimică să poată acoperi corect toate suprafeţele pentru o durată a timpului de contact suficientă pentru inactivarea agenţilor patogeni”, notează OMS.

„În plus, străzile şi trotuarele nu sunt considerate rezervoare de infectare cu COVID-19”, iar „pulverizarea de dezinfectanţi, chiar şi în exterior, poate fi periculoasă pentru sănătatea umană”, avertizează organizaţia.

„Nu este în niciun caz recomandată pulverizarea de dezinfectanţi asupra persoanelor, acest lucru putând fi periculos fizic şi psihologic şi nereducând capacitatea unei persoane infectate de a propaga virusul prin picături sau contact”, insistă OMS.

În spaţiile interioare, OMS recomandă ca, în cazul în care trebuie aplicate substanţe dezinfectante, acest lucru să fie făcut cu o lavetă îmbibată cu soluţie.

Dezinfectarea unor obiecte cum sunt toaletele, aparatele electronice sau mânerele este importantă pentru că, deşi nu au existat până acum cazuri în care persoane să fi contractat virusul prin atingerea unei suprafeţe, transmiterea sa pe această cale nu poate fi nici exclusă, având în vedere comportamentul altor coronavirusuri cunoscute.

OMS aminteşte că, deşi unele studii au arătat că noul coronavirus poate rezista zile întregi pe unele suprafeţe, aceste durate maxime nu sunt decât teoretice, fiind înregistrate în condiţii experimentale.

În aceste condiții, Colegiul Medicilor Suceava arată că în baza datelor furnizate de O.M.S. a concluzionat că pulverizarea substanțelor biocide în spațiile exterioare este inutilă și fără finalitate. Mai mult, vegetația și micile viețuitoare sunt puse în pericol.

„Măsurile de dezinfecție în spațiile închise făcute prin pulverizare sunt nocive pentru sănătatea populației. Au apărut deja diferite patologii legate de piele, aparatul respirator, digestive, oculare, alergii și alte fenomene datorate concentrațiilor mari de dezinfectante ce se introduc în organism”, arată Colegiul Medicilor Suceava.

Totodată, Colegiul Medicilor Suceava își exprimă îngrijorarea privind organizarea examenelor de bacalaureat și evaluare națională la care măsurile previzionate sunt deosebit de periculoase.

„Tunelele cu pulverizare asupra candidaților sunt, după cum menționa O.M.S cu impact negativ fizic și psihologic. Dezinfectarea prin pulverizare a spațiilor interioare ale școlilor, de asemenea. Pe parcursul a 3 ore, elevii vor fi nevoiți să poarte mască într-o atmosferă poluată chimic și neaerisită corect, fapt care va duce la neoxigenarea corectă și creșterea concentrației de CO2 din sânge. Ca urmare, performanța intelectuală în cadrul examenului va fi diminuată substanțial. Căldura și emoțiile, purtarea mănușilor care vor crea disconfort la scris completează un tablou de nedorit pentru elevii în cauză”, arată Colegiul Medicilor.

Ținând cont de aceste aspecte Colegiul Medicilor Suceava roagă factorii de decizie din sănătate și învățământ să ia atitudine și să reevalueze condițiile de desfășurare ale acestor examene.

„Problema este deosebit de serioasă și ca atare cerem un răspuns cât mai rapid. Sunt multe lucruri pe care nu le-a știu nimeni și care au fost revelate în cursul experienței dramatice a pandemiei.De aceea hotărârile și măsurile trebuie să fie flexibile în concordanță cu situația actuală”, se arată în comunicatul Colegiului Medicilor Suceava semnat de dr. Sorin Hâncu și dr. Irina Badrajan.


Intră acum și în grupul de